Gündem

Arabuluculuk Uygulamasına Rekor Başvuru

1 Ocak 2018 tarihi itibari ile zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulamasına şuana kadar 10 bin 3 başvuru geçekleştirildi. İncelemeye alınan başvurulardan ise yalnızca 724’ü anlaşma ile sonuçlanabildi.

Arabuluculuk uygulaması işçi ve işveren uyuşmazlıklarında zorunlu kılındı. Bu kapsamda, işe iade davaları dahil olmak üzere bireysel iş uyuşmazlıkları, alacak ya da tazminat talepleri, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, kötü niyet tazminatı gibi işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava açılmadan önce zorunlu kılınan arabuluculuk uygulamasına başvuruluyor. 

Arabuluculukla Çözümlenecek

Söz konusu bu uygulama 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı. Bununla birlikte, 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, devlet kurumları ile çalışanı arasındaki uyuşmazlıklar arabuluculuk uygulamasıyla çözüme kavuşturulacak.

Yeni Şafak’tan Osman Özgan’ın haberine göre, bu uygulama ile birlikte, idarenin taraf olduğu iş hukuku uyuşmazlıklarının, dava yoluna gitmeden çözümlenmesinin önü açıldı. Arabuluculuk müzakerelerinde idareyi 3 kişiden oluşan komisyonun temsil edeceğine ilişkin hüküm kanunda yer aldı. Bu duruma göre, komisyonun iki üyesi, üst yönetici tarafından belirlenirken, üçüncü üye ise hukuk birimi amiri veya onun belirleyeceği bir avukat ya da hukuk müşaviri olacak.

Komisyonların Oluşturulması İstendi

Arabuluculuk uygulamasının başlamasının ardından, Başbakanlık tarafından tüm bakanlıklar ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, MİT Müsteşarlığı, Türkiye Belediyeler Birliği gibi tüm kurumlar ile üniversitelere bir yazı gönderilerek, komisyonların oluşturulması talep edildi.

10 Bin Başvuru

Arabuluculuk uygulaması 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girerek uygulanmaya başladı. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan verilere göre bu tarihten itibaren 10 bin 3 başvuru gerçekleştirildi ve başvurulardan şuana kadar incelenenler arasından yalnızca 724’ünün anlaşma ile sonuçlandığı belirtildi. Verilere göre 120 dosya da ise tarafların anlaşamadığı belirtildi.

Arabuluculuk Büroları yalnızca 108 adliyede kuruldu. Arabuluculuk bürolarının bulunmadığı yerlerde ise başvuruları Sulh Hukuk Mahkemesi Yazı İşleri Müdürlükleri tarafından alınıyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA