- Haberler
- Ekonomi
- Emekli maaşı yetmeyenler için maaşa 2.000 TL takviye yapmanın yolları açıklandı! Bu yöntemler geçim sıkıntınızı kökünden kesebilir!
Emekli maaşı yetmeyenler için maaşa 2.000 TL takviye yapmanın yolları açıklandı! Bu yöntemler geçim sıkıntınızı kökünden kesebilir!
Son dönemlerde ülkemizde oluşan ekonomik koşullar, halkın her kesimini yüksek oranda etkisi altına aldı.Ancak özellikle de dar ve orta gelirli kesim bu koşullar karşısında maddi olarak büyük zorluklar yaşamaya başladı.
Son dönemlerde ülkemizde oluşan ekonomik koşullar, halkın her kesimini yüksek oranda etkisi altına aldı. Ancak özellikle de dar ve orta gelirli kesim bu koşullar karşısında maddi olarak büyük zorluklar yaşamaya başladı. Düzenli geliri olmasına rağmen, birçoğu asgari ücretten de az aylık alan emekli vatandaşlar da oluşan bu ekonomik tablodan payını en yüksek şekilde alan gruplar içerisinde kaldı. Sigortalı çalışanlar, emeklilik hayali kurarken, gelirlerini artırmanın ve bu tür ekonomik sallantılarda geçim sıkıntısı çekmemenin yollarını arıyor. Emeklilik döneminde daha yüksek gelir elde etmenin de bazı yolları bulunuyor. İşte o yollar ve detaylar…
Emeklilik Sistemi ve Maaş Ödemeleri Nasıl İşliyor?
Sigortalı çalışanlar, çalıştıkları sürelerde adlarına ödenen ya da kendilerinin ödedikleri primleri, emeklilik döneminde aylık olarak geri alıyor. Bu aylıkların belirlenmesinde primlere ek ödemeler, maaş ödemeleri ve enflasyon gibi faktörler rol oynuyor. Bu nedenle de bu faktörler üzerinden değişiklik yapan çalışanlar, daha yüksek emekli aylığı alabiliyor.
Maaş Bordrosunda Prim Kontrolü
Emekli aylığını daha yüksek seviyelerden almak isteyen vatandaşlar, asgari ücretten yüksek tutarda maaş ile çalışıyorsa, maaş bordrosunu mutlaka kontrol etmeli. Eğer bordroda primler asgari ücret üzerinden gösteriliyorsa, bu duruma müdahale etmeli ve maaş tutarı üzerinden prim düzenlemesi uygulamalı. Bu, emeklilik dönemindeki maaşın tutarına olumlu olarak yansıyacaktır.
Ek İşte Sigorta Primleri
Diğer yandan ek işlerde sigortalılık durumu da emekli maaşını etkilemektedir. Sigortalı çalışanlar, ek bir işte çalışıyorsa, bunun da mutlaka sigortalı olması gerekir. Böylece ek iş yapanlar sigorta primlerini talep ederek, taban seviyeden yüksek emekli maaşı alabilir.
Borçlanmalar ve SSK’lı Olma Durumu
Askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanmaları 1 Ocak 2000 tarihinden öncesine denk geliyorsa, bu dönemler en yüksek tutardan borçlanılarak emekli maaşına yüksek derecede yansıtılabilir. Diğer yandan Bağ-Kurlu çalışanlar, çalışma dönemlerinin son 7 yılını SSK’lı olarak geçirebilirse, bu da maaşlara pozitif şekilde yansıyacaktır.
Bakmadan Geçme





