Ev alacaklara 28 bin 500 TL Devletten destek! Geri ödeme yok!
İlk defa ev alacak vatandaşlara devletten destek geliyor.Belirlenen bankalarda konut hesabı açan ve bu hesaba düzenli olarak para yatıran vatandaşlara, devletten belirli miktarda destek geliyor.
İlk defa ev alacak vatandaşlara devletten destek geliyor. Belirlenen bankalarda konut hesabı açan ve bu hesaba düzenli olarak para yatıran vatandaşlara, devletten belirli miktarda destek geliyor. Peki, konut hesabı nedir? Nasıl başvuru yapılır?
BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Devletin ilk defa ev alacak vatandaşlara 28 bin 500 TL destek verdiğini öğrenen vatandaşlar, başvuru şartlarını araştırmaya devam ediyor. Başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar için başvuru şartları şu şekilde:
Tamamı kendine ait bir konut hesabının olmaması
18 yaşından küçük olan vatandaşlar için hesaplar veli vasi tarafından açılmaktadır.
Konut hesabı açan vatandaşların destek ödemsi alabilmesi için en az 3 yıl ödeme yapması gerekmektedir.
KONUT HESABI ÖZELLİKLERİ
Yayımlanan özelliklere göre konut hesabının detayları şu şekilde:
" Katılımcı Konut Hesabı’nın açılış tarihinde, bir defaya mahsus olmak üzere, Konut Hesabına Dair Yönetmeliğin 4. maddesinde belirtilen üst sınırı aşan bir tutar yatırabilir. Bu tutar 57.096,84 TL’yi* geçemez.
Müşteri tarafından hesaba düzenli olarak aylık ya da 3 aylık dönemlerde yatırılacak tutarlar kasadan, vadesiz mevduat hesabından, vadesiz mevduat hesabında yeterli bakiye olmaması durumunda talimatının bulunması halinde sırasıyla havuz hesabından sonra kredili mevduat hesabından, düzenli ödeme talimatı bulunmaması durumunda ise limitler dahilinde kalınmak şartı ile herhangi bir kanaldan yatırılabilecektir.
Düzenli ödeme periyodu olan aylık veya 3 aylık ödeme tercihi her 12 aylık dönem başında değiştirilebilecektir.
Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt ve üst birikim tutarları 2020 yılı için tablodaki gibidir. Düzenli ödemeler, alt ve üst sınırlar dahilinde kalınmak kaydıyla, farklı tutarlarda yapılabilir.
Düzenli ödemeler ilgili ay veya 3 aylık periyodun içerisinde yapılabilir.
Sözleşme dahilinde yapılan ödemeler toplamı alt sınıra ulaştığında katılımcı ilgili ay veya 3 aylık dönem için düzenli ödemesini tamamlamış sayılır.
Üç yıllık süre sona ermişse ve müşteri devlet katkısına hak kazanıp Bankaya başvuruda bulunursa, üç yıllık sürenin bitiminden sonra yapılan ödemeler için ödeme tarihi ve hesap kapama tarihi arasında geçen süre üzerinden güncel faiz oranları ile hesaplanan birikmiş faizler de kapanış bakiyesine eklenecektir.
Ancak, üç yıllık süre sona ermesine rağmen müşteri devlet katkısına başvuru yapmadan hesabını kapatmak için Bankaya başvurursa, yalnızca tamamladığı son döneme (12 aylık dönem) kadar yapmış olduğu düzenli ödeme tutarlarının faizini alabilecek, içerisinde bulunduğu ancak tamamlayamadığı dönemde yatırılan düzenli ödemeler için faize hak kazanamayacaktır. Bu hususlar, müşterinin ikinci dönem başı ile üçüncü dönem sonu arasında hesabını kapatmak istemesi için de geçerlidir.
Hesabın birinci dönem sonundan önce kapatılması durumunda ise, müşteri yaptığı düzenli ödemeler için hiçbir şekilde faize hak kazanamayacak, yalnızca hesapta bulunan düzenli ödeme tutarları müşterinin ilgili vadesiz mevduat hesabına aktarılacaktır.
Vergi kesintisi, birer yıllık dönemler sonunda geçerli cari vergi oranları üzerinden hesaplanacaktır. 1. Dönem sonunda faiz tahakkukunun yapıldığı gün hesabın kapatılması halinde hesabın açılıştaki vadesinin değişmesi nedeniyle yeni vade için uygulanacak stopaj oranı ile hesabın olması gereken vadesine uygulanacak stopaj oranı arasındaki fark tahakkuk edilen brüt faiz üzerinden hesaplanarak hesaptan tahsil edilecektir.
DEVLET DESTEĞİ MİKTARI
Devletten alınan destek miktarları şu şekilde:
36 - 47 ay arası ödeme: Biriken paranın yüzde 15'i
48 - 59 ay arası ödeme: Biriken paranın yüzde 18'i
60 ay ve üzeri ödeme: Biriken paranın yüzde 20'si
Bakmadan Geçme





