Eğitim

Eğitim Öğretim Döneminin Birinci Yarısında Neler Oldu?

2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının ilk döneminde eğitim gündemini oluşturan ve eğitimcilerin en çok konuştukları konuları kamupersoneli.net olarak sizler için derledik.

Okulların Açılması Gecikti

Eylül ayında özellikle terör olaylarının artması ile birlikte okulların açılması biraz gecikmişti. Anasınıfı, 1. sınıf ve 5. sınıf öğrencilerine, okul açılmadan bir hafta önce yaptıkları oryantasyon çalışmaları yapılamadı. Öğrenciler okulların açıldığı hafta hem uyum eğitimini aldılar hem de müfredatın işlenmesine başlandı.

Öğretmen Atamaları Hep Gündemdeydi

Yaz dönemi öğretmen atamaları yapıldıktan sonra bile, atanmayan öğretmenler gruplar halinde hükümete olan sıkı markajlarını hiç bırakmadılar. Gerek sosyal medyadan gerekse birebir görüşmeler aracılığı ile atama sayılarının en üst seviyeye çekilmesi için canla başla çalıştılar. Nitekim Şubat ayında atama yapmayı düşünmeyen hükümeti ikna etmeyi başardılar ve bugünlerde atama başvuruları alınacak. 417 bin atanmayan öğretmen olduğu gerçeği, sendikalar tarafından da sürekli hatırlatıldı. Hükümet de Şubat ayında kamuoyundaki tepkileri de azaltmak adına 30 bin öğretmen ataması yapılmasına karar verdi. Ancak akıllarda şu soru kaldı; Acaba Ağustos ayında yapılması planlanan öğretmen atamalarındaki kontenjanlar Şubat atamalarına mı kaydırıldı. Çünkü bütçe görüşmelerinde 2016 yılında 50 bin öğretmen atanacağı karalaştırılmıştı. Hesaba tutacak olursak Ağustos ayına 20 bin atama kontenjanı kalıyor. Üniversitelerden yeni mezun olacak olan ve formasyonu 2016 Haziran ayı itibariyle bitirecek olan geniş bir kitlede 20 bin kontenjandan ötürü umutsuzluk hakim olmaya başladı.

Anaokullarına Tekrar Rehber Öğretmen Norm Kadrosu Verildi

Zaten kaldırılması epey ilginç olan anaokullarındaki rehber öğretmen norm kadrosunda da yanlış hesap Bağdat’tan döndü ve tekrar kadro verilerek atamaların yapılmasına imkan tanındı. Rehber Öğretmenler branş itibariyle, eğitim fakültelerinde insanın doğumundan ölümüne kadar geçen sürede her yaş grubuna yönelik eğitime tabi tutuluyorlar. 3-6 yaş arasındaki çocuklara, erken çocukluk ve okul öncesi eğitimin verildiği ana okullarından rehber öğretmen normunun kaldırılması akademik olarak büyük bir hataydı. Anaokullarında görev yapan rehber öğretmenler norm kadro fazlası oldukları için tayin istediler ve Türkiye’deki hiçbir anaokulunda rehberlik branşından neredeyse hiç öğretmen kalmadı. Neyse ki hatadan dönüldü ve atamaların yapılmasıyla, anaokulları rehber öğretmenlerine yeniden kavuştu.

1 Kasım Seçimleri Yapıldı ve Nabi AVCI Tekrar MEB Bakanı Oldu

Ömer Dinçer’den sonra Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilen Nabi AVCI, 1 Kasım seçimlerinden sonra yeniden Bakan olarak görevlendirildi. 2015-2016 eğitim sezonunun ilk dönemi bitmesine rağmen müsteşar değişmedi. Müsteşar Yusuf Tekin’in bu dönem pek adından söz edilmedi. Başta rotasyon olmak üzere Milli Eğitimdeki çoğu uygulamanın gizli fikir babası olarak lanse edilen Tekin’in bu dönem pasif görünmesi şaşırttı.

Toplu Görüşmelerde Eğitim Bir-Sen Yetkili Sendika Olarak Masada Yer Aldı

Hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde alınan kararlar bazı memurları sevindirirken, bazı memurlar tarafından ise yetersiz bulundu. Toplu görüşmelerden beklenen en önemli sonuç, zam oranlarıydı. Varılan mutabakata göre; 2016 yılı için % 6 + % 5, 2017 yılı için ise; % 3 + % 4 oranında zam yapılmasına karar verildi.

Enflasyon oranlarının maaşlara yansıtılması konusunda alınan karar ile 2016 yılı için yansıyacak oran % 0,95 olarak kararlaştırıldı. Daha önce 2005 yılından önce başlayan memurlara verilen 1 derecenin, bu tarihten sonra başlayan memurlara da verilmesi kararlaştırıldı. Öğretmenlerin tuttukları nöbetler için 2016 yılında haftalık 2 saat, 2017 yılında ise haftalık 3 saat ücret ödenmesine karar verildi.

ÖSYM sınavları ile MEB sınavları arasında süre, sorumluluk ve yapılan iş olarak fark bulunmaz iken, ücretlerde müthiş bir uçurum vardı. Alınan karar ile ÖSYM ve MEB sınavlarında görev alan öğretmenlerin ücretleri dengelendi. Destekleme ve Yetiştirme kurslarında görev yapan öğretmenlerin ek dersleri % 100 arttı. Sınıf öğretmenlerinin zorunlu olarak üye oldukları İLKSAN üyelikleri tercihe bağlı hale getirildi. Üstelik isteyen öğretmenlerin sandıktan ayrılması özgürlüğü de getirildi. Eğitime hazırlık ödeneğinin artması sağlandı. 4/C’li personelin maaşlarında iyileştirme yapıldı.

Aday Öğretmenler İçin Mülakat Getirildi

Aday öğretmenlerin KPSS’ye girip başarılı olmalarının yanı sıra, adaylık sürecinde yeniden bir yazılı sınava girmeleri, okul müdürünün puanlamasına tabi olmaları ve sonunda mülakat ile adaylıklarının kaldırılması şartı getirildi.

Müdür Baş Yardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Atamalarında Yanlıştan Dönüldü

Yönetmelikte ilk hali farklı olan müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı atamalarında yanlışın farkına varıldı ve yazılı sınav yapılması kararlaştırıldı. Değiştirilen yönetmeliğin eski halinde müdür yardımcılarını, mülakatla atanan okul müdürleri okulun öğretmenleri arasından seçip, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bildiriyordu. İlçe MEM’ler de Valilik oluru için il merkezine yazıyordu. Ancak değişiklik yapılınca mülakat ortadan yine kalkmadı ama en azından yazılı sınav getirilerek sendikaların bu konudaki taleplerine de karşılık verilmiş oldu. Bakalım yazılı sınav ve ardından mülakat süreci nasıl devam işleyecek?

Dershanelerin Yerini Etüt Merkezleri Aldı

Dershanelerin kapatılması ile birlikte özel öğretim kurumlarının etkinliğinin azalacağını düşünen MEB bunda da yanıldı. Zira büyük dershanelerin yerini Temel Liseler ve Özel Kolejler alırken; biraz daha dar bütçeli dershaneler de küçülmeyi tercih ederek etüt merkezine dönüştü. Resmi kaydı olan etüt merkezlerinin sayıları bir hayli azaldı ama gayrı resmi çalışanlar da çoğaldı. Ayrıca Temel Liselerde okuyacak öğrencilere eğitim yardımı adı altında, öğrenci başı 3000 ile 3500 TL arasında devlet desteği verilmesi de farklı bir boyuttu.

Ortaokullarda TEOG için Destekleme ve Yetiştirme kursları açılırken, bu kurslarda görev yapan öğretmenlerin ek ders ücreti iki katına çıkarıldı. Bu adım biraz da tüm ek derslerin birim ücretinin arttırılmaması için atılan bir adım olarak görülüyor. Zira her branş öğretmeni bu kursu açamıyor. Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 60’ı bu kurslardan faydalanacağı için, ek derslerin tamamına zam yapma fikri de buzdolabına kaldırılmış oldu. Çünkü kurs yapan öğretmenlerin gönlü alındı ve Bakanlığı bu konuda daha fazla rahatsız etmeyeceklerdir.

Seçim Bitti Rotasyon Yeniden Masada

7 Haziran seçimlerinden önce Bakan Avcı, Başbakan Davutoğlu ile bir simülasyon yaptıklarını ve rotasyonun amacına ulaşmadığını gördüklerini söyleyerek, yine Başbakan’ın talimatı ile rotasyonun iptal edildiğini duyurmuştu. Aradan geçen iki seçimden sonra amacına ulaşan iktidarın MEB Bakanı Nabi Avcı, yeniden güçlenmenin etkisi ile ağzına yine rotasyonu dolamaya başladı. Katıldığı bir programda, il içi değil ama iller arası rotasyon üzerinde çalışacaklarını söyleyerek, eğitimcileri yeni bir krizle karşı karşıya bırakacaklarının ilanını vermiş oldu.

İŞKUR TYP Programı ile Okulların Yardımcı Personel İhtiyacı Giderildi

Daha önce kısmi uygulanan İŞKUR Toplum Yararına Çalışma Programı, 2015-2016 dönemi itibariyle hız kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın taşra teşkilatları ile İŞKUR arasındaki protokol gereği, okullara ve kurumlara İŞKUR bütçesi ile hizmetli, kaloriferci, güvenlik ve şoför görevlendirildi. Bu okulların yüzünü güldürdü; çünkü çoğu okulda mevcut yardımcı hizmetler sınıfı yeterli gelmiyordu.

Okullarda Destek Eğitim Odaları Açıldı

Okullardaki öğrencilerden üstün zekalı ve üstün yetenekli olduğu tespit edilen ve Bilim-Sanat Merkezlerinde eğitim alamayan öğrenciler için Destek Eğitim odaları açılması konusunda, MEB genelge yayınladı. Ancak üstün yetenekli ve üstün zekalı çocuklara kimlerin eğitim vereceği konusunda halen boşluk bulunuyor. Bilim-Sanat Merkezlerine öğretmenler seçilerek alınıyor. Okullardaki öğretmenlerin bu türdeki öğrencilere pek faydalı olamayacağı aşikar. MEB destek eğitim odalarının sadece fiziksel ihtiyaçlarını ve materyallerini tamamlayacak.

Sahte Diploma ile Öğretmenlik Yapanlar Olduğu Tespit Edildi
Nasıl tespit edildiği söylenmedi ama bazı illerde sahte diploma ile öğretmeliğe başvurup atanan kişiler olduğu bilgisine erişen MEB, hızlıca tüm öğretmenlerin diplomalarını YÖK’ün kurduğu “Diploma Sorgulama Sistemi” ile inceleyerek, sahte diplomalı kişilerin MEB bünyesinde öğretmenlik yaptıklarını tespit etti. Gereken yapıldı ve kişiler görevden alındı. Büyük ihtimalle şimdiye kadar aldıkları maaşları da zimmet çıkarılarak geri istenecek. Sahte diploma çeteleri olduğu ve bu diplomaların 30 ile 40 bin TL arasında satıldığı bilgisi verildi.