- Haberler
- Gündem
- Dünya Bankası raporları yeniden gün yüzüne çıktı! Türkiye'de evleri yapılandırmak için harcanacak tutar 450 milyar doları aştı!
Dünya Bankası raporları yeniden gün yüzüne çıktı! Türkiye'de evleri yapılandırmak için harcanacak tutar 450 milyar doları aştı!
Türkiye'yi yasa boğan deprem sebebiyle yıkılan onlarca binanın mali zararı belli oldu.Deprem sonrasında yapılan incelemelerde 84 milyar dolar civarında bir zarar olduğu tespit edildi.
Türkiye'yi yasa boğan deprem sebebiyle yıkılan onlarca binanın mali zararı belli oldu. Deprem sonrasında yapılan incelemelerde 84 milyar dolar civarında bir zarar olduğu tespit edildi. Konu ile ilgili Dünya Bankası daha önceden yayınlamış olduğu verileri ortaya koyarak Türkiye'de evlerin dayanıklı hale getirilebilmesi için başlatılacak yapılandırma çalışmalarında harcanacak olan tutarım 465 milyar doları geçebileceğini ifade etti.
Yapılan hesaplamalar tarihteki en büyük deprem olarak adlandırılmış 17 Ağustos depremi ile kıyaslamaları da beraberinde getirdi. 1999 yılında yaşanan deprem 7.6 şiddetindeydi. 17 bini aşkın insanın vefatına neden olmuştu. O dönemdeki depremin iki katına ulaşan vefat sayısı sonrası maliyetler analiz edilmeye başlandı. 1999 depreminde ortaya çıkan rakam 5 milyar dolardı. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.6 ve 7.7 şiddetindeki deprem sonrasında ise 36 bini aşkın vatandaş hayatını yitirdi. Dünya Bankası tarafından ortaya konan veriler beklenmeyen ve şaşırtıcı rakamları ortaya çıkardı.
61 BİNİ AŞKIN BİNA YENİLENMELİ!
Türkiye'de konutların yeniden yapılandırılabilmesi ve depreme dayanıklı hale getirilebilmesi için süreçte 465 milyar doları aşacak bir maliyetin oluşabileceğinin altı çizildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konu üzerine 61 binden fazla binanın acil olarak yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamada ise hesaplamaların mali zararının 84 milyar doları aştığını gösteriyordu.
2021 YILINDAKİ RAPORDA NE YAZIYORDU?
Dünya Bankasının bahsettiği bu rapor 2021 yılına aitti. Türkiye'deki yapı stoğunun 2000 yılı öncesinde inşa edildiğini ortaya konan rapordaki rakamlar çarpıcıydı. Depreme karşı binaların dayanıksız olduğu vurgulanıyordu. Güçlendirme çalışmaları ve yeniden inşa için muhakkak ki çalışmaların başlatılması gerektiği de ifade ediliyordu. Raporda Türkiye'deki konutların 6.7 milyonu aştığı fakat bu binalardan sadece %4'ünün yenilendiği ifade ediliyordu.
Raporun devamında geriye kalan binaların yenilebilmesi adına ek finansal süreçlere ihtiyaç olduğu, ev sahiplerinin bu fonlara ulaşabilmesi için yenileme çalışmalarının yapılması gerektiği, orta ve alt gelire yönelik kentsel dönüşüm sürecinin başlatılması gerektiği de yazıyordu.
ALTYAPI İNŞASI İÇİN 780 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE SUNULDU!
Karşılaşılan bu deprem felaketi sonrası Dünya Bankası risk yönetimi adına bu bölgede inşaat çalışmalarını yeniden başlatabilmek için değerlendirmesini sundu ve sürece yönelik yapılması gerekenler için işlemleri başlattığı ifade edildi. 780 milyon dolarlık yardımın Dünya
Bakmadan Geçme





