Gündem

20 yaş altına neden sokağa çıkma yasağı geldiği belli oldu!

Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ferhat Çekmez, sabah.com.tr’ye bir takım önemli açıklamalarda bulundu. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve henüz tedavisi olmayan salgına karşı, Prof, Çekmez, bağışıklığı tam olarak gelişmeyen çocuklarda zatürreeye ve ileriki aşamalarda ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

ÇOCUKLARDA KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

Aileler, çocuklarını salgından nasıl koruyabileceğini araştırmaya başladı. Salgının henüz tam bir tedavi yönteminin ya da aşısının olmaması, ebeveynleri tedirgin ediyor. Konuyla ilgili Prof. Çekmez, önemli sorulara cevap verdi. Çocukların soğuk algınlığına mı yoksa koronavirüse mi yakalandığını ayırt etmekte zorlanan ailelere şu açıklamayı yaptı:

“Korona virüs ilk olarak Çin den çıkmaya başladığında kimse durumun buralara kadar gelip bütün dünyayı sarabileceğini düşünmemişti. Korona ailesi daha önce de bu tarz yaygın enfeksiyonlara neden olsa da bu sefer ki tipi olan Covid-19 hem çok hızlı bulaşıyor hem de çok daha ölümcül seyrediyor. İlk bulgular yaşlıların, kanser hastalarının ve kronik hastalığı olan yetişkinlerde daha yaygın ve ölümcül olduğunu gösteriyordu. Fakat bağışıklık sistemleri hala gelişmekte olduğu için bu virüse karşı bebekler ve çocukların da yoğun etkilendiği ve ölüm vakalarının da olmaya başladığını üzülerek görüyoruz. Çocuklardaki klinik bulguların diğer enfeksiyon bulgularından çok farklı olmaması işimizi daha da zorlaştırmaktadır. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, hapşırık, iştahsızlık, yaygın kas ağrısı, kusma ve ishal gibi birçok hastalıkta gördüğümüz belirtileri görüyoruz. Bu bulgularda özellikle yüksek ateş ve öksürük durumu olması, aile büyüklerinde sonra dönem benzer bulguların olması ve yurtdışından gelme veya gelen kişilerle temas olması durumunda Korona enfeksiyonundan şüphelenilir”

20 yaş altına neden sokağa çıkma yasağı geldiği belli oldu!

ÖLÜMCÜL SONUÇLARA NEDEN OLABİLİR

Uzmanlar, bağışıklığın bu salgın için çok önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Prof. Çekmez, bağışıklığı tam gelişmeyen çocuklarda salgının ölümcül derecelere gelebileceğini ifade etti. Profesör, yapmış olduğu açıklamada, “Çocukların alt solunum yollarında (akciğerlerde) üst solunum yollarına göre daha az ACE-2 reseptörü bulunuyor. Bu nedenle çocuklar ağırlıklı olarak üst solunum yollarından (burun, ağız ve boğaz) etkileniyor. Kişi yaşlandıkça ACE-2 reseptörlerinin sayısı akciğerde artıyor. ACE-2 reseptörlerinin alt solunum yollarında az olması sayesinde korona virüs ile enfekte olan çocuklar, zatürre veya hayatı tehdit eden Sars benzeri hastalıktan ziyade soğuk algınlığına yakalanıyor deniliyordu. Fakat zamanla gördük ki bu açıklama tek başına yeterli değil ve virüs bağışıklığı daha tam gelişmemiş çocuklarımızda da çok ağır ve bazen ölümcül şekilde sonuçlara neden olabiliyor” dedi.

20 yaş altına neden sokağa çıkma yasağı geldiği belli oldu!

BU YÜZDEN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GELDİ

Çocukların bu virüsü genellikle koronavirüs salgınına yakalanan büyüklerden kapabileceğini söyleyen Çekmez, bu sebeple 20 yaş altına sokağa çıkma yasağının getirildiğini ifade etti. Prof. Çekmez, çocukların bağışıklıklarının arttırılması gereken bu dönemde yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

-Bir bebek anneden özellikle gebeliğin son 3 ayında koruyucu antikorları alır. Bu yüzden erken doğan prematüre bebekler her zaman enfeksiyona çok yatkındırlar. Doğumdan sonra anneden geçen bu koruyucu hücrelerin ömrü ortalama 6 aydır.

-Aynı zamanda anne sütü içinde de özellikle ilk günlerde daha yoğun olmak üzere koruyucu hücreler içerir bu yüzden anne sütü alması da bir bebeğin bağışıklığını destekleyen en önemli basamaktır.

-Doğumdan hemen sonra bebeklere D vitamini başlanır. Bu vitamin bilindiğinin üzere sadece sağlıklı kemik gelişimi değil aynı zamanda bağışıklığımızı da destekleyen çok önemli bir vitamindir bu yüzden düzenli olarak en az 1 yaşına kadar kullanılmalıdır.

-Demir eksikliği de bebek ve çocuklarımızın bağışıklığını bozan önemli bir elementtir. Bu yüzden tüm bebeklere 4. aydan itibaren zaten düzenli olarak başlanır ve 1 yaşına kadar gerektiğinde de dozları artırılıp devam edilmelidir.

-Doğumla beraber probiyotikler de başlanabilir. Bunlar da bağışıklığımızı destekleyen ve bağırsak yapısını da düzenleyen önemli ilaç grubudur.

-Omega 3 kullanımı beyin, göz gelişimine çok faydalı olduğu gibi yine bağışıklığı destekleyen önemli beslenme desteği ilaçlardandır.6. aydan itibaren en az 2 yaşına kadar kullanılmaktadır.

– C,A,E vitamini de bağışıklığı destekler bu yüzden 6. Aydan itibaren çoklu vitamine geçmek tek D vitamini kullanmaktan daha iyidir.

-Çinko kullanımı yine 6. Aydan itibaren bağışıklığı desteklediği gösterilmiş ilaç grubudur.

-1 yaşından sonra bitkisel ilaçlar zerdeçal, zencefil bunun yanı sıra bal ve propolis de bağışıklığı destekler ama bunlar dozajlar belli olmadığı için çok dikkatli kullanılmalıdır.

20 yaş altına neden sokağa çıkma yasağı geldiği belli oldu!