Ekonomi

Asgari ücret desteği geliyor!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, twitter hesabı üzerinden asgari ücret desteği verileceğini açıkladı! Bakan Selçuk, asgari ücret desteği hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

”Gazilerimizin beklediği, Cumhurbaşkanımızın Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği teknik düzenleme TBMM resmi Genel Kurulu’nda yapılan oylama neticesi kanunlaştı. Kahraman gazilerimize, ailelerimize ve milletimize hayırlı olsun. Biz birlikte Türkiye’yiz. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeyle, 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği vereceğiz. İşçilerimize, işverenlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. 

Asgari ücret desteği geliyor!

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

5510 sayılı Kanunun geçici 78 inci maddesi kapsamında uygulanmaktadır.

2019 yılı boyunca destek sağlanacaktır.

İŞVERENLER YÖNÜNDEN ARANAN ŞARTLAR;

Özel sektör işyeri işverenleri,

5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde belirtilen kamu idareleri dışında kalan diğer kamu işyeri işverenleri,

SİGORTALILAR YÖNÜNDEN ARANAN ŞARTLAR;

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları(MYÖ) hükümleri uygulanan sigortalılar,

DESTEK TUTARI

2019 yılında 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 101 TL, 500’ün altında sigortalı çalıştıran iş yerleri için ise 150 TL olan asgari ücret desteği uygulanmıştır. 2020 için alt mevzuat çalışmaları devam etmektedir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İŞKUR üzerinden corona virüsü nedeniyle kapanan esnaflar için kısa çalışma ödeneği başvurularını bugünden itibaren almaya başladı.

ASGARİ ÜCRETLİYE 1752 LİRA

Başvuruların alınmasının ardından AÇSHB İş Müfettişlerini evrak üzerinden yapacakları kontroller ile başvurularda değerlendirilmeye tabi tutulacak. Bununla birlikte şartları sağlayan işyerlerine sonuçlar KEP adresi üzerinden elektronik posta ile gönderilecek. Aldıkları maaşlar doğrultusunda belirli bir oranda ödeme yapılacaktır. Asgari ücret alan bir vatandaşa 1752 lira ödeme yapılacak. Bu tutar maaşın yükselmesi durumunda yükselecek.

NE KADAR ÖDEME YAPILACAK

Çalışanların brüt maaş kazançlarının yüzde 60’ı ödenecek. Miktarı üst sınırı ise asgari ücretin yüzde 150’sini geçemiyor. Bu sebeple üst sınır 4380 lira alt sınır ise 1752 lira olarak açıklandı. Farklı maaş türlerine göre yapılacak ödeme tutarları: Brüt 3 Bin lira maaş alan 1786, 3500 lira maaş alan 2084, 4 bin lira maaş alan 2382 lira, 4500 lira maaşa sahip çalışan ise 2680 lira, 5000 lira maaşa 2977 lira, 6.000 lira maaş alana 3573 lira, 7.000 brüt maaş alan 4168 lira 7500 lira maaşı olan çalışana ise 4,380 lira ödeme yapılacak.

BAZI ŞARTLAR ARANIYOR

Bu ödemeden yararlanabilmek için bazı şartlara haiz olunması gerekiyor. Buna göre kısa çalışma başladığı tarihten itibaren önce 120 gün hizmet akdi ile 3 yıl içinde 600 gün prim ödemesi yapılmış olmak şartı aranmaktadır. İşsizlik fonundan karşılanacak olan ödemeler kapsamında önceki sene kısa çalışma ödemesi almış kişi sayısı 36 bin 139 kişi olarak belirtildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bugün ayrıca yapılacak sosyal yardımlar hakkında da açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk şöyle dedi;

 “Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) her ay düzenli olarak aktardığımız kaynak tutarını 135 milyon liradan 180 milyon liraya çıkardık.” dedi.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılımının engellenmesi için huzurevlerinden engelli bakım ve rehabilitasyon kuruluşlarına, kadın konukevlerinden çocuk evlerine kadar tüm kuruluşlarda sıkı önlemleri hayata geçiren Bakanlığımız, ihtiyaç sahibi vatandaşları salgının ekonomik etkilerine karşı korumak için de yeni kararları uygulamaya alıyor. 

Bu kapsamda, toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik sosyal hizmet çalışmalarını yürüten Türkiye genelindeki 1003 SYDV’ye Bakanlıkça aktarılan “periyodik pay” da önemli bir artışa gidildi.

Söz konusu maddi kaynağın artırılmasıyla, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılan sosyal yardımlardan daha çok kişinin yararlanabilmesi hedefleniyor. 

“Yararlanıcıların Olası Mağduriyetlerini Engellemeyi Amaçlıyoruz”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Sosyal yardımların dezavantajlı kesimlere ulaştırılmasında il ve ilçelerimizde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız çok önemli bir görev icra ediyor. Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle, SYDV’lere her ay düzenli olarak aktardığımız kaynak tutarını 135 milyon liradan 180 milyon liraya çıkardık.” bilgisini verdi.  

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan SYDV’lere “periyodik pay” kapsamında her ay düzenli olarak kaynak aktarımı yapıldığını dile getiren Selçuk, şunları kaydetti:

“Yapılan güncelleme ile birlikte SYDV’lerin periyodik payı artırıldı. Periyodik paylar hesaplanırken aralarında güncel nüfus, kişi başı gayri safi yurt içi hasıla, aktif hane dosyası gibi 8 gösterge kullanılıyor ve böylelikle söz konusu payların dağıtımında objektif bir yöntem izleniyor. 

Kaynak aktarımında yaptığımız yeni düzenleme ile SYDV’lerin hizmetlerinde çıkması muhtemel aksaklıkların önüne geçerek toplumun en dezavantajlı kesiminde yer alan sosyal yardım yararlanıcılarının olası mağduriyetlerini engellemeyi amaçlıyoruz.” 

Bakan Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında düzenli sosyal yardımlardan faydalanan 2 milyon haneye 1000’er lira nakdi destek sağlanacağını da bildirmişti.

Destekten 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile 2022 sayılı Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki kriterleri karşılayan, halihazırda düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yararlanacak. Destekten yararlanmak için herhangi bir başvuru yapılmasına gerek olmayacak, ödemeler ay sonunda başlatılacak.