• Haberler
  • Sağlık
  • Gözünüze dikkat! Bu belirti sonrasında görme kaybı yaşanabilir!

Gözünüze dikkat! Bu belirti sonrasında görme kaybı yaşanabilir!

Kış aylarının en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında gelen göz nezlesi için çok önemli açıklamalar yapıldı.Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.

Kış aylarının en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında gelen göz nezlesi için çok önemli açıklamalar yapıldı. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Tasalı, yaptığı açıklamasında 7 maddeye dikkat çekerek, göz nezlesi hakkında herkesin bilmesi gerekenleri açıkladı.

Halk arasında göz nezlesi olarak adlandırılan hastalığın sebebi göz enfeksiyonu olarak ifade ediliyor. Gözün iç kısmında bulunan şeffaf zar dokusunun iltihaplanması ile başlayan durum, zaman içerisinde ağrı, şişlik, bulanık görme ve çapaklanma gibi sorunlarla büyümeye devam ediyor.

Bu durumların ilerlemesi durumunda göz görme kaybı bile yaşanabiliyor. Havaların soğuması ile virüsün kapalı ortamlarda daha fazlaca olduğunu ifade eden uzman isim Tasalı, “Enfeksiyon tedavi edilmezse aylarca sürebiliyor, gözde kırma kusuru veya kalıcı görme azalması gibi geri dönüşümü olmayan hasarlar oluşturabiliyor. Ayrıca salgınlara neden olarak ciddi bir iş gücü kaybına da yol açabiliyor” dedi.

3 HAFTA SÜREBİLİYOR

Virüsün genellikle el ve göz sıvılarının teması ve solunum yolu ile bulaşabileceğinin altını çizerek bulaşma döneminin 3 hafta sürebileceğini söyleyen Tasalı, “Hastanın şikayetleri başlar başlamaz en kısa sürede göz doktoruna başvurması ve tanı alır almaz mümkünse izole olması, bulaşma riskini önemli ölçüde azaltıyor” dedi.

UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Uzman isim bulaşma riskine karşı uyulması gereken kuralları şu şekilde açıkladı:

Ellerinizi sık sık en az 20 saniye boyunca sabunla yıkayın. Elinizi yıkamanın mümkün olmadığı yerlerde mutlaka dezenfektan kullanın.

Ellerinizle gözlerinize dokunmayın, gözlerinizi ovalamayın.

Gözlerdeki çapakları kaynatıldıktan sonra ılıtılmış suyla temizleyin.

Yastık kılıfını her gün değiştirmeyi alışkanlık haline getirin.

Doktorunuzun önerdiği tedaviyi asla aksatmayın.

Göz makyajı yapmayın ve göz makyajında kullanılan ürünleri başkalarıyla paylaşmayın.

Havlu ile peçete gibi ürünleri başkalarıyla birlikte kullanmayın. Tek kullanımlık peçete kağıt havluları tercih edin.

TEDAVİ ŞEKLİ

Göz Hastalıkları Uzmanı Tasalı, tedavi sürecini şöyle anlatıyor:

“Adenoviral konjonktivit için kesinleşmiş bir tedavi şeması yok. Genellikle yakınmalara yönelik destek tedavi uygulanıyor. Erken dönemde sulandırılmış povidon iyotla gözün doktor tarafından yıkanması, bunun damla formunda hazırlanarak hastanın tedavisine eklenmesi ve antibiyotikli damla ile suni gözyaşı damlalarından çok iyi yanıt alınıyor; hastalık uzamadan kısa sürede atlatılıyor. Enflamatuar fazında olan adenoviral konjonktivitlerde ise gözün ön tabakasında oluşan lekeler görme kaybına neden olmuşsa; kortizon içeren damlalar ve siklosporin içerikli damla tedavisine gerek duyuluyor. Bu tedaviyle görme kaybı giderilerek hastanın tekrar görmesi sağlanabiliyor. Bazen bu lekeler görme kaybına yol açmıyor, yapılan göz kontrollerinde doktor tarafından saptanıyor; hasta tedavi veya takibe alınıyor. Bu nedenle özellikle uzamış vakaların birden çok kez kontrolü önem taşıyor”

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme