Dünya

Avrupa Parlamentosu Brexit Anlaşmasını onayladı! Türkiye nasıl etkilenecek?

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasını gerektiren Brexit sürecinde sona gelindi. 621’e 49 oyla kabul edilen çıkış süreci anlaşmasına 13 parlamenter de çekimser oy verdi. İngiliz basını tarafından anlaşmanın AP tarafından onaylanmasının formalite olduğu ifade edilirken ülkenin cuma günü resmen AB’den ayrılacağı belirtiliyor. Ayrılık süreciyle ilgili birçok ticari anlaşmanın AB ile görüşülmesi ise daha ileri bir tarihe ertelenmiş durumda… İngiltere tarafı, AB ile bir serbest ticaret anlaşması (STA) sürecinin olacağını duyurdu. Bu sürecin yüksek ihtimalle, AB ile İngiltere arasında bir STA ile sonuçlanacak. Pewki Türkiye’nin bu süreçten olumsuz etkilenmemek için ne ypması gerkiyor? Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan , AB ile birlikte hareket etmemiz veya AB ile aynı noktada İngiltere ile bir anlaşmaya varmanın önemli olduğu vurgulanıyor. 

Türkiye nasıl etkilenecek?

İngiltere’nin AB ve gümrük birliğinden çıkması ise Türkiye’nin ihracatının azalmasına yol açacak, zorlaştıracak ve Türk ürünlerine ek gümrük vergisi uygulanacak. Ticaret  bakanı Ruhsar Pekcan, anlaşmasız Brexit’in iş dünyasını zor durumda bırakacağını belirterek, “Biz bununla ilgili çalışma grubu kurduk.  Brexit sürecinin Türkiye-İngiltere ilişkilerini her yönden etkilememesi açısından bu teknik çalışmaların hazır olması konusunda hemfikiriz” dedi.  Pekcan’ın verdiği bilgiye göre bakanlığın, sektörlerin ve danışman kuruluşların tahminleri dış ticaretin 2.4 milyar dolar ila 3 milyar dolara Türkiye aleyhine olumsuz etkilenebileceğini gösteriyor. Dış ticaretin en yoğun baskı altına girdiği 3 milyar dolar etki senaryosunda tekstil 1.4 milyar dolar, otomotiv 1.2 milyar dolar, beyaz eşya ve elektronik ise 500 milyon dolar olumsuz etkilenecek.

Bundan sonra ne olacak?

Sürecin planlandığı gibi tamamlanması durumunda İngiltere, 1973’te katıldığı AB’den 31 Ocak’ta ayrılacak. Böylece ilk kez bir ülke Birlikten çıkmış olacak. Bu tarihin ardından taraflar 2020 sonuna kadar, gelecekteki ilişkilerini düzenleyecek kapsamlı bir anlaşmaya ilişkin müzakere yürütecek. Müzakerelerde ticaretin yanı sıra balıkçılık, havacılık, ilaç ve güvenliğe kadar her konu ele alınacak. AB, tüm bu konularda bir yıldan az bir sürede anlaşmaya varmanın imkansız olduğunu savunarak sürenin 2022’ye kadar uzatılmasını istiyor. Ancak İngiliz yetkililer, müzakerelerin 2020 sonuna kadar tamamlanmasında ısrar ediyor. Eğer, bir anlaşmaya varılamazsa iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yapılacak. 

Brexit süreci nasıl gelişti?

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’dan oluşan Birleşik Krallık‘ta, Haziran 2016’da yapılan AB referandumunda yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.Eski Başbakan Theresa May liderliğindeki azınlık hükümeti, AB ile varılan Brexit anlaşmasını parlamentodan geçirmeyi başaramamıştı. 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken Brexit önce 31 Ekim’e, ardından da 31 Ocak 2020’ye ertelenmişti.Brexit anlaşmasını geçirmekte zorlanan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, 12 Aralık’ta yapılan erken genel seçimde yüzde 43,6 oy alarak 365 milletvekili çıkarmış ve tek başına iktidara gelmişti.Elde ettiği zaferle Brexit karşıtları karşısında eli güçlenen Johnson, seçim sonrası tasarıyı parlamentoya getirmiş ve ilk oylamada metin 234’ye karşı 358 oyla kabul edilmişti.