Gelir Vergisi Ödemesi Nasıl Yapılır?
Gelir Vergisinin ödenebilmesi için öncelikle Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verilmesi gerekir.Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, 2021 yılı gelirleri ile ilgili 2022yılının şubat ayınada vermeleri gereken yıllık beyannamedir.
Gelir Vergisinin ödenebilmesi için
öncelikle Yıllık
Gelir Vergisi
Beyannamesi verilmesi gerekir. Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, 2021 yılı gelirleri ile ilgili 2022yılının şubat ayınada vermeleri gereken yıllık beyannamedir. Gelir vergisi, kişinin o yılki kazançlarıyla ilgilidir, bu nedenle her yıl değişiklik gösterir.
Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verilirken, bir yıl içerisindeki kişinin toplam kazancı esas alınır. Bu kazancın belirtilen yıl içerisinde yapılmış olması ve bu işlerden fatura kesilmiş olması gerekir. Gelir vergisi; bir şahsi kazanç vergisidir. Kişinin şahsen kazandıkları üzerinden vergi kesintileri yapılır.
Şahsi Kazanç Kapsamına Giren Edinimler Nelerdir?
Kişinin yıl içerisinde kazandığı şahsi kazanç,
o yıl içerisinde belgelendirmiş olduğu tüm gelirleri kapsar. Şahsi kazanç kapsamına giren gelirler şunlardır:
Maaşlı çalışanları yıl içerisindeki tüm maaşları, şahsi kazanç kapsamındadır. Herhangi bir kurumda maaşlı olarak çalışan kişilerin maaşlarından, devlet tarafından
gelir vergisi
tahsil edilir.
Serbest meslek mensuplarının kazançları, şahsi kazanç kapsamındadır. Serbest meslek mensubu olanlara avukatlar örnek verilebilir. Kendi bürosunu açarak çalışan ve iş yaptığı kişi ve kurumlardan şahsi kazanç elde eden avukatların kazançları, bir şahsi kazanç örneğidir. Serbest meslek mensuplarının yıl içerisindeki kazançlarından, devlet tarafından gelir vergisi kesintisi yapılır.
Şirket ortaklarının kazançları, şahsi kazanç kapsamındadır. Fakat bu durumda, kazanç hesaplamalarında bir farklılık vardır.
Şirket Ortaklarından Şahsi Kazançları için Vergi Kesintisi Nasıl Yapılır?
Şirket ortakları için şahsi kazançlarından vergi kesintisi yapılırken,
şirket kazancından paylarına düşen miktara göre hesaplama yapılır. Şirket ortaklarının şahsi kazanç hesapları farklı olduğu için, kazançlarından kesinden vergi hesaplaması da farklıdır.
Şirket ortaklarının kazançları, şahsi kazanç kapsamındadır. Fakat burada bir farklılık vardır. Kesinti şirket ortaklarının şahsından değil şirketin kendi kazancından yapılır. Şirket tüzel bir kişiliğe sahip olduğundan, yıl içerisinde yaptığı kazançlar kendi kazancı kabul edilir.
Şirketlerin yıl içerisinde kazandığı kârdan, gelir vergisi kesintisi yapılır. Bu kesinti sonucunda kârdan kalan para ortaklar arasında, hisse oranlarına göre paylaştırılır. Kârdan gelen pay, kişinin şahsi kazancıdır. Bu kazanç üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılır.
Yıllık Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Yıllık gelir vergisi hesaplanırken,
kişinin o yılda edindiği kazanç esas alınır. Bakanlığı açıkladığı gelir vergi kesintisi oranları şöyledir:
Yıllık kazancı 22 bin TL’nin altında olanlar için vergi kesintisi %15’tir. Örneğin yıllık 10 bin TL kazancı olan biri, yıllık kazancının %15 olan 1.500 TL’yi vergi olarak devlete öder.
Yıllık kazancı 49 bin ile 22 bin TL arasında olanlar için vergi kesintisi şöyle hesaplanır: kazancın 22 bin TL’si için vergi kesintisi %15, geri kalan kısmı için ise %20’dir. Örneğin yıllık 32 bin TL kazancı olan biri, kazancının 22 bin TL’si için %15 kesinti yapılır. Yani 3300 TL vergi kesintisi yapılır. Daha sonra kalan 10 bin TL için %20 yani 2 bin TL kesinti kapılır. Toplam ödemesi gereken vergi 3300 + 2.000 = 5300 TL’dir.
Kazanç yükseldikçe, belirlenen tutardan sonraki kazançlar için kesilen vergi oranı da artar.
Örneğin yıllık kazancı 120 bin TL olanlar için vergi kesintisi, 49 bin TL’ye kadar olan kazançlarında %20, geriye kalanlarda kesinti %27’dir. Çakan sonuçlar toplanarak elde edilen sonuç, vergi miktarıdır.
Gelir Vergisi Ödemesi Nasıl Yapılır?
Gelir Vergisi ödemesi yapmak için
mükellefler çeşitli ödeme kanallarını kullanabilirler. Gelir Vergisi ödeme işlemlerinin yapılabileceği yerler şunlardır:
Mükellefin bağlı bulunduğu Vergi Dairesi
Mükellefin ikamet ettiği bölgedeki Vergi Dairesi
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)
Gelir Vergisi Beyannamesi verildikten sonra,
Gelir Vergisi
borcu kesinleşir ve mükellef ödeme aşamasına geçebilir.
Bakmadan Geçme





