Gündem

Referandum Oy Oranlarında Vatandaş Ne Diyor.. İşte Anket Sonuçları

16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan anket sonuçlarına göre vatandaş ne diyor?

Referandum oy oranlarını araştıran anket şirketleri; Adil Gür, Metropoll, MAK, ORC, Andy-ar, Konsensus ve Genar ‘a göre oranlar şöyle;

Genar’a göre; Evet tercihini kullanacak olan %55’lik bir dilim var, Hayır tercihi ise %45’te kalıyor. Ankete katılanlardan %96’sı Ak Parti seçmeni. MHP seçmeninin %46’sından Evet tercihi, CHP’den %10, HDP’den ise %4,5 Evet oyu çıkacağı görünüyor.

Adil Gür anket şirketi için; Evet oyları %54, Hayır oyları ise %46.

ORC’nin Ankara referandum anketi sonuçlarına göre ise; Evet oyları %55 önde.Ankaralı seçmenlerin parti tercihi ise yüzde 51 ile AK Parti olurken, CHP oy oranı yüzde 32, MHP oy oranı yüzde 13.6 çıktı.

Konsensus’a göre; ‘Referandum sonucu ne olur?’ sorusuna gençlerin %56’sı evet çıkar, %31’i ise hayır çıkar yorumunda bulunmuş.

AKAM’ a göre ise; Hayır diyenler %57.6 ile önde görünüyor. Evet oyları ise; %42 civarında kalıyor.

 Bugünden sonra, YSK’nın takvimine göre referandumun aşama aşama tarihleri şöyle;

10 Mart: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Yurt dışı seçmenler için oy kullanılacak temsilcilik, tarih aralığı ve yer bilgileri “www.ysk.gov.tr” adresinden ilan edilecek.

11 Mart: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.

18 Mart: İlçe seçim kurulunun siyasi parti üyelerince sandık kurulu başkan adaylarına ilişkin listelerin ilçe seçim kuruluna verilmesinin son günü. (15:00) İlçe seçim kurulu başkanı ve ilçe seçim kurulunun siyasi parti üyeleri tarafından önerilen başkan adayları arasından ad çekilerek sandık kurulu başkanlarının belirlenmesi ve SEÇSİS’e girilmesi.

19 Mart: Yurt içi sandık kurullarında yer alacak üye listelerinin siyasi partiler tarafından verilmesinin son günü.

23 Mart : Yurtiçi sandık kurullarının teşkiline karşı yapılan şikayetlerin ilçe siçim kurulunca karara bağlanmasının son günü.

24 Mart: İlçe seçim kurullarınca miting alanlarının belirlenerek siyasi partilere duyurulmasının son günü.

27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.

30 Mart: TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK’ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanının yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.

31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.

9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.

12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

15 Nisan: Seçim propagandası saat 18:00’de sona erecek.

16 Nisan: Oy kullanma günü.

Kamupersoneli.net