FETÖ'cüleri Elemek İçin Mülakat Doğru Bir Yöntem Değil

2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararına göre 2017 Yılı Programı kapsamında kamuya personel alımlarında izlenecek yol açık olarak belirtilmişti.Kamuya personel alımlarında yazılı ve sözlü sınav esas ola

2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararına göre 2017 Yılı Programı kapsamında kamuya personel alımlarında izlenecek yol açık olarak belirtilmişti.

Kamuya personel alımlarında yazılı ve sözlü sınav esas olacak şekilde gerekli düzenlemeler yapılacak.

KPSS’ye de İtiraz Var, Mülakata da İtiraz Var

Hain darbe girişimi sonrasında kamuya personel alımları kamuoyunda daha sık tartışılmaya başlandı. Buna bağlı olarak kadrolu ve sözleşmeli personel alımlarında güvenlik soruşturması şartı getirildi.

Çalışma Eski Bakanı MÜEZZİNOĞLU bir açıklamasında “Mülakat var, mülakata itirazları var, öbür türlü KPSS var, KPSS’ye ayrı itirazlar var. Bütün bunları yeniden Türkiye dünyayla yarışacak bir ülke olmalı bunu da yeniden açık, şeffaf ve sürdürülebilir hale taşıyabilmeli. Ama bu çalışmalar bizim önümüzde en az 2 yılımızı, 3 yılımızı alır.” cümlelerini kullanmıştı. Yani kamu personel rejimi 2019 seçimlerinden sonraya kalmış gözükmekle birlikte 2017 yılı içinde personel alımlarına yönelik mini bir düzenleme yapılması muhtemel gözükmektedir.

Meslekten Atılanların Birçoğu Mülakatla Kamuya Girdi

Kamuoyunda şöyle bir yaklaşım ortaya atılıyor. Mülakatı FETÖ’cüleri elemek için getiriyoruz. Darbe girişimi öncesinde zaten mülakat vardı. Meslekten atılan 100 binden fazla kişinin çoğu mülakatla veya başka şekilde kamuya girmiştir. Meslekten atılan 20 bin polis mülakatla mesleğe alındı. Yine hakim, savcı ve diğer adalet personelleri mülakatla kamuya girmiştir. TRT’ye, TÜBİTAK’a mülakatla girmişler. Mülakatla girmeyen sadece öğretmenler var. Eğer 10 yıl önce öğretmenliğe mülakat getirilseydi hain darbe girişiminden sonra 100 binden fazla öğretmen meslekten atılırdı. Anlatmak istediğimiz mülakat FETÖ’cüleri elemek için doğru bir yöntem değil.

KPSS Dışında Kriterler Ne Olmalıdır?

Kamu personeli seçme sınavı genel bir sınavdır. Herkesin girdiği bir sıralama sınavıdır. Bunun dışında atamalara teşkil edecek alan/bölüm sınavları getirilmesi faydalı olacaktır. Yani sadece KPSS puanıyla personel almak istemeyen kurumlar alan sınavlarıyla daha iyi personeli almış olurlar. Nitekim MEB alan sınavları yapmaktadır. A grubu personel alımında yazılı sınavlar yapılmaktadır. İşe alımlarda en doğru yöntem şudur: KPSS+ Alan Sınavları + Güvenlik Soruşturması.

Özetle;

Kamuya personel alımında bir değişiklik yapılacağı kesin. Bizim önerimiz şudur: Bakanlıklar ve kurumların personel alma yetkisi kaldırılmalıdır. Kurumlar hangi kriterde personel almak istiyorsa ÖSYM’ye kardeş bir kurum oluşturularak (Örnek: Personel Seçme ve Yerleştirme Merkezi) yeni bir kurumla KPSS+ Alan Sınavı+ Güvenlik Soruşturması yapılarak daha sistemli, objektif bir yöntemle personel alımları yapılmalıdır.

Zeki KARA ([email protected]) / Kamupersoneli.net - ANKARA

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme