Kötü haber geldi! Eğer birkaç hafta içerisinde yağmur yağmazsa..
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği'nden Prof.Levent Şaylan yaptığı açıklamasında birkaç hafta içerisinde yeterli yağışın düşmediği durumlarda tahılların yeteri kadar köklenemeyeceğini ve bu durum tarımda büyük olumsuz etkileri ola
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği'nden Prof. Levent Şaylan yaptığı açıklamasında birkaç hafta içerisinde yeterli yağışın düşmediği durumlarda tahılların yeteri kadar köklenemeyeceğini ve bu durum tarımda büyük olumsuz etkileri olabileceğini belirtti.
"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDEKİ SU İHTİYACINI SAĞLAYABİLECEĞİNİ BİLMİYORUM"
Şaylan, normalde Kasım ayı içerisinde 68 litre yağış düşmüş olması gerektiğini ifade ederek, kayıtlara göre sadece 35 mm yağış düştüğünü belirterek, şu açıklamayı kaydetti:
"Kasım ayında normalde Türkiye'ye ortalama yaklaşık 68 mm yani metrekareye 68 litre yağış düşmesi gerekiyor ama yaklaşık 35 mm yağış düşmüş. 1980'den 2020 yılına kadar ki süreçte ortalama 68 mm. Bu sene kasım ayında yağış az. Ekim ve kasım ayında yağışın az olması doğal olarak bizim su depolama yapılarımızı etkiler. Sadece barajlardaki su seviyesini değil, yeraltı su seviyelerini ve yerüstü su kaynaklarımızın da su seviyelerini azaltır. İstanbul'daki durumu zaten İSKİ'nin kayıtlarını incelediğiniz zaman barajların doluluk oranı yüzde 24.04. Yüzde 76 boş gözüküyor bugün itibariyle. Yaklaşık 208 milyon metreküp su var. Günde yaklaşık 3 milyon metreküp su veriyor İSKİ. Rakamı üçe böldüğünüz zaman çıkacak rakam kadar mıdır acaba önümüzdeki günlerde sağlayabileceği su onu bilmiyorum çünkü barajlarda ölü hacimler var"
BİRKAÇ HAFTA İÇERİSİNDE YETERLİ YAĞIŞ DÜŞMEZSE
Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde yağış düşmemesi durumunda yaşanabilecek olumsuzlukları aktaran isim, "Son yıllarda beklenmedik zamanlarda şiddetli yağışlar yaşıyoruz. Bizi kurtarabilecek faktörlerden bir tanesi önümüzdeki birkaç ay ve önümüzdeki nisan-mayıs aylarında düşecek olan şiddetli yağışlar yararlı olacaktır. Kış mevsiminde sebze faaliyetlerinin dışında daha çok tahıl ekiliyor. Ekim tarihleri 15 Eylül gibi başlar 15 Aralık'a kadar giden yerler olabilir. Ekim yapan üreticiler hiçbir zaman arazi kuruyken ekim yapmazlar, toprakta biraz nem olması lazım. Ekildikten sonra bitkinin su isteğinden ziyade sıcaklık isteği olur. Ekim ve kasım ayı sıcak geçtiği için sıcaklığı karşılamıştır ama birkaç hafta içinde yeterli yağış düşmezse yeteri kadar köklenemez, çimlenemez ve genelde buğday gibi bitkiler 3-4 yaprak olmadan kış ayına girmemesi gerekiyor, soğuklarla karşılaşmaması gerekiyor" ifadesini kullandı.
Bakmadan Geçme





