• Haberler
  • Sağlık
  • Elektronik sigara ölenlerin sayısı yükseliyor! Elektronik sigara Türkiye'de yasak mı?

Elektronik sigara ölenlerin sayısı yükseliyor! Elektronik sigara Türkiye'de yasak mı?

ABD basını, Kansas eyaletinde yaşayan ve elektronik sigara kullandığı bilinen 50 yaşındaki bir kadının, 'gizemli akciğer hastalığı' nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.Kansas Eyaleti Sağlık ve Çevre Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, elektronik

ABD basını, Kansas eyaletinde yaşayan ve elektronik sigara kullandığı bilinen 50 yaşındaki bir kadının, 'gizemli akciğer hastalığı' nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kansas Eyaleti Sağlık ve Çevre Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, elektronik sigarayla alakalı 'gizemli akciğer hastalığı' nedeni ile bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ise bu vaka ile ülke çapında elektronik sigarayla gerçekleşen ölümlerin sayısının 6'ya çıktığını açıkladı.

Hali hazırda toplam vaka sayısının 450 olduğu ve hepsinin elektronik sigara kullanımı sonrası akciğer problemi yaşadığı belirtildi. Ölüm ve hastalık vakalarının soruşturma altında olduğu belirtilirken; vatandaşlara, elektronik sigara kullanmamaları tavsiye edildi.

GİZEMLİ AKCİĞER HASTALIĞI

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), elektronik sigara kullanan kişilerde görülen ve henüz tıbbi olarak tanımlanamayan bu hastalığı, 'gizemli akciğer hastalığı' olarak adlandırıyor.

Independent Türkçe'den Ayşe Yıldız'ın haberine göre, ülke genelinde elektronik sigaradan kaynaklandığı düşünülen ve nisanın ortasından beri görülen ancak henüz tıbbi olarak tanımlanamayan hastalığa bağlı Indiana, Minnesota, Kaliforniya, Illinois ve Oregon eyaletlerinde gerçekleşen ölümlerle 450 muhtemel vakanın soruşturma altına alındığı kaydedildi.

Benzer semptomlarla hastaneye başvuran hastaların büyük bölümünün ergenlik çağındaki çocuklar ve genç yetişkinler olduğu açıklandı.

Hastalığın en sık görüldüğü eyaletlerdeki doktorlarla sağlık görevlilerinin kaleme aldığı New England Journal of Medicine adlı bilimsel yayında yer alan çalışmada akut akciğer hastalığına dair detaylar paylaşıldı. Yetkililer hastalığa yol açan sebebin henüz bilinmediğini söylese de, hastalığın bir tür solunum yolu tahribatına benzediğini ve vücudun solunan yakıcı bir maddeye tepki verdiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Diğer yandan Gıda ve İlaç Yönetimi (FDA) hastalardan örnekler toplayarak bu kişileri aralarında THC (tetrahidrokannabinol) isimli nikotinin de bulunduğu çeşitli kimyasallarla test etti. Hastaların büyük bir kısmının elektronik sigara cihazlarında bulunan THC adlı marijuana etken maddesi içeren ürünler kullandığı tespit edildi.

Uzmanlar hastalığın, marijuana barındıran ürün örneklerinde E vitamini kaynaklı bir yağla bağlantılı olabileceğini düşünüyor.

Washington Post'ta yer alan habere göre, ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi'nde (CDC) Enfeksiyonsuz Hastalıklar Müdür Yardımcısı Vekili Ileana Arias "Gittikçe daha net bir anlayış geliştiriyoruz ve soruşturma da gittikçe daralıyor" dedi.

Hastalığın salgın nitelikte olmadığını kaydeden CDC buna yol açan sebebinse ortak olduğunu tahmin ediyor.

CDC'nin başkanlarından Dana Meaney-Delman da "Kimyasala maruz kalmanın bu hastalıklarla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Hastalığın semptomları arasında nefes almada zorluk ve göğüs ağrıları bulunuyor. Bazı vakalarda kusma, ishal ve bitkinlik gibi sindirim sistemi kaynaklı şikayetlerin yer aldığı da belirtiliyor. Ancak hastalığa elektronik sigara cihazının kendisinin mi yoksa içine koyulan maddelerin mi sebep olduğu henüz bilinmiyor.

Yetkililer hastalığın sebebi anlaşılana kadar elektronik sigara kullanmama çağrısı yaptı.

ABD Sağlık Bakanlığı, geçen yıl aralıkta yaptığı açıklamada, ülkede 2017-2018 yıllarında lise öğrencileri arasında elektronik sigara cihazlarının kullanımının yüzde 78 arttığını, lise öğrencilerinin yüzde 27'sinin düzenli olarak elektronik sigara kullandığını kaydetmişti.

Haber

Elektronik sigara Türkiye'de yasak mı?

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı yetkilileri, ülkemizde yasak olmasına rağmen elektronik sigara içenlerin hızla arttığını belirtti.

Elektronik sigaranın gerek internet üzerinden, gerekse bir işletmede satışına şahit olunması durumunda ihbar hattının aranması gerektiğini belirten Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı yetkilileri Habertürk.com'dan Demet Demirkır'ın sorularını yanıtladı, elektronik sigara hakkında merak edilenleri anlattı:

Türkiye'nin tütünle mücadelesi devam ederken, elektronik sigaraların ortaya çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tütün endüstrisi yasaların engellediği alanlarda yeni çıkış noktaları yakalama, yeni pazarlama stratejileri geliştirme ve yeni hedef kitleler yaratma hedeflerine yönelik olarak çalışır. Elektronik sigara da bu stratejinin bir ürünüdür. Elektronik sigaralar da aynı pipo, puro, nargile gibi birer tütün ürünüdür ve tütün endüstrisi tarafından üretilmektedir. İçeriği geleneksel sigara ile benzerdir. Söylenmiş olduğu gibi 'sigaradan daha az zararlı' olduğuna dair sağlam bir kanıt sunabilen herhangi bir bilimsel araştırma yoktur. Oluşturulmaya çalışılan 'daha sağlıklı' algısı ile pazar payında muhtemel düşüş manüple ediliyor, bir B planı olarak gelecekte sigaranın yerini alması planlanıyor ve bütün çalışmalar bunun üzerine yapılıyor.

ELEKTRONİK SİGARA TÜRKİYE'DE YASAK AMA...

Elektronik sigara Türkiye'de yasak olmasına rağmen gün geçtikçe bu sigaraları kullanan kişi sayısında artış olduğunu görüyoruz. Yasal düzenlemelerde yapılan bir değişiklik yok değil mi?

Elektronik sigara konusunda Bakanlığımızın duruşu değişmemiştir. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca bugüne kadar kartuşu nikotin içeren herhangi bir elektronik sigara markası için ithalat izni verilmemiş ve ruhsatlandırılmamıştır. Dolayısıyla ülkemize sokulması ve her türlü ticaretinin yapılması yasaktır. Yine yasal düzenlemelerle tütün içersin ya da içermesin, tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürünün (elektronik sigara, bitkisel nargile, vs.) 4207 sayılı Kanun hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamuya açık kapalı alanlarda kullanımı yasaklanmıştır. İhlali halinde Mezkûr Kanun hükümlerine göre gerekli cezai müeyyideler uygulanmaktadır.

ALO 184 SABİM'İ ARAYABİLİRSİNİZ!

Elektronik sigara yasak olmasına rağmen bu sigaraların satışı internet sitelerinde, sosyal medya hesaplarında bile yapılıyor. Elektronik sigarayı satana ve bu sigaraları içene herhangi bir cezai yaptırım uygulanacak mı?

Elektronik sigaranın ülkemize girişi kaçak yollarla, internet üzerinden ve kişisel kullanım amaçlı olarak yurtdışından yolcuların beraberinde getirmeleri ile olabilmektedir. Gerek internet üzerinden satış gerekse bir işletmede satışına şahit olunması durumunda ALO 184 SABİM hattı üzerinden ulaşılan Tütün İhbar Hattına bildirimde bulunulabilir. Elektronik sigara artık bir tütün ürünü olarak kabul edildiğinden tütün ürünlerine uygulanan mevzuat elektronik sigaralar için de geçerlidir.

Elektronik sigaranın, tütüne oranla daha az zararlı olduğu düşünülüyor. Sigarayı bırakmak isteyenler önce elektronik sigara alarak işe başlıyor. Gerçekten daha az zararlı mı?

Elektronik sigaralarda da diğer sigaralarda olduğu gibi çok çeşitli kimyasallar bulunmakta ve en az diğer tütün ürünleri kadar sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Elektronik sigara bir tedavi aracı ya da ilaç olarak tasarlanmış bir ürün değildir ABD dâhil olmak üzere pek çok ülkede önceleri sigara bırakmaya yardımcı yöntem olarak piyasada yer alsa da artık bu şekilde lanse edilmemektedir. Elektronik sigara, içerdiği nikotin ve çeşitli aromalar nedeniyle sigaradan kurtulmaya değil bağımlılığın devam etmesine neden olmaktadır. Kanser hastalarıyla yapılan bir çalışma elektronik sigara kullanıcılarının takiplerde elektronik sigara kullanmayanlara göre 2 kez daha fazla sigara içtiklerini göstermiştir. Söz konusu ürünlerin içeriğinde yer alan propilen glikol ve diğer maddelerin solunum yolu ile kullanılmasının zararsız olduğuna veya daha az zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.

En son ABD'nin California eyaletinde yolculuk yapan birinin cebinde elektronik sigara patladı ve kişi hastaneye kaldırıldı. Bunun başka örneklerini defalarca gördük. "Daha az zarar göreyim" derken, aslında başka riskler alıyoruz böylece değil mi?

Elektronik sigaranın tasarımı, solüsyonunun bileşimi, safsızlığı, güvenliği ve güvenli kullanım tavsiyeleri ile ilgili bir standart yoktur. Bu nedenle elektronik sigaraya 'güvenli' ürün denilmesi mümkün değildir. Elektronik sigaralar, normal sigaralar gibi kısa sürede tükenmemekte, daha uzun süre kullanılabilmektedir. Bu durum tüketicilerin yüksek dozda nikotine maruz kalma ve zehirlenme riskini arttırmaktadır.

Ayrıca tüketici, ürünü çok güçlü çektiği takdirde nikotin içeren solüsyonun tüketicinin oral mukozasından hızla emilerek nikotin zehirlenmesine yol açması mümkündür. Kartuşları değiştirilmesi ya da dolumu esnasında da solüsyonun deri ile teması sonucu nikotin emilimi ve toksisitesi gerçekleşebilmektedir. ABD’nin Colorado Springs kentinde elektronik sigarayı içine çekmesini takiben patlaması ile boynu kırılan, ön dişleri ve dudakları parçalanan bir bireyin omurilik operasyonu olmak zorunda kaldığına dair yayın da mevcuttur. Elektronik sigaraların yan etkilerine dair gün geçtikçe daha fazla yayın ve bilgi ortaya çıkmaktadır.

ABD'de daha önce iki kişi de, elektronik sigaraların yüzlerinde patlamaları sonucu hayatını kaybetmişti.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme