• Haberler
  • Gündem
  • Dolar ve euro'ya büyük bir darbe daha: Liralaşma stratejisi duyuruldu! Türkiye'nin ekonomisi için yeni düzenlemeler açıklandı

Dolar ve euro'ya büyük bir darbe daha: Liralaşma stratejisi duyuruldu! Türkiye'nin ekonomisi için yeni düzenlemeler açıklandı

Döviz kurlarındaki atakları durdurmak, cari açığı dengeye getirerek enflasyonda kalıcı fiyat istikrarını sağlamak amacıyla bilindiği gibi Türkiye Ekonomi Modeli kullanılmaya başlandı.Bununla beraber 'Liralaşma stratejisi' hayata geçirilirken yastık altınd

Döviz kurlarındaki atakları durdurmak, cari açığı dengeye getirerek enflasyonda kalıcı fiyat istikrarını sağlamak amacıyla bilindiği gibi Türkiye Ekonomi Modeli kullanılmaya başlandı. Bununla beraber "Liralaşma stratejisi" hayata geçirilirken yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Ayrıca gelecek dönemde alternatif borçlanma enstrümanlarının ihraç edilmesinin planlandığı da paylaşıldı.

GENİŞ ÇAPTA ÖNLEMLER ALINDI

Geçen yılın son aylarında uygulamaya konulan Türkiye Ekonomi Modeli ile "Liralaşma stratejisi" çerçevesinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Türk lirasının (TL) desteklenmesine yönelik geniş çapta önlemler alındığı ifade edildi.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Bakanlık tarafından tasarruflarını Türk lirasında değerlendiren gerçek kişilerin kurdaki oynaklık karşısında koruma altına alınması amacıyla "Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesabı (KKM)" ürünü uygulamaya alınırken KKM'ye ilişkin maliyetin Hazinece karşılanmasına ilişkin Kanun değişikliği 22 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandı.

453 BİN GERÇEK KİŞİ BULUNUYOR

Ayrıca Bankalardan temin edilen veriler kapsamında 26 Ocak itibarıyla bu hesaplarda 146,7 milyar liralık bakiye, sistemde kayıtlı yaklaşık 453 bin gerçek kişi bulunduğu belirtilirken TL'nin desteklenmesine yönelik olarak TCMB tarafından da döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının hesap sahibinin talebi üzerine Türk lirası vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanmasına ilişkin kararlar alınarak düzenleme yapıldı.

Dolayısıyla Bakanlık ve TCMB tarafından yürütülen destekler kapsamında 26 Ocak itibarıyla bu hesaplarda, döviz hesaplarından dönüşen tutar 63,5 milyar lira olmak üzere toplam tutar 210,3 milyar lirayı aştı. Bu bakiyede 192 milyar lirayla gerçek kişilerin payı yüzde 91,3 iken, 15 milyar lirayla tüzel kişilerin payı yüzde 8,7 civarında hesaplandı.

DEVLET KATKISI ARTTIRILDI

Bu gelişmeler doğrultusunda liralaşma stratejisi doğrultusunda kur korumalı hesaplar ve dönüşüm yapılan hesaplar üzerinde stopaj oranı sıfır olarak belirlenirken, döviz kurundaki oynaklık nedeniyle fiyatlamada zorluk yaşayan ihracatçı ve ithalatçı firmalara yönelik döviz satım ihaleleri düzenlendi. TL tasarrufun desteklenmesi için Bireysel Emeklilik Sistemi’ne devlet katkısı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarıldı.

YENİ DÜZENLEMELER

Bakanlık ve merkez bankası tarafından yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalara devam edildiği belirtilirken gelecek dönemde bireysel ve kurumsal yatırımcılara yönelik alternatif borçlanma enstrümanlarının ihraç edileceği bildirildi.

AINACAK TEDBİRLER GÖZDEN GEÇİRİLİYOR

Para ve maliye politikalarında güçlü koordinasyonun sağlanması, rekabeti ve verimliliği artırıcı yapısal politikaların hayata geçirilmesi yoluyla enflasyonun düşürülmesi hedefi doğrultusunda düzenli olarak toplanan Fiyat İstikrarı Komitesi bünyesinde fiyat hareketleri yakından izlenirken, para politikasının etkinliğinin sınırlı kaldığı arz şokları durumunda alınacak tedbirler gözden geçiriliyor.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme