Dgs

2016 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Ne zaman?

ÖSYM‘nin takvimine göre DGS‘e girecek adaylar 31.05.2016 – 13.06.2016 tarihleri arasında başvurularını yapmak zorundalar.Dikey Geçiş Sınavı bir aksilik yada değişiklik olmaz ise 31.07.2016  olarak gözüküyor.Kamupersoneli.net olarak Sınava girecek öğrencilere şimdiden başarılar diliyoruz.

DGS Nedir?
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 2 Yıllık Meslek Yüksekokulu veya açıköğretim üniversitesinin ön lisans programlarından, 4 senelik açık öğretim ya da örgün eğtiim lisans programına geçiş yapmak isteyen öğrenciler için yapılan sınavdır.

ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı(DGS)‘nı  kazanan öğrenciler alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlara geçebilir ve o bölümün lisans diplomasına sahip olabilirler.

Dikey Geçiş Sınavı(DGS) sayısal ve sözel bölümlerden oluşan bir yetenek testidir. Sınav süresi 180 dakika (3 saat) Öğrenci Seçme Sınavının aksine bir yetenek ve mantık ölme testi olan Dikey Geçiş Sınavı bir çok yönde Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES‘le benzerlik göstermemektedir. Tüm üniversitelerin %10(Yüzde On) kontejan açması zorunlu fakat Dikey Geçiş Sınavı’nda kontenjanlar çok azdır.

DGS’de kaç tercih hakkı var ?

Dikey Geçiş Sınavı(DGS) tercihleri 2009 yılından önce sınavdan önce yapılırdı.2009 yılında çıkarılan yasa sonrası DGS tercihleri artık sınavdan sonra yapılıyor. DGS‘de daha önce en fazla 8 tercih yapılabiliyorken 2009 yılından sonra rakam 18’e çıktı fakat kontenjanlar düştü. Son yapılan çalışmalar sonucu kontenjanlar 19000’e çıkarıldı fakat hala kontenjanların yetersiz olduğu konusunda öğrenciler ÖSYM’e baskı yapıyor.

DGS ‘de neler soruluyor?

Dikey Geçiş Sınavına giren öğrencilere 80 sözel, 80 sayısal ve 10 adet mantık sorusu soruluyor.Toplam 100 sorunun çözümü için belirlenen süre 3 saat (180 dakika)

Hem sayısal hemde sözel bölümde öğrencilerin karşısına çıkan mantık soruları Dikey Geçiş Sınavı’nın en zor soruları olarak kabul ediliyor.