- Haberler
- Bilim ve Teknoloji
- Herkes o mesaja tıklamıştı! Kritik uyarı geldi! Bütün paranız gidebilir..
Herkes o mesaja tıklamıştı! Kritik uyarı geldi! Bütün paranız gidebilir..
Salgın döneminde vatandaşlar, alışverişlerinin büyük bir kısmını online olarak yapmaya başladı.Ancak bu da ticaret sektörüne yönelik siber saldırıların yüzde 56 oranında artığı duyuruldu.
Salgın döneminde vatandaşlar, alışverişlerinin büyük bir kısmını online olarak yapmaya başladı. Ancak bu da ticaret sektörüne yönelik siber saldırıların yüzde 56 oranında artığı duyuruldu. Son dönemlerde aşılamaya olan ilgiyi de bilen siber korsanlar, e-mailleri aşı üzerinden saldırı amacıyla kullanmaya başladı.
Salgın döneminde hız kazanan dijital kullanıma ilişkin siber güvenlik uzmanları, konu ile ilgili farkındalığın henüz yeterli seviyede olmadığını ifade ediyor. Siber korsanlar, her dönemde kendine uygun bir dolandırıcılık yöntemi bularak vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor.
İLKDHEDEF ÖDEME BİLGİLERİ
Konuyla ilgili yerli siber güvenlik ürünleri üreticisi global Cybersecurity Threatscape Q4 2020 raporu hazırladı. Hazırlanan rapora gör 2020 yılının son çeyreğinde dünya genelinde ticaret sektörüne yapılan siber saldırılar bir önceki yıla kıyasla yüzde 56 oranında artış gösterdi.
SALDIRILARA YAKALANMA RİSKİ ARTTI
Ülkemizde de bu durumun benzerlik gösterdiğini ifade eden Berqnet Genel Müdürü Hakan Hintoğlu, "Özellikle geride bıraktığımız tam kapanma sürecinin ardından başlayan kademeli normalleşme, yaz aylarına sayılı günler kala tatil planlarını e-ticaret ve aşı gibi konuların önüne geçirdi. İnternet üzerinden alışverişin yanı sıra yarışmalara, çekilişlere ve hediye kampanyalarına olan ilginin de artması, an itibarıyla hediye tatil gibi sahte içerik ve oltalama saldırılarına yakalanma riskini katlamış durumda" açıklamasını yaptı.
GEÇEN YIL 130 BİN KİŞİ KANDIRILMIŞTI
Uzman isim, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
"Ancak siber zafiyetlerin yüzde 99’u, ne yazık ki insan hatalarından kaynaklanıyor. Düşünmeden tıklanan bir link veya doldurulan bir form, maddi manevi telafisi olmayan zararlara neden olabiliyor. Özellikle günümüz şartlarında tatilin bir temel ihtiyaç haline gelmesi ise ekonomik zorlukların da etkisiyle indirim veya avantaj vadeden içeriklere ilgiyi artırıyor.
Geçtiğimiz yıl internet kullanıcılarını oltalama saldırılara karşı bilinçlendirmek için ‘Ücretsiz Maldiv Tatili’ mesajıyla bir kurgu oluşturmuş ve 130 bin kişinin herhangi bir kontrol yapmadan tarafımızca hazırlanan linke tıkladığını görmüştük. Maalesef bu durum ülkemizde siber güvenlik farkındalığının ne denli düşük olduğunu kanıtlar nitelikle. Eğer bu linki ve görselleri hazırlayan bizler değil de art niyetli odaklar olsaydı 130.000 kişi siber saldırganların ağına düşmüş olacaktı. Şu anki şartlarda ise daha fazla kişinin oltalama saldırılarının hedefinde olduğunu söyleyebiliriz"
Bakmadan Geçme





