Emeklilik İle İlgili Bilinmeyen Detaylar

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren fakat birçok kişinin bilmediği emeklilikle ilgili bazı detaylar mevcuttur.Bu detaylar sosyal ve ekonomik kazanımlar elde etmede oldukça önemlidir.

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren fakat birçok kişinin bilmediği emeklilikle ilgili bazı detaylar mevcuttur. Bu detaylar sosyal ve ekonomik kazanımlar elde etmede oldukça önemlidir. İş kanununda bu detaylar tek tek açıklanmıştır.

SSK'ya göre kişinin yetim ve dul aylığı alması için, yakını öldükten sonra talepte bulunması gerekir. Talep sonunda kişiye yetim ve dul aylığı bağlanabilir. Hak sahibi kişi mirasçı olmaktan çıkarıldığı takdirde ise aylık bir ödeme yapılmamaktadır.

Mirası reddeden bir kişi, ölen kişinin borçlarını ödeme sorumluluğundan kurtulur. Fakat mirastan da yararlanamaz. Mirası reddeden eş veya çocuk ise, mirası reddetmiş olsa bile dul yetim aylığı alabilir. Bir kişi mirastan çıkarıldığı takdirde bu kişi aylık herhangi bir gelir ödemesi alamaz. Daha önce ödenmiş olan bir gelir varsa, bu gelir geri alınır.

Emeklilik İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Emekli aylıkları nafaka borcu dışında haczedilmesi mümkün değildir. Kişi malulen emekli olmak için işten ayrılması gerekmez. Kişi emekli olacağı zaman çıraklık ve staj yaptığı döneme ait SSK primi emeklilikte dikkate alınmaz. Fakat sigorta başlangıcı doğumdan önce yapılmışsa staj ya da çıraklık döneminde başlayan SSK, başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Böylece

SSK

pirim günleri hesap edilerek doğum borçlandırması yapılabilir.

Emeklilikle ilgili herhangi bir kesinti e-devlet üzerinden sorgulanarak nedeni öğrenilebilir. Herhangi bir kesinti yaşayan kişi

SGK'ya

dilekçe vererek itiraz edebilir. Ayrıca kişi kendi isteği doğrultusunda malulen emekli olabilir.

Emekli Maaşındaki Kesintilere Nasıl İtiraz Edilir?

Emekli maaşlarında doktor muayenesi ve ilaç katılım payı gibi nedenlerle kesintiler yapılmaktadır. Kişi emekli maaşından haksız yere bir kesinti olduğunu düşünüyorsa SSK başvurarak itiraz edebilir ve bu yanlışlığın düzeltilmesini isteyebilir.

Düzenli olarak alınan bir emekli maaşın da sürekli bir kesinti varsa, bu konu ile ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne gidilerek bilgi alması mümkündür. Başvurudan sonra konuya itiraz edilebilir. İtiraz yapıldıktan sonra bir takım incelemeler gerçekleştirilir.

Kesintinin haksız yere olup olmadığı tespit edilir. Yapılan kesinti haklı sebeplerle yapılmışsa kişinin itirazı reddedilir. İtirazı reddedilen kişi haklı olduğunu düşünüyorsa konuyu iş mahkemesine taşıyabilir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme