Gelir Kaybı Desteği Nedir, Nasıl Başvurulur?
Gelir kaybı desteği pandemi nedeniyle olumsuzluklarla karşılaşan esnafa 2022 yılında da verilmeye devam ediyor.Koronavirüs pandemisi nedeniyle esnafa yönelik desteklerini sürdüren hükümet 1000 lira gelir kaybı desteği ödemektedir.
Gelir kaybı desteği
pandemi nedeniyle olumsuzluklarla karşılaşan esnafa 2022 yılında da verilmeye devam ediyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle esnafa yönelik desteklerini sürdüren hükümet 1000 lira gelir kaybı desteği ödemektedir. Öte yandan pandemiden olumsuz etkilenen esnafa yönelik yeni destek paketlerini açıklayan Bakanlık, gelir kaybı desteği için başvuruların e devlet ekranından almaya devam edeceğini bildirmiştir.
Gelir Kaybı Hibe Desteği Ne Kadardır?
Gelir kaybı hibe desteği ücreti
aylık 1000 lira olarak belirlenirken, 3 aylık süreçte toplamda 3 bin lira
gelir kaybı desteği
alınmaktadır. Gelir kaybı desteğine ek olarak esas faaliyetin yürütüldüğü iş yerinin kira olması halinde, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 lira olmak üzere üç aylık toplamda 2 bin 250 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira olmak üzere toplamda 1500 lira kira desteği yapılacaktır. İş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda ise iş yeri kira tutarı kadar kira desteği verilecektir.
Şartların sağlanması durumunda gelir kaybı ile kira desteğinden aynı anda yararlanılabilecek. Destek kapsamına giren birden fazla işletmesi olanlara vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden sadece 1 kez destek yapılacak. Kira ödemesi yapılan birden fazla iş yeri bulunması halinde sadece 1 iş yeri için kira desteği sağlanacak.
Gelir Kaybı Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Gelir Kaybı Desteği başvuruları
e- Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilir. E-Devlet şifreniz ve TC Kimlik numaranız ile birlikte sisteme giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Gelir Kaybı Desteği” yazarak başvuru sayfasına ulaşabilirsiniz. Eğer e-Devlet sistemini daha önce kullanmadıysanız veya şifreniz bulunmuyorsa, size en yakın PTT şubesini ziyaret ederek bir adet e-Devlet şifresi edinmenin gereklidir. Dilerseniz daha sonra bu şifreyi kendinize göre belirlediğiniz bir şifre ile değiştirebilirsiniz.
Gelir Kaybı Desteği Sonuçları Nereden Açıklanır?
Gelir kaybı desteği başvuruların sonuçları
nı da yine www.turkiye.gov.tr adresinden öğrenilebilir. Desteğiniz olumlu olarak sonuçlanan bir başvurunuz var ise sisteme başvuruda bulunurken belirttiğiniz banka adresine yatırılır. Aksi bir durumda Gelir Kaybı Desteğini PTT şubelerinden de edinebilme şansınız bulunur. Belirlenmiş olan tarihler içerisinde e-Devlet sistemine yeniden giriş yaparak başvurunuzu bulup olumlu mu olumsuz mu sonuçlandığını öğrenebilirsiniz.
Gelir Kaybı Desteği Başvuru Şartları Nelerdir?
Gelir kaybından yardım alabilmek için belirlenmiş olan bazı şartların yerine getirilmesi veya istenirse farklı evrakların hazırlanması gereklidir.
Gelir Kaybı desteği başvurusu şartları
, 3000 TL veya 5000 TL olarak belirlenen miktara alabilmek için, açıklanmış olan iş gruplarından veya mesleklerine birine sahip olmanız gereklidir. Bu noktada çalıştığınızı kanıtladıktan sonra, www.turkiye.gov.tr üzerinden dilediğiniz gibi başvuruyu tamamlayabilirsiniz. Sisteme girmenize birlikte eksiksiz olarak tüm bilgileri doldurarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Eksik veya yanlış bir bilgi vermeniz sonucunda başvurunuz onaylanmaz.
Esnaf Gelir Kaybı Desteği Ne Kadardır?
Esnaf gelir Kaybı desteği ücreti
3000 TL ve 5000 TL olarak iki ayrı pakete ayrılmıştır. Farklı kategori ve alanlardaki farklı işletme sahipler ve esnaflara, belirlenmiş olan kurallara göre bu iki miktardan birinin ödenmesi planlanmıştır.
5000 TL’lik desteği alacakların listesi
şu şekildedir:
Kahvehaneler
Kafeler
Çay Bahçeleri
Okul personelleri
Servis personelleri
Düğün salonları
Öğrenci yurtları
Kantinler
Kırtasiyeler
Internet Kafeler
Hamamlar
Lunaparklar
Gelir Kaybı Desteği
nden
3000 TL’lik yardım alacakların listesi
ise şu şekilde oluşturulmuştur:
Bakım, onarım, tamirat ve kaporta işleriyle uğraşanlar
Seyyar satıcılar
Sıhhi tesisatçılar
Hırdavatlar
Müzisyenler
Oto yıkamacılar
Kuru temizlemeciler
Oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları
Camcılar
Çilingirler
Bakırcılar
Kalaycılar
Ayakkabıcılar
Konfeksiyoncular
Tuhafiyeler
Zücaciyeler
Kurs İşletmecileri
Bakmadan Geçme





