Gündem

Bakan Eroğlu: "Dünyanın en ileri teknolojisi bizde"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Orman yangınlarıyla mücadelede dünyada en başarılı ülkelerden biriyiz, çok ileri teknolojimiz var. Yangın gözetleme kulelerimiz var, burada 24 saat nöbette olan görevliler var.” dedi.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl çıkan 2 bin 313 orman yangınında 8 bin 308 hektarlık alanın yandığını söyledi.

Son 10 yılda yanan ormanlık alan ortalamasının yaklaşık 10 bin hektar olduğunu ifade eden Eroğlu, “Bu yıl ortalamanın biraz altında ama geçen seneye göre fazla oldu. Geçen sene 49-50 yılın en düşük orman yangınıyla sezonu kapatmıştık. Bu yangınlar kuraklık, aşırı rüzgar, dikkatsizlik gibi birtakım nedenlerden kaynaklanıyor ancak yangınların yüzde 89’i insan kaynaklı.” diye konuştu.

“Çok ileri teknolojimiz var”

Bu nedenle vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Vatandaş genelde sigarasını arabanın içindeki kül tabakasında söndürmek yerine, camından dışarı atıyor. Sönmemiş sigara izmariti oradaki kuru otları ateşliyor ve kısa zamanda büyük bir yangına sebep oluyor. Bir de rüzgar varsa, nem oranı da düşükse orman yangını hızla büyüyor. Orman yangınlarıyla mücadelede dünyada en başarılı ülkelerden biriyiz, çok ileri teknolojimiz var. Yangın gözetleme kulelerimiz var, burada 24 saat nöbette olan görevliler var ayrıca kameralı takip sistemi kurduk, dünyada ilk defa. Kamera, 360 derece dönerek bir dumanı gördüğü zaman hemen 1 saniyede en yakın müfrezeye ve Ankara’daki yangın harekat merkezine iletiyor. Orada da yangınlar takip ediliyor. Oradaki örtü durumu, ormanın durumu, hangi tip orman var, ağaç sıklığı, bunlar hemen tespit ediliyor.”

“Dünyanın en ileri teknolojisi bizde”

Yangının durumuna göre kendisinin de gerektiğinde devreye girdiğini dile getiren Eroğlu, “Çıkan yangının yerini, yayılma durumunu, havadan hareket eden helikopterin hızını, kaç dakika sonra yangın bölgesine ulaşacağını, kaç sefer yaptığını, suyu nereden aldığını, kaç arazözün görev yaptığını odamdan takip ediyoruz. Gururla ifade ediyorum ki şu anda dünyanın en ileri teknolojisi bizde. Bazen büyükelçiler, diğer ülkelerin bakanları geliyor. Onlara odamdan bu sistemi gösterdiğim zaman ‘bunu bize de kurun’ diye talepte bulunuyorlar. Bazı ülkelere de kuruyoruz.” diye konuştu.

Yangına müdahale süresi 15-16 dakikaya indi

Eroğlu, bazı durumlarda aynı gün 30-35 yangının çıktığını, ellerindeki imkanları da ona göre dağıttıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Eskiden yangına ilk müdahale 45 dakikada oluyordu. Şu anda ileri teknoloji birçok yeni araç ve ekipman aldık. Onlarla bu süreyi ortalama 15-16 dakikaya indirdik. İnşallah daha da aşağıya indirmeye çalışıyoruz. Yangın büyümeden anında söndürülüyor. Su kaynağı da çok önemli. Yangınlar genelde suyla söndürülüyor. DSİ, 1000 günde 1000 Göl-Su Projesini bitirdi. Onların çok faydası oldu. Şimdi 1000 günde 1071 Göl-Su Projesini 2019 yılı sonuna kadar tamamlayarak ülkemizin ve milletimizin istifadesine sunacağız. Orman teşkilatımız da daha küçük çapta birtakım havuzlar inşa etti. Çok yakın mesafeden helikopterin su alabilmesi için bunlar gerçekten çok önemli.”

Kırsal alan yangınlarının da oldukça fazla olduğunu söyleyen Eroğlu, “Herkes kendi başına birtakım ilkel ekipmanlarla yangınla mücadele ediyor. Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulunda ben gündeme getirmiştim. Biz bazı merkezler oluşturalım, donanımları olsun, kırsal alanlara onlar müdahale etsinler. Her belediyenin, her ilçeye çok yüksek donanımlı bir itfaiye vermesi, onu yetiştirmesi oldukça zor. ‘Afyonkarahisar’dan başlayalım, bazı merkezlere bunları koyalım. 20-30 hatta 40-50 dakikalık mesafede tam donanımlı ekipmanları olan itfaiye teşkilatı olsun. Bütün Türkiye’yi böyle kapsama alanına alalım’ dedik. Bu da şu an gündemde.” ifadelerini kullandı.

Eroğlu, yangın söndürmenin çok meşakkatli olduğunu belirterek, vatandaşlardan, orman yangınlarına sebebiyet vermemek için daha dikkatli olmalarını istedi.

Kamupersoneli.net | AA