• Haberler
  • Gündem
  • Hangi sandıkta oy kullanacağım? YSK Sandık Sorgulama işlemleri ve oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Hangi sandıkta oy kullanacağım? YSK Sandık Sorgulama işlemleri ve oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Seçmenlerin nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağı Yüksek Seçim Kurulu tarafından 14 Mart 2017 tarihinde ilan edilmişti.16 Nisan 2017 referandumu öncesinde sizlere kolaylık sağlamak adına hangi sandıkta oy kullanacığını sorgulayacağınız linki paylaşıyoru

Seçmenlerin nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağı Yüksek Seçim Kurulu tarafından 14 Mart 2017 tarihinde ilan edilmişti. 16 Nisan 2017 referandumu öncesinde sizlere kolaylık sağlamak adına hangi sandıkta oy kullanacığını sorgulayacağınız linki paylaşıyoruz.

Türkiye'de 16 Nisan'da anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için sandık başına gidilecek.Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Bu sayının 1 milyon 269 bin 282'sini oy verme gününe kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenler oluşturacak. Ayrıca oy verme işlemleri için cezaevlerine de 461 sandık kurulacak.

Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibrazı şart olacak. Ayrıca seçmenler hangi YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' web adresi üzerinden referandumda hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecekler.

Vatandaşlar aşağıdaki link üzerinden hangi sandıkta oy kullanacaklarını sorgulayabilirler.

SANDIK SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ.

OY KULLANMA SAATLERİ

16 Nisan Anayasa değişikliği referandumunda oy kullanacak olan seçmenler Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illeri için 07.00-16.00 saatlerinde oy kullanacaklar. Bu illerin dışında oy kullanacak olan seçmenler 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanacaklar.

NASIL OY KULLANILACAK?

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına basılacak mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana "TERCİH" mührü basılacak ve mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak.

Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.

Referandumunda Görme Engelli Vatandaşlar Nasıl Oy Kullanacaklar?

16 Nisan Anayasa değişikliği referandumunda görme engelli vatandaşlar GETEM ve Engelsiz Erişim Derneği tarafından hazırlanan oy pusulası ile oy kullanabilecek.

GÖRME ENGELLİ VATANDAŞLAR İÇİN OY PUSULASI

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ve Engelsiz Erişim Derneği tarafından hazırlanan oy pusulası şablonu Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) onayıyla ilk kez pazar günü yapılacak halk oylamasında kullanılacak.

Konu ile ilgili olarak Boğaziçi Üniversitesi tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada 9. Engelsiz Üniversiteler Birim Koordinatörlükleri İstanbul Bölge Toplantısı’nda görme engelli seçmenlerin tek başlarına oy kullanması için hazırlanan oy pusulası şablonu tanıtıldı.

GETEM Direktörü ve Engelsiz Erişim Derneği Başkanı Dr. Engin Yılmaz, görme engelli seçmenlerin tek başına oy kullanması için YSK'ya başvuruda bulunduklarını ifade etti. Dr. Engin Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Seçmenin kendi getirdiği oy pusulası şablonunu kullanmasında yasal sakınca yoktur."

ŞABLON HAZIRLANDI

Görme engelli vatandaşlar için hazırlanan oy pusulasına ilişkin verilen bilgilere göre referandumda isteyen görme engellilerin tek başlarına ve erişilebilir biçimde oy kullanabilmeleri maksadıyla, referandumda kullanılacak oy pusulası ebatlarında bir şablon hazırlandı.

Söz konusu oy pusulası bu şablonun içine konulduğu zaman sol taraftaki boşluk evet, sağ taraftaki boşluk hayır tercihinin kullanımına uygun olacak. Görme engelli seçmenler söz konusu şablonu bu pazar günü gerçekleştirilecek halk oylamasında kullanabilecek.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme