Eski Kimlikler Ne Zamana Kadar Geçerli? Son Günü Ne Zaman?
Eski kimliklerin geçerliliği İçişleri Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenmeye alındı.Kimlik kartları bizi temsil eden bir belgedir.
Eski kimliklerin geçerliliği
İçişleri Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenmeye alındı. Kimlik kartları bizi temsil eden bir belgedir. Kimlik kartlarını hastahane, devlet işleri, şehirler arası seyahatlerde kontrollerde bizi tanıtan ve lazım olan bir belgedir. Türkiye Cumhuriyeti yeni çipli kimlik kartlarına 2017 yılında geçiş yaptı.
Çipli kimlik kartları gelmeden önce ise mavi ve pembe olan
eski kimlikler
kullanılırdı. Bu kimlik kartlarını halen kullanan vatandaşlarımız bulunmaktadır. Eski kimlik kartları 2023 tarihine kadar geçerlidir. Eski kimlik kartlarının geçerliliği ise 31 Aralık 2023 tarihine kadardır.
Eski Kimlikler Nasıl Yenilenir?
Eski kimliklerin yenilenmesi
için ilk önceliği randevu alması gerekir. Kimlik başvurusu yapmak için ise şunları yapmalıdır:
Nüfus ve Vatandaşlık İçişleri Müdürlüğü’nün internet web sitesinden oneline randevu almak gerekir.
ALO 199 çağrı merkezini arayarak da randevu alma işlemi yapılır.
Kimlik değiştirmek için randevu alındıktan sonra ise randevunuz hangi gün ise nüfus müdürlüğüne gidilir. Sizden istenilen belgeler ile gidildikten sonra kimlik yenileme ücreti tahsis edilir. Yenilenen kimliğiniz en geç bir hafta içerisinde belirttiğiniz adresinize teslim edilir.
Eski Kimlikleri Yenilemek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Eski kimliklerin yenilenmesinde gerekli belgeler
tamamlandıktan sonra Nüfus Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekir. Bu belgeler ile yenilenme işlemi yapılır. Kimlik kartı yenilemese istenilen evraklar ise şunlardır:
Nüfus Cüzdanı.
Son 6 içerisinde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf.
Yenileme işlemi için ödediğiniz tutarın dekontu.
Eski Kimlikleri Yenileme Ücretleri Ne Kadardır? 2022
Eski kimliklerin yenileme ücreti
ise yenileme işleminde yatırılması gerekir. Bu ücret yatırıldıktan sonra yenileme işlemi gerçekleşir. 2022 yılında kimlik yenileme ücretinin tutarı şunlardır:
Doğum nedeni ile düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı 37.50 TL'dir.
Eski kimliklerin değişimi için düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı 37.50 TL'dir.
Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli 37.50 TL'dir.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli 75 TL'dir.
Değiştirilen
eski kimlikler
için düzenlenen ücret sistemi bunlardır. Ücretinizi tahsis ettikten sonra yenileme işlemi başlanır. Yenilenen kimlik kartınız ise adresinize teslim edilir. Böylece yeni kimlik kartınız kullanıma hazırdır.
Yeni Kimliklerin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Yeni kimliklerin geçerlilik süresi
de bulunmaktadır. Bu sürenin dolması durumunda yeni kimlikler de güncellenir. Nüfus ve Vatandaşlık İçişleri Bakanlığı yeni kimliklerin geçerliliği ile ilgili süreyi 10 yıl olarak belirlemiştir.
Yeni Kimliklerin yenileme süreci ise kimliğinizin çıktığı andan itibaren 10 yıl sonra yenilenmesi gerekir. Bütün yenilenen kimlik kartlarında ise geçerlilik süresi bulunur. Bu geçerlilik süresine bakarak ne zaman yenileceği hakkında bilgi sahibi olmanız mümkündür. Yeni Kimlik kartınızın üzerinde bulunan çip manyetik alanı da okunmuyor ise kimlik kartınızın süresi dolmuş demektir.
Eski Kimlik Kartı Değiştirme Bedeli Nerelerden Öğrenilir?
Eski kimlik kartlarının değiştirilme bedeli
ise yeni kimliğe geçiş esnasında yatırmanız gereken tutardır. Değiştirilme ücreti yeni kimlik kartına geçişin yani sıra kaybetme durumu, yıpranma durumu, boşanma durumu ve soyadı değiştirme durumunda da geçerlidir.
Kimlikleri değiştirme işlemi yaparken ödenecek ücreti öğrenebilmeniz için Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait
https://randevu.nvi.gov.tr
web sitesinden ya da
https://alo199.nvi.gov.tr
web sitesinden de öğrenmeniz mümkündür.
Kimlik Kartı Bedelleri Nereden Yatırılır?
Kimlik kartı bedeli
yatırmak için birçok yer mevcuttur. Bu yerlere gidilerek ödemenizi yapabilir ve dekorunu aldıktan sonra belgelerinizi tamamlayarak kimlik değiştirme işlemlerine başlayabilirsiniz.
Eski kimlikler
değişim sürecine girebilmesi için değişim ücretinizin yatırılmış olması gerekir. Kimlik kartı bedelinin yatırılacağı yerler şunlardır:
Vergi Dairesi Müdürlükleri.
Gelir İdaresi Başkanlığı
PTT Şubeleri.
Bakmadan Geçme





