Adli Veri bankası Nedir? Adli Veri Bankası Ne işe Yarar?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yaptığı açıklamalara göre 1 Ocak 2017 tarihinde Adli Google'ın hizmete başlayacağı açıklanmıştı.Aynı zamanda sistem hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, sistemin bir veri bankası olacağını açıkladı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yaptığı açıklamalara göre 1 Ocak 2017 tarihinde Adli Google’ın hizmete başlayacağı açıklanmıştı. Aynı zamanda sistem hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, sistemin bir veri bankası olacağını açıkladı. Ancak vatandaşın aklında soru işaretleri kaldı. Adli veri bankası nedir?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yeni sistem hakkında açıklamalarda bulunarak; "Diyelim ki en çok cinayet hangi gün işleniyor, nüfusa göre; hangi ilde, hangi ilçede, hangi mahalle, hangi sokakta, gece mi kış mı, yaz mı gündüz mü? Tüm verilere ulaşılabilecek" ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından 'Adli Google' adıyla nitelendirilen yeni sistemin sayesinde türlerine göre, en çok suçun hangi ilde, hangi ilçede, hangi mahallede, hangi sokakta, hangi gün, hangi saatte işlendiği ve maktulün cinsiyeti, eğitim durumu, mesleği, yaş aralığı gibi bilgilere anında ulaşılabilecek.
ADLİ GOOGLE HİZMETTE
Bakan Bozdağ'ın talimatlarıyla hayata geçirilen Adli Veri Bankası Projesinin Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, Bilgi İşlem ve Eğitim Daire Başkanlıkları tarafından yürütüleceği açıklandı. Adli Veri Bankası Projesi ilk etapta hukuk, ceza mahkemeleri, cumhuriyet savcılıkları ve denetimli serbestlik, icra, idari yargı, personel ve adli tıp modülleri tarafından kullanıma açıldı.
DOĞRU VERİLER SAYESİNDE DOĞRU İSTATİSTİK
Adli Veri Bankası projesiyle beraber veri havuzuna girişler, adliyelerde var olan UYAP ekranları aracılığıyla zabıt katipleri tarafından giriş sağlanacak. Adli Veri Bankası, bu yapı üzerinde kurularak, doğru ve zamanında girilmiş olan verilerin çıktısının da doğru olması ilkesinden devam edeceği belirlenen bu hareketle beraber çıktıların uzman sistemler tarafından veri tabanından çekilecek ve istatistik üretilmek üzere ilgili birimlere ulaştırılacak. Havuzda toplanacak veriler, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından incelemeye alınacak. Doğru veri- doğru istatistik- doğru analiz üçgeninde hareket eden bu sistemin, Türkiye'nin adalet politikalarının şekillenmesine ve suçun önlenmesi için gerekli tedbirlerin önceden alınması için kritik kararlar verebilecek.
SUÇ TOMOGRAFİSİ ALINACAK
Türkiye’de işlenen suçların tomografisini çekecek sistemin, değişik parametrelere göre doğru ve tutarlı bilgilere dayalı olarak alınan raporların yorumlanmasıyla isabetli kararlar verilmesinde büyük rol oynacağı bekleniliyor.
Türkiye’de örneğin hırsızlık suçundan açılan davaların sayısı, sonuçları; bu davaların en çok hangi ilde açıldığı, hangi kurumda veya kuruluşta bu suçların işlendiği; çocuk suçluların sayısı, en çok hangi suçları işledikleri, Türkiye’nin bölgelerine göre bu suçların dağılımına ilişkin istatistikler anında alınabilecek ayırca bunların sonuçlarının yorumlanmasıyla doğru politikalara yön verilebilecek.
ADLİ VERİ BANKASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Adli Veri Bankası projesi kapsamında veri ambarında biriken veriler, istenildiğinde kamu kurum ve kuruluşları, gazeteciler, akademisyenler ve vatandaşlarla birebir paylaşılacak.
Kamupersoneli.net | ANKARA
Bakmadan Geçme





