- Haberler
- Gündem
- Elektrik ve doğalgaz zamlarından vatandaş kara kara düşünüyor! Faturalar nasıl düşürülür?
Elektrik ve doğalgaz zamlarından vatandaş kara kara düşünüyor! Faturalar nasıl düşürülür?
Son dönemlerde Türkiye'nin ana gündem maddesinde enflasyon ve döviz kurları yer alıyor.Zira döviz kurlarında görülen artışlar fiyat artışlarını tetikliyor ve artan fiyatlar da alım gücünü düşürüyor, yani enflasyonun yükselmesine neden oluyor.
Son dönemlerde Türkiye’nin ana gündem maddesinde enflasyon ve döviz kurları yer alıyor. Zira döviz kurlarında görülen artışlar fiyat artışlarını tetikliyor ve artan fiyatlar da alım gücünü düşürüyor, yani enflasyonun yükselmesine neden oluyor. Vatandaşlar, son dönemlerde her türlü ürün ve hizmette görülen zamlar sonrasında temel ihtiyaçlarını bile gidermekte zorlanmaya başlarken, bir süredir sessiz kalan enerji zamlarının da Eylül ayı itibariyle gelmesinden sonra fatura tasarrufu konusu yeniden gündeme geldi.
Son olarak Eylül ayı itibariyle elektrik ve doğalgaza yeni zamların yansıtılmasından sonra, uzmanlar faturaların nasıl düşürülebileceğini tek tek anlattı. Vatandaşlar, son zamların ardından fatura giderlerini nasıl azaltabileceğinin yollarını arıyor. İşte detaylar…
EYLÜL’DE ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM!
Eylül ayında konutlarda kullanılan elektriğe %20 ve konutlarda kullanılan doğalgaza da %20,4 oranda zam geldi. Böylece Eylül’de gelen zamla birlikte 4 kişilik bir ailenin ortalama elektrik faturası da 346,90 TL’den 416,3 TL’ye yükseldi. Bu da elektrik faturalarında, bir önceki aya göre ortalama 69,4 liralık bir zam, yılbaşından bu yana ise ortalama 196,6 liralık bir zam anlamına geliyor. Vatandaşlar sert oranlarda yükselen elektrik ve doğalgaz giderlerini nasıl azaltabileceğinin yollarını arıyor.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ GİDERLERİ NASIL MİNİMUMA İNDİRİLİR?
Uzmanlar, elektrik kullanımında dikkat edilecek hususlar ile elektrik faturasının ciddi oranda azaltılabileceğini ifade ediyor. Gelen açıklamalara göre söz konusu hususlar da şöyle:
Elektrikli ürünlerde sayacı en fazla döndüren cihazlar kettle, ütü, klima ve fırın,
Haftada 7 kez kettle çalıştırmak, 4 kez çamaşır makinesi çalıştırmaya ya da haftanın her günü, günde 5 saat TV’nin çalışmasına eşdeğer.
Haftada bir kez 1,5 saat fırın kullanımı, haftada 7 saat laptop kullanmaktan daha pahalı,
Haftada 2 gün 2 saat kullanmak, buzdolabının 7/24 çalışmasından daha pahalı.
Klasik ampuller, led ampullerden 20 kattan fazla elektrik tüketiyor.
Doğalgazda kombiyi 1 derece düşük tutmak, ortalama %7 tasarruf sağlıyor.
Evin dış cephesinin yalıtımlı olması, %40 oranda tasarruf sağlar,
Perdelerin doğalgaz peteklerinin önünü kapatmaması gerekir,
Yüksek verimli cihaz kullanmak, yakıt verimliliğini önemli ölçüde artırır.
Bakmadan Geçme





