• Haberler
  • Gündem
  • Girit'teki depremlerden sonra uzmanlardan art arda açıklama geldi! "Türkiye için çok kritik!"

Girit'teki depremlerden sonra uzmanlardan art arda açıklama geldi! "Türkiye için çok kritik!"

Kandilli Rasathanesi ve AFAD, dün 15.51'de Girit'te 6,4 büyüklüğünde deprem geldiğini duyurdu.

Kandilli Rasathanesi ve AFAD, dün 15.51'de Girit'te 6,4 büyüklüğünde deprem geldiğini duyurdu. Dün meydana gelen depremin ardından büyüklükleri değişen 26 farklı deprem gelmesi herkesi tedirgin etti. Konuyla ilgili uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.

PROF. GÖRÜR DEPREMİN NASIL MEYDANA GELDİĞİNİ ANLATTI

Elazığ'daki depremi daha önceden tahmin eden Prof. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzerinden depremin nasıl meydana geldiğini açıkladı. Açıklamasına "Sizlere anlatmıştım" cümlesiyle başlayan Görür, paylaşımında şunları kaydetti:

"

Arkadaşlar merhaba. Girit Adası güneyinde 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ATAG ve KANDİLLİ 4.9 dedi ama CNN Türk'e göre AFAD galiba 6.4 demiş. Sizlere anlatmıştım. Girit'in güneyinde Helenik yayı var. Bu bir dalma-batma zonu. Afrika Kıtası Anadolu ve Ege'nin altına dalıyor. Böyle olunca da buralarda sık sık depremler meydana geliyor. İyi akşamlar. Korona'ya dikkat edin. Not: 2 harita gönderiyorum. Anlattıklarımı daha rahat anlayın diye"

Haber

POTANSİYEL DEPREM OLUŞTURMA RİSKİ VAR

Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, Girit'te depremin meydana geldiği yerin Türkiye için oldukça kritik bir yer olduğunu vurguladı. Özel bir televizyon kanalında depreme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Ersoy, depremin, potansiyel deprem oluşturma riski olduğunu vurgulayarak, "Burası hem Yunanistan hem de Türkiye için en kritik yerlerden. 7'nin üzerine çıkabilecek depremler oluşturabilir. Umarız ki, müstakil bir deprem olsun. Potansiyel olarak deprem oluşturma riski var. Bu bölgeler hem depreme hem tsunamiye yatkın yerler. Dikkatle izliyoruz. Umarız Girit Adası'nda bir hasar yoktur" açıklamasını yaptı.

EN TEHLİKELİ DEPREM VE TSUNAMİLERİN OLABİLECEĞİ BİR YER

Açıklamasına devam eden Ersoy, depremin meydana geldiği yerin kritik olduğunu ve Türkiye'nin en tehlikeli deprem ve tsunamilerle karşılaşabileceğini söyledi. Prof. Şükrü Ersoy, "Burası çok özel bir yer. Bence Türkiye'nin de en tehlikeli depremler ve tsunamilerinin olabileceği bir yer. Türkiye'den en büyük Kuzey Anadolu'da olur ama diğer tehlikeli yerimiz, belki daha tehlikeli kabul edebileceğimiz bir yer" açıklamasını yaptı.

Haber

6,4 ARTÇI SAYILIR

Dün meydana gelen 6,4'lük depremin, eğer müstakil bir deprem değilse, artçı olarak sayılabileceğini söyleyen Ersoy, açıklamasında, "Hem volkanizma hem tsunami hem deprem yaratabilecek bir yer. Burayı diğer yerlerden biraz ayrı tutmak gerekir. Zaten müstakil bir deprem değilse, gelirse daha büyüğü gelir, 6.4 onun artçısı sayılır. Şu günlerde zaten tedirginiz umarız böyle bir depremle ilgili bir etkileşim olmaz diye umut ediyorum" ifadesini kullandı.

BU FAY ÜZERİNDE ÇOK YIKICI DEPREMLER SÖZ KONUSU

Gazi Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Pampal ise, depremin meydana geldiği fay hattı üzerinde yıkıcı depremlerin söz konusu olduğunu ifade etti. 6,4'lük depremin beklenen bir deprem olduğunu ifade eden Pampal, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

"Bölgede şiddetli depremler olabiliyor. Son günlerde bölgede çok fazla deprem olabiliyor. Bu depremler bizi kaygılandıran depremler... Ölü deniz diye bir fayımız var. Bu fay üzerinde çok yıkıcı depremler söz konusu. Bu durum bizi kaygılandırıyor. Bu fay Afrika levhasıyla Anadolu levhası sınırında bulunuyoruz biz.

Aslında bu deprem beklediğimiz bir depremdi. Bu aralar bölge aktif. Bu deprem küçük bir deprem değil. Deniz içinde olması depremin sevindirici bir gelişme. Deprem, bölgenin aktif olduğunu bize anlatması açısından önemli. Bu bölgelerde daha büyük bir deprem olabilir. 5.4'e kadar artçı sarsıntılar olabilir"

Haber

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme