• Haberler
  • Gündem
  • Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Süreçleri, Vatandaşımızı Mağdur Ediyor

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Süreçleri, Vatandaşımızı Mağdur Ediyor

Değerli okuyucular, Bu konuyu sıklıkla gündeme taşıyorum zira gerek idari uygulamada gerekse yargıda yanlışlıklar yapılıyor ve bireyler mağdur ediliyor kanaatindeyim.Öte yandan bu konuda sizlerden yoğun bir şekilde e-postalar almaktayım.

Değerli okuyucular,

Bu konuyu sıklıkla gündeme taşıyorum zira gerek idari uygulamada gerekse yargıda yanlışlıklar yapılıyor ve bireyler mağdur ediliyor kanaatindeyim. Öte yandan bu konuda sizlerden yoğun bir şekilde e-postalar almaktayım.

Bildiğimiz üzere arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılması konusu, 15 Temmuz 2016 menfur terör saldırısı ile daha da önemli bir ihtiyaç haline geldi ve gerekli yasal düzenlemeler yapılarak kamuya yapılan tüm alımlarda uygulamaya alındı.

Bir kamu hukukçusu sıfatıyla böyle bir uygulamanın yerinde olduğunu ilkesel olarak ortaya koymak durumundayım. Ancak vatandaşlarımızın mağduriyet yaşadığı noktalarda bu hususları dile getirmek ve uygulamaya katkıda bulunmak da şüphesiz bizlerin görevi niteliğindedir.

Kamuya yapılan tüm alımlarda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasında, bugün itibariyle yaklaşık 2 yıllık bir pratik tecrübeye sahibiz kamu hukukumuz açısından. Ve geldiğimiz noktada yaşanan sorunlar başlıca şu hususlarda toplanmakta:

1- Süreç uzun zaman alıyor ve bu nedenle hem bireyler mağdur oluyor hem de kamu hizmetinin aksamasına neden olunuyor

. Bu nedenle öncelikle bu noktada hassasiyet gösterilmeli ve şahsi kanaatim, bir yasal düzenleme ile süreç için azami süre şartı getirilmelidir.

2-

Sıklıkla vurguladığımız “HAGB” konusu. Suçun nevine veya 5 yıllık denetim süresinin tamamlanıp tamamlanmadığına bakılmaksızın,

ceza mahkemelerince verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları, soruşturma-araştırmanın olumsuz sonuçlandırılmasına neden olmamalıdır.

3- Tek başına istihbari veriler esas alınarak karar verilmemelidir

. İstihbari verilerin tek başına delil niteliğinde olmadığı hususu, mevzuatımızda açıkça yer alan bir husustur.

4-

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, kamuya alım sürecinin sonunda değil, başında yapılmalıdır

. Bilhassa meslek içi eğitim, kurs vb gereken durumlarda, ilgili birey tüm bu eğitim veya kurs gibi süreçlerden geçtikten sonra, güvenlik soruşturması-arşiv araştırmasına takılmakta ve kurum ile ilişiği kesilebilmektedir. Bu durum, birey için emek ve zaman kaybı olduğu gibi, kamu açısından da kamu kaynaklarının israfına ve zaman kaybına neden olmaktadır.

5- Her bir idare nezdinde bu soruşturma-araştırmaya iişkin idari karar alınması için teşekkül ettirilen komisyonda yer alan kamu personeline, gerekli eğitimler verilmeli ve hata payı düşük idari kararlar alınması sağlanmalıdır.

Saygı ve sevgiyle..

Av. Çağrı ÜNSAL – Ankara Barosu

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme