• Haberler
  • Gündem
  • Esnafın komisyon talebine BDDK'dan net mesaj: Savcılığa başvurabilirsiniz!

Esnafın komisyon talebine BDDK'dan net mesaj: Savcılığa başvurabilirsiniz!

Bazı esnafların özellikle sigara satışında kredi kartıyla yapılan ödemelerde tüketiciden 'komisyon' talep etmesi, Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'ndaki net hükmü hatırlatarak, bu kurala uymayan işletmeler için ağır yaptırımların kapıda olduğunu duyurdu. Sözleşme feshinden adli para cezasına kadar birçok yaptırım yolda!

Vatandaşların sıklıkla şikayetçi olduğu, özellikle sigara alışverişlerinde yaşanan bu komisyon sorunu, Ticaret Bakanlığı'nın radarına girdi. Bir perakende grubunun %1, diğerinin %2 komisyon alması, hatta bazılarının sadece nakit ödeme kabul etmesi gibi uygulamaların mağduriyetlere yol açtığı ve konunun Bakanlığa ulaştığı belirtildi. Hatta, perakende sigara satışında müşteriden ayrıca %20 KDV alınması talebi bile gündeme geldi.

"Ek Ödeme Talep Edilemez!"

Ticaret Bakanlığı, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun ilgili maddesini hatırlatarak duruma el koydu. Söz konusu madde çok açık diyerek şu açıklamalarda bulundu:

İşletmelerin kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı veya kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon adı altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması durumunda ise üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz.

Bakanlık, tarafından yapılan bu açıklamalar işletmelerin tüketiciler tarafından yapılan ödemelerde kart kullanması nedeniyle herhangi bir ek ücret talep edilemeyeceği anlamına gelmekte.

Savcılığa Başvurabilirsiniz!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) görüş yazısı esnafa gönderdiği gönderildi. BDDK, komisyon talebinin cezaya tabi olduğunu, mağdur vatandaşların işlemi kanıtlayan fiş, fatura, slip gibi belgelerle kuruma başvurması için uyardı. BDDK, bu ihlallere adli para cezası verildiğine dikkat çekerek, mağdurların ellerindeki delillerle Cumhuriyet Savcılığı'na başvurabileceğini hatırlattı.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme