- Haberler
- Personel Alımı
- Doğum Nedeniyle Aylık Almayan Eşin Maaşında Artış Olacak
Doğum Nedeniyle Aylık Almayan Eşin Maaşında Artış Olacak
Eşi aylıksız-ücretsiz olan memurların aylık net maaşı, eşin tatili süresince artar.Doğum yapan memurlar, talep etmeleri halinde iki yıla kadar ücretsiz izne ayrılabilirler.
Eşi aylıksız-ücretsiz olan memurların aylık net maaşı, eşin tatili süresince artar. Doğum yapan memurlar, talep etmeleri halinde iki yıla kadar ücretsiz izne ayrılabilirler. Bir eşin doğum izni nedeniyle ücretsiz izin kullanması, çalışanın aylık maaşını etkileyebilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre ücretsiz doğum izni;
Doğum yapan memurlar; doğum sonrası (doğum öncesi doğum izninden devir dâhil) veya dilerse doğum sonrası analık izni bitiminden itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin kullanabilir.
Eşi doğum yapılırsa bir memurun, eşinin doğumundan itibaren 24 aya kadar ücretsiz izne ayrılabilir.
Eşi Doğum İzninde Ücretsiz İzne Ayrılan Memurun Maaşı Nasıl Olur?
Eşi ücretli çalışan memurlar, eşleri için aile yardımı almazlar ve garantili bir asgari gelir ödeneğine tabi olmazlar. Bu kapsamda, çalışan eş ücretsiz izne çıkarsa, eşe aile yardımı ve memurlar için asgari bir gelir verilecektir.
Doğum nedeniyle eşinin aylıksız aile yardımı talebi;
Doğumu nedeniyle ücretsiz/aylıksız izne ayrılan eş (ücretsiz/aylıksız izin almak, izin süresince yardım için(menfaat karşılığı) çalışmamak ve sosyal güvenlikten emekli aylığı almayan) aile yardımına hak kazanır.
Bu durumda eşin ücretsiz ve aylıksız devlet memurları, yılbaşından itibaren geçerli aylık maaşı ile birlikte aile yardımı kartına sahip kurumdan eşi için aile yardımı alabilirler. Doğum nedeniyle eşe ücretsiz veya aylıksız eş ödeneği ise takip eden aydan itibaren kesilir. Memurlar, aile yardımının iptali için yeni bir beyanname vermek zorundadır, ancak eşin aile yardımı beyanı, eş işe başlandığında, yeni bir beyana gerek kalmaz.
Eşinin Doğum Sebebiyle İşe Gelmeyen Memur İçin Asgari Geçim İndirimi Uygulanır mı?
Doğum nedeniyle ücretsiz /aylıksız izne ayrılan kişilerin eşlerine (ücretsiz/aylıksız izin alan ve ücretli çalışmayan eşleri nedeniyle) asgari geçim aylıksız uygulanır. Eş, ödenmeyen/aylıksız izin için devlet memuru statüsünün olduğunu kuruma bildirirse (aile yardımı beyanı yeterlidir), aylık maaştan kesilen gelir vergisinden asgari geçim indirimi yapılır.
Ücretsiz/aylıksız doğum izninde olan bir eş çalışmaya başlarsa, takip eden ayın başından itibaren o eşin asgari geçim aylıksız yapılmaz. Eş nedeniyle uygulanan asgari indirimi artık uygulanmaması için memurların kurumlarına başvurması gerekiyor ancak eşin kuruma ücretsiz/aylıksız başvurması halinde yeniden başvurmaya gerek duyulmaz.
Bakmadan Geçme





