Elektrik faturaları düşüyor! İşte faturadaki tutarı en aza indirmenin kolay yolları
Vatandaş son günlerde elektriğe peş peşe gelen zamlardan yakınıyor.Pandemi döneminde de evlere kapanılmasıyla fatura tutarlarında gözle görülür bir artış yaşanırken elektrik aboneleri de elektrikten tasarruf etmenin ve faturalarda azaltmaya gitmenin yolla
Vatandaş son günlerde elektriğe peş peşe gelen zamlardan yakınıyor. Pandemi döneminde de evlere kapanılmasıyla fatura tutarlarında gözle görülür bir artış yaşanırken
elektrik
aboneleri de elektrikten tasarruf etmenin ve faturalarda azaltmaya gitmenin yollarını merak edip araştırmaya başladı. Evde alınabilecek pratik önlemlerle cebinizden çıkacak fatura bedelini en aza indirmek mümkün. Bu haberimizde
elektrik
faturalarını nasıl en aza indirgeyebileceğinize dair püf noktaları bulabilirsiniz.
BUZDOLABI
Buzdolabı kapağının açık kalmamasına ve gereksiz yere açıp kapatmamaya dikkat edin. Buzdolabında ağzı açık yemek bırakmamaya özen gösterin, hava alan yemekler nem oranını artıracağı için fazla enerji tüketimine neden olur. Kullanılmayan bölmeleri kapatma opsiyonu olan buzdolabı modellerini tercih ederseniz gereksiz enerji tüketiminin önüne geçebilirsiniz.
İç aydınlatmasını ortamın ışığına göre ayarlayabilen buzdolapları enerji tasarrufuna katkıda bulunur. Buzdolabınız aşırı buzlanma yapıyorsa mutlaka buzların çözülmesini sağlayın. Aşırı buzlanma fazla enerji tüketimine sebep olur. Kullanılmayan bölmeleri kapatma opsiyonu olan buzdolabı modellerini tercih ederseniz gereksiz enerji tüketiminin önüne geçebilirsiniz.
Buzdolabınızı, fırın ve radyatörün uzağına koyun. Etraftaki ısı, dolabın daha fazla çalışmasına ve dolayısıyla daha fazla enerji harcamasına neden olacaktır. İç aydınlatmasını ortamın ışığına göre ayarlayabilen buzdolapları enerji tasarrufuna katkıda bulunur.
KLİMA
İhtiyaçtan çok büyük bir klima enerji kaybına sebep oluyor. Evin güneş alan kısımlarının ağaçlarla gölgelenmesi, cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri pasif soğutma yöntemlerinin uygulanması da klimanın soğutma yükünü azaltıyor, dolayısıyla daha az enerji kaybına sebep oluyor.
OCAK VE FIRINLAR
Eğer evde birkaç tane fırın varsa daima küçük olanı tercih edilmesi gerekiyor. Çok gerekli değilse ön ısıtma yapılmaması, yapılsa bile bu süre 10 dakikayı geçmemesi gerekiyor. Mikro dalga fırınlarda pişirme 2-10 dakika, ısıtma ise 10-30 saniyede gerçekleşiyor, bu nedenle geleneksel fırınlara göre yüzde 66 daha az elektrik harcıyorlar.
ÇAMAŞIR MAKİNELERİ
Yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık suyla yıkamak, durulamanın ise soğuk su ile yapılması gerekiyor. Ayrıca, yıkama programları tam kapasite çalıştırılmalı. Eğer mümkünse çamaşırlar dışarıda güneş ve rüzgardan yararlanarak kurutulmalı. Bu arada, önden yüklemeli makinalar, üstten yüklemeli makinalara göre daha az enerji tüketiyorlar.
BULAŞIK MAKİNELERİ
Bulaşık makinası yerleştirilirken çevresinde en az 5 cm boşluk bırakılarak, ısınmadan dolayı oluşan sıcak havanın kolayca dağılması sağlanmalı. Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah ve akşam saatlerinde yıkama yapılmalı. Bulaşıkları ön durulamaya tabi tutmak gereksizdir, gerektiği durumlarda sıcak su yerine soğuk su kullanılmalı. Bulaşıkların sanitasyonu için yüksek sıcaklıkta yıkama arzu edilmedikçe 55 derece su sıcaklığı yeterlidir. Tam kapasite dolmadıkça da makine çalıştırılmamalı.
Bakmadan Geçme





