Ekonomi

Çay Ücreticisine Budama Desteği Ödenecek! Bakan Pakdemirli Duyurdu!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirl yaptığı açıklamada, çay budama ödemelerinin yapılacağını bildirdi.

Çay bahçelerinin gençleştirilmesi kapsamında devlet tarafından yapılan ödemeler hakkında açıklama yapan Bakan Pakdemirli;

“Çaylıklarını budayarak yenileyen üreticilerimize budama desteği veriyoruz. Bu kapsamda bugün itibarıyla, çay budama desteklerini ödüyor olacağız.

Yaklaşık 75 bin üreticimize 185 bin dekar alan için toplamda 230 milyon TL’lik bedeli, bugün saat 18.00’dan sonra üreticilerimizin hesabına yatıracağız.” dedi.

ÇAY BUDAMA YÖNETMELİĞİ

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı, kaliteli çay yaprağı temini amacıyla ruhsatlı çay bahçeleri budamaya tabi tutulan üreticilerin uğradığı gelir kaybının tazminine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Destekleme uygulamaları

MADDE 2- (1) 4/12/1984 tarihli ve 3092 sayılı Çay Kanunu ile bundan önceki ilgili kanunlara dayanılarak çıkarılan Bakanlar Kurulu kararlan ile tespit edilmiş çay tarım alanlarında ruhsata bağlanmış çay bahçeleri, on yıllık bir süre için, her yıl onda bir oranında verim budamasına tabi tutulur.

(ICD-IMEX  (c) 1998 – 2010 *  Yüzbinlerce Sayfa Mevzuat)

(2) Çay bahçelerinin budama tespit işlemleri Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünce yürütülür.

(3) Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü budama yapmayan veya eksik yapan üreticilerden yaş çay yaprağı satın almaz.

(4) Çay bahçelerinin budanmasından doğacak gelir kaybı tazminatı, ruhsatlı yaş çay üreticilerine on yıl için ödenir.

(5) Gelir kaybının hesabında dekar başına ortalama yıllık üretim, bu Kararın yürürlük tarihinden önceki son beş yılın ortalaması olan 1500 kg baz alınarak hesaplanır.

(ICD-IMEX  (c) 1998 – 2010 *  Yüzbinlerce Sayfa Mevzuat)

(6) Budama yapılan alanlar için yıllık üretim kaybı % 70 oranında hesap edilir.

(7) Üretici gelir kaybının hesabında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün o yılki yaş çay alım fiyatı esas alınır.

(8) Verim budaması çay bitkisinin toprak seviyesinden yirmi santimetre yüksekliğe kadar dallan kesilerek yapılır. Bunların dışında yapılan her türlü budama şekilleri verim budaması olarak kabul edilmez.

(ICD-IMEX  (c) 1998 – 2010 *  Binlerce Sayfa Kitap)

(9) Üreticilerin gelir kaybı ödemeleri için tahakkuklar o yılın Haziran ayı içerisinde tamamlanır ve ödenek tahsisi için Gıda, Tanm ve Hayvancılık Bakanlığına bildirilir. Bu iş için yapılan personel harcamaları, taşıma ve malzeme giderleri ile diğer harcamalar ödenek tahsisi için her ay Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ayrıca bildirilir.

Finansman

MADDE 3- (1) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yılı bütçesinin ilgili harcama kaleminden, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından doğrudan üreticilere ödeme yapılmak ve yapılan harcamaları karşılamak üzere, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne kaynak aktarır.

(2) Bu Kararın uygulanması ile ilgili olarak üstlendiği hizmetlerden dolayı, ödeme tutarının % 0,2’si oranında hizmet komisyonu, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğüne Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ayrıca ödenir.

(ICD-IMEX  (c) 1998 – 2010 *  Yüzbinlerce Sayfa Mevzuat)

Denetim ve sorumluluk

MADDE 4- (1) Bu Karar kapsamında yapılacak ödemelerin denetiminden Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü nezdinde Gıda, Tanm ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilidir.

(2) Bu Karar kapsamında yapılacak ödemelerden haksız yere yararlanmak üzere sahte ve içeriği itibanyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklannm Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.

Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar

MADDE 5- (1) Bu Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir.

(ICD-IMEX  (c) 1998 – 2010 *  Yüzbinlerce Sayfa Mevzuat)

Yürürlük

MADDE 6- (1) Bu Karar 1/1/2012 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7- (1) Bu Karar hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.