Hatay'da kaderine terk edilen demir çelik fabrikası çalışanları mağdur edildi?
Hatay'da ekonomik nedenleri gerekçe gösteren demir çelik fabrikası faaliyetini 2015 yılında durdurmuştu.Fabrika Yılda 1,5 milyon ton çelik demir üretimi yapan, yılda 1 milyar liradan fazla vergi vererek vergi rekortmenleri sırasında yer alan fabrikanın 90
Hatay’da ekonomik nedenleri gerekçe gösteren demir çelik fabrikası faaliyetini 2015 yılında durdurmuştu. Fabrika Yılda 1,5 milyon ton çelik demir üretimi yapan, yılda 1 milyar liradan fazla vergi vererek vergi rekortmenleri sırasında yer alan fabrikanın 900 çalışanı bulunuyordu. Hatay’ın Payas ilçesi Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Nursan Demir Çelik Fabrikaları ekonomik nedenleri öne sürüp faaliyetini durdurmuştu.
Demir Çelik fabrikasında çalışan 900 işçi, bir günde aniden kapının önüne konuldu… Kimse ne olduğunu anlayamamıştı. Çünkü çalıştıkları fabrika yılda 1,5 milyon ton gibi çok büyük rakamlar da çelik üretimi yaparak ülkenin çelik ihtiyacını karşılıyor ve yılda 1 milyar liradan fazla vergi vererek devlete büyük katkı sağlıyordu…
Fabrika çalışanları bir sabah fabrika önüne geldiğinde, artık çalışmayacaksınız dendi. Ama işten çıkarıldınız da denmedi… İkilemde kalan işçiler ne yapacaklarını şaşırdılar.
İddiaya göre vergi borçları ile mücadele edemedi fabrika. Ve üretimi durdurdu. Fabrika işçilere, sigorta piriminiz ödenecek denerek izne gönderildi. Ama sonradan demir çelik fabrikasının SGK’ ya da borçlandığı, primlerin ödenmediği ortaya çıktı. Bu durumda, işsizlik maaşı da almaya hak kazanamayan fabrika çalışanları iki taraflı mağdur edilmiş oldu. İşçiler sadece işsizlik maaşı alamamakla kalmadı aynı zamanda 10-15 yıllık tazminatlarını da alamadılar. İşçilere konu ile ilgili açıklamaya yapan dönemin kaymakamı, SGK primlerinin yattığı için sizlere herhangi bir yardımda bulunamıyoruz demiş…Halbuki SGK primleriniz ödenecek denilmesine rağmen, SGK primlerinin de yatırılmadığı ortaya sonradan ortaya çıktı.
Bugün yarın işe döneceksiniz diye avutulan işçiler, döneceğiz umuduyla başka bir işe de girmediler. 60 günlük bir eylem ile seslerini duyurmaya çalışan işçiler, bunda da pek başarılı olamadılar…
Şu anda fabrika, çatıları uçmuş, çürümeye terk edilmiş bir şekilde âtıl durumda kaderine terk edilmiş bir halde duruyor.
Bakmadan Geçme





