Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Kbırıs Müzakerelerinde Gereken Önlemler Alınmalı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta on yıllardır devam eden müzakerelerin ucu açık bir şekilde sürdürülmesinin aslında kimseye bir yararı bulunmadığını ayrıca müzakerelerin 6 temel başlığından biri olan 'Güvenlik ve Garantiler' düzenlemesinin ise
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta on yıllardır devam eden müzakerelerin ucu açık bir şekilde sürdürülmesinin aslında kimseye bir yararı bulunmadığını ayrıca müzakerelerin 6 temel başlığından biri olan "Güvenlik ve Garantiler" düzenlemesinin ise ciddi gereklilik olduğuna vurgu yaptı.
Gelen biglere göre Bakan Çavuşoğlu Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler kapsamında İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen ve bu sabah başlayan uluslararası konferansta konuştu.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki İyi Niyet Misyonu içerisinde adada adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunabilmesi için yürütülen müzakereleri en başından beri kararlılıkla desteklediğinin altını çizmeyi ihmal etmediğini söylerek bu ifadeleri kullandı:
"Bu meselenin Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini, meşru haklarını ve güvenliğini teminat altına alacak şekilde kapsamlı bir çözüme kavuşturulması, ülkemizin dış politika öncelikleri arasında yer almaya devam etmektedir. Bu noktada ifade etmek isterim ki Kıbrıs'ta on yıllardır devam eden müzakerelerin ucu açık bir şekilde sürdürülmesinin kimseye bir yararı bulunmamaktadır." ifadelerinde bulundu.
Kıbrıs müzakerelerin 6 temel başlığından biri ve bugünkü konferansın ana gündem maddesi olan "Güvenlik ve Garantiler" düzenlemesinin önemine vurgu yapan Çavuşoğlu, "Bölgemizin içinde bulunduğu ortam da dikkate alındığında, 43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan 'Güvenlik ve Garanti' düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir. Bu konunun, adadaki gerçeklerle uyumlu bir anlayışla değerlendirilmesini bekliyoruz." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta yeni ortaklığın, BM parametreleri olan, iki kesimlilik, iki toplumluluk, siyasi eşitlik, eşit statüde iki kurucu devlet üzerine bina edileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Varılacak kapsamlı çözümün temel unsurlarının AB birincil hukuku haline getirilmesi, çözüm anlaşmasının hukuki güvenilirliği ve kesinliği açısından vazgeçilmezdir. Çözümün AB boyutuna ilişkin bir diğer önceliğimiz, ülkemizin AB üyeliğine kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, adada dört özgürlükten AB vatandaşlarıyla eşit şekilde faydalanmasıdır."
KONFERANS AÇILIŞINI GUTTERES YAPTI
BM Cenevre Ofisi'ndeki tarihi konferansın açılışını ise bu sabah BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres yaptı.
Konferansa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile garantör ülkeler adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katılıyor.
"Özel gözlemci" sıfatıyla konferansta yer alan Avrupa Birliğini (AB) ise AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini temsil ediyor.
Konferansa saat 13.00'da ara verildikten sonra, 14.45'te BM Genel Sekreteri Gutteres, Kıbrıslı liderlerin de eşlik edeceği bir basın toplantısı düzenleyecek. Konferansta tarafların akşam 18.00'da yeniden bir araya geleceği bekleniyor.
Kamupersoneli.net | AA
Bakmadan Geçme





