Ekonomi

Çiğ Süt Satışında Kritik Hamle! Artık Sokaklarda Süt Satılmayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptığı açıklamada çiğ sütün tüketici ile doğrudan arzına ilişkin tebliğ taslağını hazır hale getirdiklerini ve Başbakanlığa gönderdiklerini ifade ederek “Çiğ süt, bu kapsamda ancak ari çiftliklerden, işletmelerden satılabilecek.” açıklamasında bulundu.

Çelik, Bakanlık toplantı salonunda çiğ sütün tüketicilere doğrudan arzına ilişkin hazırladıkları tebliğ taslağına yönelik basın toplantısı düzenleme kararı aldı.

Yarım litre sütün bir kişinin günlük kalsiyum ihtiyacının %70’ini, fosfor ihtiyacının %60’ını, iyot ihtiyacının %25’ini, B2 ve B12 vitaminlerinin de %77’sini karşıladığını anlatan Çelik, süt içmeyenlerin ilaç giderlerinin artacağını ifade etti.

Çelik, Türkiye’de yılda yaklaşık 20 milyon ton süt üretildiğine dikkati çekti. Et ve Süt Kurumunun (ESK) da piyasada daralma olduğunda regülasyon görevini yerine getirdiğini hatırlattı. ESK’nın süt üreticilerinin yanında olduğunu vurgulayan Çelik, süt üretiminin artarak devam etmesi noktasında da her türlü desteği sağlayacaklarını dile getirdi.

Avrupa ülkelerinde yılda kişi başına 80-100 litre süt tüketildiğine ifade eden Çelik, Türkiye’de bu oranın 25 litre olduğunu belirtti. Bakan Çelik, Okul Sütü Programı’nın da süt tüketimini artırmaya yönelik bir proje olduğuna değinerek, gelecek yıllarda da söz konusu programını sürdüreceklerini belirtti.

TÜKETİCİYE SATIŞ 24 SAAT İÇİNDE YAPILACAK

“Çiğ süt, bu kapsamda ancak ari çiftliklerden, işletmelerden satılabilecek. Yaklaşık 1 milyon 300 bin ton civarında, ari işletmenin ürettiği süt söz konusu. Ancak buralardan çiğ sütün satışı söz konusu olabilecek. Çiğ sütün son tüketiciye satışı, sağımdan itibaren 24 saat içinde yapılabilecek. Üretici tarafından, soğutma dışında hiçbir işlem uygulanmayacak. Çiğ süt tüketiciye tek kullanımlık malzemeden yapılmış ambalaj içinde veya tüketici tarafından verilen kaba konarak arz edilebilecek.” açıklamasında bulundu.

ÇİĞ SÜTÜN DOĞRUDAN ARZINDA ÜRETİCİ KAYIT TUTACAK

“Çiftçi, günlük sattığı süt miktarı, yedirdiği yemin niteliği ve kökeni, hayvanlarda tedavi uygulanıyorsa kullandığı ilaç ve hastalığı, sütü perakendeciye sattıysa sattığı perakendecinin işletme bilgilerinin kaydını tutmak ve bu kayıtları 12 ay boyunca muhafaza etmek durumunda. Ambalaj konusunda da son derece önemli değişiklikler ve düzenlemeler getiriliyor. Ambalajda, ürünün adı, yani hangi hayvanın sütü olduğu, üreticinin adı, soyadı ve ticari unvanı, adresi ve hayvancılık işletme numarası, sağım tarihi ve saati, son tüketim tarihi ile ‘Kullanmadan önce kaynatınız’ ve ‘0-4 santigrat derecede buzdolabında muhafaza ediniz’ uyarıları yer alacak. Ayrıca yapılan bu düzenleme ile çiğ süt satışında aracı sayısı azalacak ve çiğ süt daha uygun fiyatlarla tüketiciye sunulmuş olacak. Nihai amacımız tüketicinin sağlıklı çiğ süte daha kolay ve ucuz olarak ulaşmasını sağlamaktır.” dedi.

Bakan Çelik, sağım hijyeni ve muhafaza şartlarına uyulmadan tüketiciye satılan sütün sağlıksız olduğuna dikkati çekerek, çok yaygın bir şekilde bazı çevrelerin çiğ sütün tüketilmesi, evde yoğurt yapılması şeklinde tavsiyelerde bulunduğunu ancak çiğ süt tüketiminin nasıl olması gerektiğinin belirlenmesinin önem arz ettiğini ve tebliği bu sebeple hazırladıklarını belirtti.

Sağlıksız çiğ sütün brusella, tüberküloz gibi hayvan hastalıklarının insanlara geçişi için risk taşıdığını belirten Bakan Çelik, “Evet çiğ süt tüketelim ama hangi çiğ süt, nasıl çiğ süt konusunun cevabı olsun diye bu tebliğ şu anda Başbakanlığa gönderilmiş bulunuyor.” dedi.

Tebliğin yayımından itibaren 6 aylık bir uyum süreci sağlanacağını belirten Bakan Çelik, ari işletmelerin bu uygulamaya hemen başlayabileceğini bildirdi. Çelik, Türkiye’deki ari işletmelerden 1 milyon 300 bin ton süt elde edildiğini, tebliğin ari işletme sayısının artmasını da teşvik edileceğini belirtti.

Kamupersoneli.net | ANKARA