Gündem

Normalleşmenin 2. aşaması yarın başlıyor! 2. aşamada nereler açılacak? Sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek mi?

Salgında tüm Türkiye yarın yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Normalleşme adımlarının ilk olarak 11 Mayıs tarihinde atılması üzerine, gözler ikinci adıma çevrilmişti. Ramazan Bayramı dolayısıyla tüm Türkiye’de uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması bu gece sona eriyor. Alınan tedbirler doğrultusunda yarın yeni adımların atılması planlanıyor. Peki, koronavirüs normalleşme adımlarında ikinci aşamada neler olacak?

İKİNCİ AŞAMA 27 MAYIS’TA BAŞLIYOR

27 Mayıs’ta koronavirüs salgınında yeni süreç başlayacak. Süreç, Ramazan Bayramı için uygulanan kısıtlamanın sona ermesinin ardından devreye girecek. İşte normalleşme aşamasının ikinci adımında uygulanacak yeni adımlar:

27 Mayıs tarihinde: 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak. 13 şehirdeki giriş çıkış yasağı kaldırılacak.

1 Haziran tarihinde: Otel, çay bahçesi, klup, yüzme havuzları ve spor merkezleri gibi çeşitli tesisler açılacak. Nikâh salonlarının yüzde 25 doluluk oranının aşılmaması şartıyla açılması planlanıyor. Sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak.

12 Haziran: Cuma namazlarının dışında camilere vatandaşlar alınabilecek.

15 Haziran: sınır kapıları açılacak, öğrenci yurtları açılacak. İdari izinli olan personeller, kademeli olarak işbaşı yapacak.

1 Temmuz: Düğün salonları, tiyatro salonları, sinemalar açılacak. Sağlık personellerin tayin işlemleri normale dönecek, yıllık izinler kullanılabilir hale gelecek.

1 Eylül: Kokteyl, toplantı ve konferans gibi çeşitli etkinlikler için maskeli olmak şartıyla katılım olacak.

KONULAN İLK YASAK EN SON KALKACAK

Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, “Vakaların kaynağını bildiğimiz noktaya geldik. Bir yerde bir artış varsa hemen nedenini buluyoruz. Hemen o çevrede önlem alıp durumu kontrol altına alabiliriz” ifadesini kullanıyor. Koronavirüs salgını kapsamında konulan ilk yasak, en son kalkacak. En son aşamada sınırlamalar, düğün ve kapalı alan aktivitelerine izin verilecek.