Dolar 8 TL rekorunu kırdı! Dolar neden yükseliyor?

Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu faiz kararından sonra hızlı bir şekilde yükselemeye başlayan dolar herkesi tedirgin ediyor.Dolar 8 TL'nin üzerine çıkarak 8,06 TL seviyesine ulaşırken, Euro, 9,50 TL barajını aşarak 9,54 TL'ye ulaştı.

Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu faiz kararından sonra hızlı bir şekilde yükselemeye başlayan dolar herkesi tedirgin ediyor. Dolar 8 TL'nin üzerine çıkarak 8,06 TL seviyesine ulaşırken, Euro, 9,50 TL barajını aşarak 9,54 TL'ye ulaştı. Tarihi zirvesini yenileyen doların neden yükseldiği ve TL'nin neden değer kaybettiği araştırılıyor.

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI

Konu ile ilgili İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı İktisatçı Prof. Dr. Ümit Özlale, yapmış olduğu açıklamasında, "Türk Lirası'nın geldiği bu seviyenin rekabetçi olma isteğinin değil beceriksizliğin bir sonucu olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullanarak, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Türkiye'nin en iyi araştırma olanaklarına ve beşeri sermayesine sahip kurumlarından biri olan Merkez Bankası'nın da bunu bilmeme ihtimali yok. O zaman insanın aklına gelen tek açıklama, dünyada sadece iki politikacının inandığı “enflasyonun sebebi faizdir” söyleminin bağımsızlığı çoktandır kalmamış Merkez Bankası marifetiyle Türkiye'de test edilmesi oluyor. Bunun maliyetini de yükselen enflasyon, artan faizler, kronik işsizlik ve iflasın eşiğine gelmiş şirketler olarak ödüyoruz"

Haber

AÇIKLANAN PROGRAMLAR

Prof. Dr. Özlale, yeni ekonomi programında 2 yıl sonrasının kur hedefinin aşıldığını belirterek, "Merkez Bankası'nın enflasyon öngörüleri de tutmayacak. Üstelik bu durumla da ilk defa karşılaşmıyoruz. Sayın Bakan'ın her seferinde yeni diye açıkladığı programlar bir ay geçmeden anlamını yitiriyor. Bugün dolar cinsinden yüzde 6'nın üzerinde bir faizle borçlanan, ekonomik gelişmeleri okuyamadığı için en az 40 milyar TL'lik ek faiz maliyetini bu devlete yükleyen ekonomi yönetiminin “kur ve faiz lobisinden” bahsetme imkanı kalmamıştır" dedi.

Jeopolitik risklere de değinilmesi gerektiğinin altını çizen Özlale, "Görünen o ki ekonomi alanında alınan bu yanlış kararların maliyetini bir kez daha dış politikadaki gelişmelere yükleme isteği var. Bunun artık vatandaşta ve iş dünyasında bir karşılığı yok" dedi.

Haber

TÜRKİYE'NİN BORCUNU ÖDEYEMEYECEĞİ DÜŞÜNCESİ

Konuyla ilgili önemli değerlendirmeler yapan Yalova Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baki Demirel ise Türkiye'nin borçlarına vurgu yaparak, "En önemli endişe küresel çevrelerde bu kadar borcun ödenemeyecek olması yönünde. Kur yükselmesin diye kaybedilen yaklaşık 120 milyar dolar da bu endişeleri artırıyor.

Merkez Bankası’nın faiz konusunda yarattığı son belirsizlik hem faiz hem de döviz kuru üzerindeki baskıyı artırıyor. Merkez’in politikalarına olan güven azaldı. Faizi yüzde 24 seviyesinden çok hızlı bir şekilde yüzde 8.25 seviyesine çekti. Ancak aynı şekilde yükseltemiyor" dedi.

JEOPOLOTİK RİSKLER

Bunların dışında ABD seçimleri, corona endişesi, vaka artışı, Brexit, Azerbaycan - Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sanayisi gibi süreçler doları yakından etkiliyor.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme