• Haberler
  • Gündem
  • Eski Milli Eğitim Bakanı Dinçer'den Yeni Eğitim Modeli Önerisi

Eski Milli Eğitim Bakanı Dinçer'den Yeni Eğitim Modeli Önerisi

Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer Habertürk Gazetesindeki köşe yazısında TEOG sonrası eğitim sistemine ilişkin önerilerini yazdı.Ortaöğretime geçiş alternatifleri sınırsız değildir.

Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer Habertürk Gazetesindeki köşe yazısında TEOG sonrası eğitim sistemine ilişkin önerilerini yazdı.

Ortaöğretime geçiş alternatifleri sınırsız değildir. Ya her okul kendi sınavını yapacak, ya her öğrenci kendine en yakın liseye veya meslek lisesine gidecek ya da not ortalamalarına göre yerleştirme yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TEOG'un kaldırılması gerektiğini söylemesinden, sorunun, TEPG gibi tekil bir sınav değil "ortaöğretime geçiş sınavlarının" varlığından rahatsızlık olduğunu varsaymıştım. Eğer doğru anlamışsam, amaçla her okulun kendi sınavını yapması tenakuz teşkil eder. Çünkü merkezi sınav kalkmış ama sınav kalkmamış olur.

İKAMETGAH SORUNU ÇIKACAK

Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yazısında ilkokullarda olduğu gibi herkes adrese dayalı kayıt sistemine göre yerleştirilirse Anadolu'nun herhangi bir ilçesindeki başarılı bir öğrencinin suçu veya İstanbul Cağaloğlu'nda oturan başarısız bir öğrencinin ayrıcalığının sorgulanacağını ifade etti. Ayrıca Dinçer eski yıllardan kalan sahte ikametgah sorununun çıkacağını da ifade etti.

İKİ TÜR LİSE ÖNERİSİ

Ayrıca eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer köşe yazısında TEOG'dan sonraki eğitim sistemi önerisinde iki tür lisenin olması gerektiğini ifade etti. Eski Bakan Dinçer yazısında "Öncelikle tüm dünyada olduğu gibi ortaöğretim kurumları "akademik lise" ve "meslek lisesi" olarak iki türe indirgenmelidir. Belki ülkemizin özel durumu ve geçmiş tercih ve tecrübeleri dikkate alınarak "imam hatip liseleri" üçüncü bir tür olarak korunabilir." ifadelerine yer verdi. Konu ile ilgili olarak Ömer Dinçer'in önerileri şöyle oldu;

EĞİTİM SİSTEMİ ÖNERİLERİ

#

Lise ve meslek liselerinin dersleri, kazanımları, toplam ders saatleri uluslararası standartlara uygun hale getirilmelidir.

#

Daha sonra ise tüm akademik liselerde öğrenciler, ortaokul ile lise 1'inci sınıftaki başarısı, temel yetenekleri ve tercihleri dikkate alınarak lise 2'nci sınıftan itibaren ortak dersler yanında fen, sosyal bilimler, güzel sanatlar, spor vs. gibi programlardan birini seçebilir. Böylece, mesela fen lisesi (veya farklı) programı almak isteyen öğrenci, kendi okulunda seçtiği programı alma imkanı bulacaktır.

#

Eğitim kalitesinin yaygınlaştırılması ve fırsat eşitliğini sağlamak için, özellikle seçenek dersleri için iyi eğitilmiş öğretmenlere, yeterli dersliğe ihtiyaç var.

#

Her halükarda ortaöğretimde tekli eğitime geçmek gerekir.

#

Geleneği olan başarılı okullar ile kapasitesinin çok üstünde talebi olan sınırlı sayıdaki okulun kayıt ve kabulü için, seçme ve yerleştirmeye yönelik yeni düzenlemeler yapılması gerekebilir.

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme