Formasyon nedir? Kimler ne amaçla alır?

Formasyon kelimesi Fransızca'dan alınan bir terimdir. Genel anlamıyla 'biçimlendirme', 'eğitme', 'şekil verme' anlamına gelen bu kelime Türkiye'de pedagojik formasyon kavramıyla bilinmektedir.

Eğitim fakültesi dışındaki bölümlerden mezun olan öğretmen adayları için büyük önem taşıyan pedagojik formasyon, öğretmenlik yolunda atılan en kritik adımlardan biridir.  

Türkiye'de binlerce üniversite mezununun ilgilendiği bu program, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tanınan ve öğretmenlik yapabilmek için alınması gereken zorunlu bir sertifikadır.

Formasyon eğitimi nedir?

Pedagojik formasyon, öğretmen olmak isteyen ancak öğretmenlik eğitimi almamış bireylerin, mesleki ve pedagojik beceriler kazanmasını sağlayan bir eğitim programıdır. Öğretim yöntemlerinden sınıf yönetimine kadar birçok temel dersi kapsayan bu program, üniversitelerin işbirliği ile genellikle 1 yıl sürüyor.  

Programda hangi dersler var?  

  • Eğitim Bilimine Giriş  
  • Öğretim İlke ve Yöntemleri  
  • Eğitim Psikolojisi  
  • Sınıf Yönetimi  
  • Ölçme ve Değerlendirme  
  • Öğretmenlik Uygulaması (staj)

Kimler başvurabiliyor?

Fen-Edebiyat, İlahiyat, Spor Bilimleri ve Güzel Sanatlar gibi bölümlerden mezun olan ya da son sınıfta okuyan öğrenciler, açılan kontenjanlara göre formasyon eğitimi alabiliyor. Sertifika, KPSS ile devlet okullarına atanmak ya da özel okullarda çalışmak için gerekli pedagojik yeterliliği sağlıyor.

Kontenjanlar ve başvuru dönemleri

Pedagojik formasyon programları, üniversiteler tarafından MEB’in ihtiyaç duyduğu branşlara göre açılıyor. Yoğun talep gören kontenjanlar sınırlı sayıda olabiliyor. Bu nedenle öğretmenlik hayatını adım atmak isteyen adayların, ilgili duyuruları dikkatle takip etmesi gerekiyor.  

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme