Ekonomistlerden kritik uyarı: 2025 yılında işsizlik oranı artabilir
Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğimiz günlerde haziran ayı işsizlik rakamlarını açıklamıştı.Yapılan resmi açıklamanın ardından ekonomistlerden mevcut duruma ilişkin birtakım değerlendirmeler geldi.
Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğimiz günlerde haziran ayı işsizlik rakamlarını açıklamıştı. Yapılan resmi açıklamanın ardından ekonomistlerden mevcut duruma ilişkin birtakım değerlendirmeler geldi. İşsizlik oranının ilerleyen dönemlerde daha da artabileceğini belirten ekonomistler, analizlerinin sonuçlarını paylaştı. İşte ayrıntılar…
Koronavirüs salgının baş göstermiş olduğu dönemden bu yana yükselişte olan enflasyon, ülkemiz de dahil olmak üzere birçok dünya ülkesinde ekonomi programlarının değişmesine yol açtı. Bugün salgın kontrol altına alınmış olsa da ekonomi üzerinde yarattığı deprem etkisi, ülkemizde ciddi maddi sıkıntıların gözlenmesine neden oldu.
Enflasyonun yanı sıra kurlarda ve altın piyasasında gözlenen hareketlilik, jeopolitik riskler ve daha pek çok faktör de gündelik yaşam koşullarının ağırlaşmasına neden oldu. Bu durum birçok kişinin mevcut geliri ile ay sonunu getirememesine yol açarken Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler, işsizlik oranının haziran ayında artmış olduğunu gözler önüne serdi.
Artan işsizlik geçim sıkıntısının daha da büyümesine yol açarken ekonomistlerden güncel duruma ilişkin birtakım değerlendirmeler geldi. İstihdam sıkıntısının ilerleyen dönemlerde daha da artabileceğini vurgulayan ekonomistler, konuya ilişkin öngörülerini paylaştı. İşte detaylar…
2025 YILINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı veriler ve ekonomik alanda yaşanan diğer gelişmeler, ekonomistlerin öngörülerinin de değişmesine yol açtı. Konu ile ilgili olarak Sözcü’den Emre Deveci’ye konuşan Prof. Dr. Hakan Kara, yerel seçimlerin ardından sıkı duruşa geçildiğini ve bu stratejinin ekonomiyi en belirgin şekilde 2- 4 çeyrek arasında etkilediğini vurguladı.
Senenin ikin yarısından 2025 yılının ortalarına kadar Türkiye ekonomisi adına bir durgunluğun söz konusu olacağını belirten Kara, ek olarak son dönemde açıklanan öncü verilerin de belirgin bir yavaşlamayı işaret ettiğini vurguladı.
“İŞSİZLİK BEKLENENDEN YÜKSEK OLABİLİR”
Kara’nın yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel de ekonomiye ilişkin birtakım değerlendirmelerde bulundu. Haziran ayı işsizlik rakamlarına bakarak kesin bir yargıya varılamayacağını belirten Gürsel, burada temmuz ayı verisinin önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.
Ekonomik büyümenin düştüğü dönemlerde istihdam kayıplarının ve işsizlik artışının görülmesinin şaşırtıcı olmayacağını ifade eden Gürsel, TCMB2nin 2- 3 yıllık düşük büyüme öngördüğünü ve iç talebin baskılanması gerektiğini söylediğini hatırlattı. Gürsel sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İşsizlik, iktidarın beklediğinden daha yüksek seviyelere ulaşabilir.”
Bakmadan Geçme





