• Haberler
  • Gündem
  • Hatay'da 500 bina incelendi, bilirkişi raporunda hatalar 8 başlıkta toplandı! Yıkıma neden olan hatalar…

Hatay'da 500 bina incelendi, bilirkişi raporunda hatalar 8 başlıkta toplandı! Yıkıma neden olan hatalar…

Depremin yaşandığı illerden biri olan Hatay'da 500 civarında binayı inceleyen inşaat mühendislerinden Suat Torun, yıkıma neden olan hataların 'zayıf kolon', 'kesit yetersizliği', 'taşıyıcı elamanlara verilen zarar' gibi başlıklarda bir araya geldiğini açı

Depremin yaşandığı illerden biri olan Hatay’da 500 civarında binayı inceleyen inşaat mühendislerinden Suat Torun, yıkıma neden olan hataların ‘zayıf kolon’, ‘kesit yetersizliği’, ‘taşıyıcı elamanlara verilen zarar’ gibi başlıklarda bir araya geldiğini açıkladı.

Türkiye’yi saran depremlerin 24. gününde bölgede enkaz çalışmaları sürerken bir yandan da alanına uzman kişilerce yıkımlara sebep olan yanlışlar araştırılıyor. Hatay’daki 500 binanın incelemesini yapan bilirkişi, sahada olan kritik sorunları belgelemiş oldu. Yapılan inceleme sonrasında yıkıma neden olan hataların, ‘zemin sıvılaşması’, ‘uygunsuz etriye aralıkları’, ‘kesit yetersizliği’, ‘taşıyıcı elemanlara verilen zarar’, ‘zayıf kolon’, ‘düze demir kullanımı’ gibi başlıklarda toplandı.

İNŞAAT MÜHENDİSİ BÖLGEDE İNCELEME YAPTI

Haber

Suat Torun, Hatay’da depremden hemen sonra hasar tespit çalışmalarına katılmak ve İnşaat Mühendisi Odası üyesi olarak gönüllü iş birliği için sahaya gittiğini ve 10 gün kadar bölgede kaldığını söyledi. Meslek odası olarak hasar tespiti yaparken ayrı olarak bilirkişi olarak savcılık için gerekli bilgileri topladığını açıklayan Torun, mimarlar, jeoloji mühendisleri ve inşaat mühendisler olarak de beraber hareket ettiklerini, yapıyı, araziyi ve tasarım için inceleme yaptıklarını söyledi.

Torun depremde yıkıma sebep olan yanlışlar hakkında şunları açıkladı; sahada en çok denk geldiğimiz problem beton kalitesizliği yani istenilen dayanım için yetersiz olması. Bunun haricinde demir gibi donatıların istenilen çap ve yapıda olmadıklarını da gördük. Proje ile uygulama hatalarına da rastladık. Bir demin etütlerinin iyi olmaması ve zemin sıvılaşmasından gelen büyük sorunları gördük.

KONROLSÜZ YAPIM HATALARI

Genel olarak öncelikli neden yapım yanlışları olarak karşımıza çıkıyor. Genel başlıklar da ise, düz demir kullanımı, uygunsuz etriye aralıkları, yumuşak kat etkisi, taşıyıcı elamanlara verilen zarar, düz demir kullanımı zayıf kolon olarak sıralamak mümkün.

Proje hataları da vardı. Tasarım yapılırken binanın x ile y düzleminde deprem kuvvetlerini alması adına perdeler yapılır. Bunların bütün kolonlarının kirişlerle bağlanması lazım. Yapılmaması durumunda yapı hasarları meydana gelir, dedi. İncelemiş olduğu 500’e yakın binada denk geldiği sorunları çekmiş olduğu fotoğraflar ile belgeleyen Torun, yıkımların en çok kontrolsüz yapım yanlışları sebebiyle meydana geldiğini açıkladı.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme