Hasta ve engelliye bakana aylık 1.460 lira maaş! Şartlar neler?
Devlet hasta, engelli ve bakıma muhtaç yakınına bakanlara belli şartları karşılaması durumunda maddi destek sağlıyor.Devlet bu vatandaşlara 1.
Devlet; hasta, engelli ve bakıma muhtaç yakınına bakanlara belli şartları karşılaması durumunda maddi destek sağlıyor. Devlet bu vatandaşlara 1.460 lira maaş ödeyerek katkı sağlıyor. 2019 yılında 517 bin 511 kişinin yararlandığı bu yardım için toplamda 7 milyar 988 milyon 803 bin lira evde bakım maaşı ödendi. Hasta ya da engellinin Akrabası bulunmaması durumunda da yasal vasisi olması gerekiyor. Bakım maaşı için bazı şartlar aranıyor. Bu şartların başında da gelir yer alıyor. Peki, 1.460 liralık evde bakım maaşı nasıl alınır? Şartlar neler?
ARANAN ŞARTLAR NELER?
Evde bakım parası almak için parayı alacak kişiyle birlikte yaşayan hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Bu tutar 2020 yılı için kişi başı 1.402 lira ve her yıl asgari ücrete göre belirleniyor. Bir başka deyişle 4 kişilik ailenin toplam geliri 5.608 liranın altındaysa bu maaşa başvurma hakkı var.
Emeklinin bayram ikramiyeleri gelir hesabına dahil edilmiyor Bakıma muhtaç kişinin sağlık durumu da raporla belgelenmeli. Bunun için sağlık kurulu tarafından düzenlenen 'yüzde 50 ve üzerinde engelli raporu', raporda da 'ağır engelli' ibaresinin yazması gerekiyor. Muhtaçlıkta yeme, içme, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getirmediğine bakılıyor. Evde bakım yardımı her ay yatırılmakta olup, normal dönemde her ayın 15'i ile 31'i arası hesaplara aktarılmaktadır.
EN AZ 8 SAAT BAKIM
Rapor almadan önce 'Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne veya varsa ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı. Başvuru 30 gün içinde sonuçlandırılır. Tüm bu süreçten sonra ödeme almaya hak kazananlara her ay 1.460 lira yatırılıyor. Evde bakım yardımı her ayın 15'i ile 31'i arası hesaplara geçiyor. Maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması gerekiyor.
İSTENEN BELGELER NELERDİR?
Özürlü ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri.
Devlet Hastanelerinden alınan ağırlı özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya fotokopisi.
Özürlüye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf.
Özürlüye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti.
Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı.
Anne babanın boşanmış olması halinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı
EVDE BAKIM MAAŞI ALAMAYANLAR NE YAPACAK?
Evde Bakım Yardımına ilişkin iş ve işlemler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir. Yardımın güncel durumu İl Müdürlüklerinden öğrenilebilmektedir. Bununla birlikte süreli raporu bulunanlar için rapor süresinin dolması, adres değişikliği, gelir durumu değişikliği gibi sebepleri olabilmektedir.
Bakmadan Geçme





