Türkiye Ekonomisinin Üçüncü Çeyrek Büyüme Rakamları Açıklandı
Türkiye ekonomisi hakkında kritik veriler açıklandı.Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme açıklandı.
Türkiye ekonomisi hakkında kritik veriler açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme açıklandı.
EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİ TÜRKİYE
Türkiye İstatistik Kurumunun resmi web adresi üzerinden bir duyuru yayımlandı. Yayımlanan duyuruda Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının açıklandığı bildirildi. Buna göre Türkiye ekonomisi bu yılın Temmuz, Ağustos, Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 büyüme yaşadı. Konu ile ilgili olarak
Hürriyet'ten Şebnem Turhan
'ın aktardıklarına göre Türkiye ekonomisinin büyüme oranları yüzde 10 seviyesindeydi. Türkiye performansı ile tüm dünya ülkelerini geride bıraktı. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu.
TÜM YIL İÇİN YÜZDE 6,5 BEKLENTİ
Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl aynı dönemde darbe girişimi yaşanmıştı. Darbe girişiminin oluşturduğu baz etkisi ve başta Kredi Garanti Fonu ile hükümetin teşviklerinin etkisiyle büyümede güçlü bir artış bekleniyordu. Bu kapsamda Kredi Garanti Fonu olmak üzere istihdam ve vergi teşviklerinin desteğiyle iç talep öncülüğünde Türkiye ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 5,2 olarak büyümüştü. Bunun ardından Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüdü ve üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 olarak büyüdü. İlk 6 aylık büyüme yüzde 5 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomistler tarafından tüm yıl için büyüme yüzde 6,5 seviyesi olarak bekleniyor. Ancak hükümet yüzde 7'nin bulunabileceğini bildirdi.
Tüm bunların yanı sıra Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verileri kamupersoneli.net olarak ziyaretçilerimizle paylaşıyoruz.
TÜİK'TEN YAYIMLANAN DUYURU
Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) % 11,1 arttı
Gayrisafi yurtiçi hasıla üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,1 arttı.
Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla %24,2 artarak 827 milyar 230 milyon TL oldu.
Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri %2,8, sanayi sektörü %14,8 ve inşaat sektörü %18,7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %20,7 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %9,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,2 arttı.
Hanehalklarının ve HHKOK’ların toplam nihai tüketim harcamaları %11,7 arttı
Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %11,7 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %2,8, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %12,4 arttı.
Mal ve hizmet ihracatı %17,2, mal ve hizmet ithalatı ise %14,5 arttı
Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %17,2, ithalatı ise %14,5 arttı.
İşgücü ödemeleri %14,4 arttı
İşgücü ödemeleri, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %14,4, net işletme artığı/karma gelir %33,3 arttı.
İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı %32,7 oldu
İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı çeyreğinde %35,6 iken bu oran 2017 yılının üçüncü çeyreğinde %32,7 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %48,7'den %52,2' ye yükseldi.
KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA
Bakmadan Geçme





