Gündem

Engelsiz İletişim Merkezi Çağrı Hattı kuruluyor!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakanlık bünyesinde 56 Türk İşaret Dili Tercümanını istihdam ettiklerini, yapılacak bir sınav sonrasında yeni alımlarla bu sayıyı arttıracaklarını kaydetti.

İŞİTME ENGELLİLER İÇİN HİZMET

“Sağırların, İşitme ve Görme Engellilerin Yayın Hizmetlerine Erişiminin İyileştirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” in 11 Ekim 2019 tarih ve 30915 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bakan Selçuk, işitme engellilere yönelik hizmetlere ilişkin de bilgi verdi.
 
Alanda çalışan sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin temsilcilerinin katılımıyla “Türk İşaret Dili Uygulamalarının Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Selçuk, Alo 183, Alo 144 ve Alo 170 Çağrı Hatlarında Türk İşaret Dili bilen personel görevlendirilerek, işitme engelli vatandaşlarımıza görüntülü hizmet verildiğini hatırlattı.
 
İŞARET DİLİ TERCÜME HİZMETİ
 
İşitme engellilerin bilgiye, temel hizmetlere ve ürünlere erişimleri ve karşılaştıkları sorunlara değinen Bakan Selçuk, sorunların çözümü ve erişimlerinin hızlandırılması kapsamında Bakanlığımız bünyesindeki çağrı merkezleri ile işaret dili tercüme hizmeti verilmesi için çalışmaların başladığını belirtti.
 
Bakan Selçuk, işitme engellilerin, kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan hizmetlere e-Devlet üzerinden erişimi ile ilgili çalışmaları sürdürdüklerini de kaydetti.

SEVGİ BİR KUŞ ADLI DERGİ
 
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet sitesindeki haberlerin Türkiye’de ilk kez 2013 yılında Türk İşaret Dili’yle yayınlanmaya başlandığını vurgulayan Selçuk, “Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı bünyesinde yayınlanan “Sevgi Bir Kuş” adlı çocuk dergisi de işitme ve görme engelli çocuklar için işaret dili ve sesli betimleme ile web ortamında erişime açıldı”  dedi.
 
Bakan Selçuk, işiten öğrencilerde farkındalık yaratmak amacıyla 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda “Temel Türk İşaret Dili” eğitim videolarının Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile EBA TV üzerinden yayınlandığını da vurguladı.

İŞARET DİLİ İLE DİN EĞİTİMİ
 
Selçuk, Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile Uluslararası katılımlı “İşaret Dili ile Kur’an ve Hadis Çalıştayı” nı gerçekleştirdiklerini, ayrıca; işitme engellilerin ihtiyaç duyduğu dini bilgilere erişebilmeleri amacıyla, aile temalı hadislerden oluşan erişilebilir bir çalışmayı hizmete sunduklarını da kaydetti.  
 
Kurumların talepleri doğrultusunda personele Türk İşaret Dili farkındalık eğitimleri verildiğine işaret eden Selçuk, istihdam edilen 55 bin 196 engelli memurun 3 bin 662’sinin işitme engelli olduğuna dikkat çekti.
 
TÜİK verilerine göre; en az bir engeli olan engelli nüfusun, genel nüfusa oranı %6,9 (4.876.000 kişi)’dir. Bu oranın %1,1’ini (yaklaşık 836.000 kişi) işitme engelliler oluşturuyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde engelli politikalarına ilişkin veri oluşturmak amacıyla geliştirilen Ulusal Engelli Veri Tabanına kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısı; 1.423.096’sı erkek, 1.109.297’si kadın olmak üzere toplam 2.532.393. Bu sayılar, Engelli Sağlık Kurulu Raporu almak için yetkili hastanelere başvurmamış ve hizmet almak için devletle temasa geçmemiş bireyleri kapsamıyor. Söz konusu veri tabanında kayıtlı ve hayatta olan engellilerin engel gruplarına göre dağılımlarında da işitme engellilerin sayısı 229.620 kişi. Bu rakam engelli nüfusun % 8’ini oluşturuyor.