- Haberler
- Gündem
- Hatay'da yer yerinden oynadı bir tek karbon lifli polimerden yapılan o bina sapasağlam kaldı! Karbon lifi nedir? Karbon lifli polimer maliyeti…
Hatay'da yer yerinden oynadı bir tek karbon lifli polimerden yapılan o bina sapasağlam kaldı! Karbon lifi nedir? Karbon lifli polimer maliyeti…
Kahramanmaraş merkez üssü olarak meydana gelen depremin ardından en ağır hasarı alan Hatay'da bir mucize yaşandı.Onca yıkılan bina arasında Antakya Belediye Konutları A2 blok sapasağlam hiçbir çizik almadan ayakta kalabildi.
Kahramanmaraş merkez üssü olarak meydana gelen depremin ardından en ağır hasarı alan Hatay'da bir mucize yaşandı. Onca yıkılan bina arasında Antakya Belediye Konutları A2 blok sapasağlam hiçbir çizik almadan ayakta kalabildi. Hatay'da yaşanan ikinci depremde yine sapasağlam kaldığında binanın nasıl bu kadar güçlü olduğu araştırıldı ve yapım aşamasında kullanılan malzeme ortaya çıktı.
Hatay'da 2009 yılında güçlendirme projesi kapsamında lifli karbon polimer ve betonarme perde eklenerek bina sağlamlaştırılmıştı. Asrın felaketi olarak nitelendirilen 9 saat aralıkla iki kez yaşanan depremde ayakta kalabilen bina için kullanılan malzemelerin kalitesi de merak edildi. Karbon lifli polimer ile güçlendirme nasıl yapılıyor? Kişiye maliyeti ne kadar oluyor? Tek tek hesaplandı.
ANTAKYA BELEDİYE KONUTLARININ SIRRI…
Hatay’ın Antakya ili yaşanan deprem felaketi sonrası tamamen yıkıldı. Ancak Antakya Belediye Konutları depremden etkilenmedi. Binada yaşayan vatandaşların evlerinden çıkmasına dahi gerek kalmadı. Bu kadar güçlü bir binanın arka planında kullanılan ana ham maddenin ne olduğu araştırılmaya başlandı. Yeni yapılacak binalarda kullanılması beklenen karbon fiber ne kadara mal oluyor hesaplandı.
KARBON FİBERİ NEDİR, NASIL UYGULANIR?
Karbon fiber kullanılarak yapılan güçlendirme çalışması içerisinde kullanılan lifli polimer yapısı aramid, karbon, LP ve cam liflerinin birleşimi ile elde ediliyor. Özellikle hızla gelen basıncı dengeleyecek döşeme kolon alanlarında dayanıklılığı artırabilmek için kullanılıyor.
Yapılan incelemeler lifli polimerin günümüz deprem yönetmeliğine de uygun olduğunu ortaya koydu. Bina çalışması sırasında karbon fiber tabaka tuğla duvarının tüm yüzeylerine çapraz şekilde uygulanıyor. Özellikle kolon ve kiriş birleşiminin olduğu noktaya yapılarak epoksi ile ankrajlanıyor.
NATO'DAN DESTEK ALINMIŞTI! MALİYETİ BELLİ OLDU!
TED Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde öğretim üyeliği yapan Profesör Doktor Güney Özcebe bu projenin çok kullanılmamasının arka planında maliyeti olduğunu ifade ettiği konuşmasında: “Bir belediyenin altından kalkabileceği bir olay değil” yorumunda bulundu. Karbon fiber malzemenin kullanılması 50 bin Euro'ya mal olmuştu. Bu çalışma ile ilgili Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans yapan Mustafa Tümer Tan isimli öğrenci konuyla ilgili detaylı bir yazı paylaşırken o dönemde bu çalışma için NATO'dan 50 bin Euro alındığını ifade etti.
Bakmadan Geçme





