Hakaret Davası Nasıl Açılır?
Hakaret davası açmak için edilen hakaretin sözlü olması gerekmez.Kişi kendisine el hareketi, resim, mesaj, yazı gibi olgular aracılığıyla edilen hakaretler için de hakaret davası açabilir.
Hakaret davası açmak için
edilen hakaretin sözlü olması gerekmez. Kişi kendisine el hareketi, resim, mesaj, yazı gibi olgular aracılığıyla edilen hakaretler için de hakaret davası açabilir.
Hakaret davası
açmak için hakaretin, kişinin şerefini zedelemiş olduğu tespit edilmelidir. Kişinin şerefini zedeleyecek hakaret söz konusu olduğunda, hakarete uğrayan kişi suç duyurusunda bulunup yasal işlemleri başlatabilir.
Hakaret Suçu Nedir?
Hakaret suçunun türleri
vardır. Bu hakaretler kişinin şerefini ve onurunu zedeleyecek hakaretlerdir. Bu durumda hakarete uğrayan kişi şerefini ve haysiyetini koruma ihtiyacı hisseder. İki çeşit hakaret türü vardır:
Sövme Sebebiyle Hakaret Suçu: Bir kişinin, diğer bir kimseye sözle, yazıyla, resimle ya da el hareketiyle direkt olarak küfür etmesidir.
Somu Bir Fiille Hakaret Suçu: Bu tip hakaret bir kişinin diğer bir kişiye zaman ve yer bildirerek, kişiyi olmak istemediği bir durumda gösterecek şeyler söylemek yoluyla yapılan hakarettir. Bu hakareti eden kişi bazen suçlu olarak yargılanmaz.
Hakaret Suçunun Cezası Nedir?
Hakaret eden kişiye verilen ceza
genel olarak hapis cezasıdır. Bu hapis cezasının süresi hakaretin boyutuna göre 2 ay ile 3 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Ancak bazı durumlarda ceza hafifletildiği gibi özel durumlarda kişi cezalandırılmayabilir.
Hakaret Davası Nereye Açılır?
Hakaret davası için başvurulacak yer
ikamet edilen yerdeki Cumhuriyet Başsavcılıklarıdır. Hakarete uğrayan kişi dava açmak için savcılığa şikayet dilekçesi iletir ve dava açılır.
Hakaret davasından sorumlu olan mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir.
Hakaret Suçu Nasıl İspat Edilir?
Hakaret suçunun ispatı
kişinin uğradığı hakaret tarzına göre değişiklik gösterir.
Kişi sözlü olarak hakarete uğradığı zaman, ses kaydı almak kanunlara aykırı olduğu için yanında tanığının olması gerekir. Bu şekilde kişi uğradığı hakareti ispat edebilir. Kanıtlamak için bir diğer yol da güvenlik kameralarıdır. Hakarete uğranan mekanda güvenlik kamerası mevcut ise delil olarak kullanılabilir.
Kişi mesaj yoluyla, yazılı olarak hakarete uğramışsa sms, mail, Whatsapp gibi uygulamalar aracılığıyla uğradığı hakareti ispat edebilir ve
hakaret davası
açabilir.
Hakaret Davası İçin Ne Kadar Sürede Dava Açmak Gerekir?
Hakaret davası açabilme süresi
hakaretin gerçekleştiği tarih itibariyle 6 aylık bir zaman dilimidir. 6 ayı aşan hakaretler için, hakarete uğrayan kişilerin dava açma hakkı bulunmaz.
Hakaret Suçunda Suçu Hafifleten Nedenler Var Mıdır?
Hakaret davalarında suçun hafiflemesi
bazı durumlar sonucunda mümkün olabilir. Bu durumlar gerçekleştiği takdirde, hakarette bulunan kişinin cezası hafifleyebileceği gibi hiç ceza almama olasılığı da vardır.
Hakaret suçunu hafifleten bazı sebepler şunlardır:
Karşılıklı Hakaret: Karşılıklı hakaret durumunda haklı olan tarafa 1/3 oranında ceza indirimi uygulanabilir. Bazen kişi hiç ceza almaz.
Kasten Yaralamaya Tepki Olarak Edilen Hakaret: Kasten yaralanma sebebiyle, kendisini yaralayan ya da yaralamaya kalkan kişiye hakaret eden sanığa ceza verilmez.
İddia ve Savunma Dokunulmazlığı: Hakaret davası açılan kişinin, kişi hakkında ortaya attığı iddialar kanıtlanabilir nitelikteyse hakaret eden kişiye ceza verilmez.
Hakaret Davasında Şikayetten Vazgeçmek Mümkün Müdür?
Hakaret davasında şikayeti geri almak
şikayet hakkında kesin hüküm koyulmadığı sürece mümkündür. Şikayetten vazgeçebilmek için bu vazgeçmenin sanık onayını alması gerekir. Şikayetini geri almak isteyen kişi, şikayet geri alınıp dava düştükten sonra yeniden şikayet hakkına sahip olamaz.
Hakaret davalarında edilen hakaret kamu çalışanına ya da cumhurbaşkanına edilmişse, şikayet hakarete uğrayan kişi tarafından geri çekilse bile bu
hakaret davası
kamu davası olarak sürdürülmeye devam eder. Kişi bu dava sonucunda cezayı hak ediyorsa cezalandırılır.
Bakmadan Geçme





