Ekonomi

Annelere Ödenen En Az 4 Bin TL Doğum Parasının Başvuru Şartları Nelerdir?

Gün içerisinde yaptığımız haber kapsamında, doğum sonrasında annelerin en az 4 bin TL’ den başlayan rakamlarla devlet tarafından doğum ödeneği alacağından bahsetmiştik. Bu haberimiz çerçevesinde de hamile annelerin sağlaması gereken şartları, hem de süreçleri aktarmıştık.

Ancak ziyaretçilerimizden gelen geri bildirimler doğrultusunda daha detaylı bir anlatım gerçekleştirerek, olayı açıklığa kavuşturmak istedik. Doğum sonrası annelerin alabileceği bu ödeneklere ilişkin tüm bilgilere detaylarıyla yer vermeye çalışacağız.

*Rapor ödeneği almak için şartlar nelerdir?

Doğum sonrasında annelere en az asgari ücret üzerinden 3 aylık tutar şeklinde yansıtılan bu ödeneklerden yararlanabilmek için; 90 gün süreyle sigorta primlerinizin yatırılmış olması gerekiyor. Eğer 90 gündür sigorta primleriniz yatmışsa (asgari) doğum sonrası ödeneği almaya hak kazanıyorsunuz.

Elbette ki bu durum, doğum sonrası ödeneğini almak için başvuru yaptığınız takdirde geçerlilik kazanıyor. Başvurunuzu yapmazsanız, paranız devlette kalıyor ve bir daha geri alamıyorsunuz. Kısacası asgari ücretle çalışmış, 90 gün sigorta primleri asgari olmak üzere yatmış ve 16 hafta sigortalı izin kullanan hamileler bu imkandan yararlanabiliyorlar.

*Doğum sonrası ödenekleri nereden kontrol edilir?

90 gündür sigorta primi yatmış, doğumlarını gerçekleştirmiş hamileler E-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden hamilelik ödeneği sorgulama ekranından işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bu ekrana giriş için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi kullanabilirsiniz. Üstelik bu ödenekler en az asgari tutar üzerinden gerçekleştiriliyor. Eğer asgari ücretin üzerinde maaş alıyorsanız, ödeneklerde o tutarda büyüyor. Ödeneklerin tam tutarlarına aşağıdan erişebilirsiniz.

*Ödenekler hangi bankalara yatırılıyor?

Doğum sonrası 4 bin TL asgari olmak şartıyla ödenekler; Ziraat Bankası ve PTT aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Kamupersoneli.net | ANKARA

Bir Yorum