Hizmet Tespiti Davasıyla Erken Emekli Olabilirsiniz
Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre emekli olmak isteyen vatandaşların üç şartı yerine getirmeleri gerekiyor.Bu şartlar ise primlerin tam ödenmesi, emeklilik yaşının doldurulması ve gün şartı.
Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre emekli olmak isteyen vatandaşların üç şartı yerine getirmeleri gerekiyor. Bu şartlar ise primlerin tam ödenmesi, emeklilik yaşının doldurulması ve gün şartı.
Söz konusu şartlardan yaş şartını ve gün şartını tamamlayıp da prim şartı eksik olan vatandaşlar hizmet tespiti davası açabilirler.
Peki hizmet tespiti davası nedir? Kimler hizmet tespiti davası açabilir? Konuya ilişkin detayları siz okuyucularımıza aşağıda aktarıyoruz.
HİZMET TESPİTİ DAVASIYLA ERKEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ
Çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri de, işe başlayan bir işçinin primlerinin hemen başlatılmaması sorunu. Konu ile ilgili yapılan bir araştırmada Türkiye geneli 10 milyon kişi sigortasız olarak çalışıyor.
Çalışan sigortasız çalıştığı için emekli olmak için prim şartını karşılayamıyor. Ancak bu konuda açılacak hizmet tespiti davasıyla prim şartını sağlayabilir ve erken emekli olabilirsiniz.
Hizmet tespiti davası konusunda açılan davada yargı işçiyi haklı buldu. Açılan davada Sosyal Güvenlik Kurumu “İşveren kuruma prim ödemedi” diye alınan kararın iptalini istese de Yargıtay primin tahsil edilme görevinin Sosyal Güvenlik Kurumu'nda olduğunu vurgulayarak işçilerin haklılığını onayladı.
PEKİ HİZMET TESPİTİ DAVASI NASIL AÇILIR?
Sigorta primi yatırılmayan çalışanlar primlerinin tamamlanması için hizmet tespiti davası açabilir. Hizmet tespiti davasının açılması için sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde başvuru yapılması gerekiyor. Eğer beş yıllık süreç dolmuşsa dava açamazsınız. Eğer çalışan hayatını kaybetmişse yakınları kişinin vefatından sonraki 5 yıl içerisinde hizmet tespiti davası açabilir.
Hizmet Tespiti Davasının en önemli noktasını delil ve şahitler oluşturuyor. Eğer sigortasız çalıştığınıza dair sağlam delil ve şahitleriniz varsa dava açabilir ve primlerinizi kazanabilirsiniz.
Hizmet tespiti davasında delil olarak kullanılabilecek kalemler şunlar: SGK işyeri dosyası, sigortalının işyeri sicil dosyası, işverenin mesleki kuruluş kaydı, esnaf sicil kaydı, ticaret odası kayıtları, vergi mükellefiyet kayıtları, ücret bordroları, tanık, bilirkişi.
Kamupersoneli.net - ANKARA
Bakmadan Geçme





