İkinci el eşyayı internetten alırken nelere dikkat edilmeli?
Arabadan otomobile, her türlü elektronik cihazdan tekstil ve bebek ürünlerine kadar akla gelebilecek binlerce çeşit ikinci el ürünün satışının yapıldığı internet platformlarından günde binlerce kişi dolandırılıyor.Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağ
Arabadan otomobile, her türlü elektronik cihazdan tekstil ve bebek ürünlerine kadar akla gelebilecek binlerce çeşit ikinci el ürünün satışının yapıldığı internet platformlarından günde binlerce kişi dolandırılıyor. Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu “İkinci el alışverişlerde vatandaş Tüketici Kanunu korumasında olmuyor. Örneğin ürünü beğenmezse 14 günlük cayma hakkı diye bir şey yok” dedi.
Türkiye’de de faaliyet gösteren dünyanın en büyük ikinci el online satış platformlarından Letgo’nun Türkiye Genel Müdürü Onur Kavak mağduriyetlerin önüne geçmek için vatandaşa çok kritik tavsiyelerde bulundu. Bunların başında ise ücret ödeme ve ürünün takas sürecini tamamlamak için halka açık bir yer seçip görüşmenin yüz yüze gerçekleştirilmesi geliyor. Bunları okumadan alışveriş yapmayın:
-Nakit ödeme yerine havale veya farklı ödeme yolları konusunda ısrar edenlere dikkat edin.
-Şahsen tanışmadığınız birine ödeme göndermeyin ve bir şeyi görmeden asla satın almayın.
-Mobilya gibi daha büyük ürünler için, bazen alıcı veya satıcıyla ev ortamında görüşmek gerekebilir.
-Yanınızda birisi olsun. Olağan dışı öneri veya istekte bulunanlara dikkat edin.
-Gerçek dışı fiyatlı, fotoğrafları katalogtan alınmış gibi duran veya kullanıcı tarafından çekilmediği belli olan ürünlere ve spam gibi gözüken açıklamalara sahip ürünlere dikkat edin.
-Bir ürün gerçek olamayacak kadar iyiyse, muhtemelen gerçek değildir.
-Dolandırıcılıktan korunmak için havale veya kredi kartı yoluyla önceden ödeme yapmayı hiçbir zaman kabul etmeyin.
BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN
-Almak veya satmak için asla şahsi finansal bilgilerinizi vermeyin.
- Kullanıcının dürüstlüğü hakkında şüpheniz olursa hemen başka bir alıcı ya da satıcı bulun.
-Ürünün durumu ile ilgili bilgi, fiyat ve ödeme yönteminin görüşme öncesinde kesin kararlaştırılmış olduğuna emin olun.
-Eğer kullanıcı, ürün hakkındaki basit soruları yanıtlamakta zorlanıyorsa, başka bir satıcı bulun.
-Bir alışverişi tamamlamanın en iyi yolu ürün teslimini ve ödemeyi aynı zamanda gerçekleştirmektir.
-Her zaman satıcının ve alıcının profil sayfasını kontrol edin.
-Bir ürünü satın almadan önce mutlaka deneyin.
-Ödemeyi gerçekleştirmeden önce ürünü inceleyin ve satıcının tanımı ile uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Araç satın alırken, aracın sicilini sorgulayın, herhangi bir kazası veya çalıntı durumu olup olmadığını mutlaka araştırın.
İnternetten Araba Almak Güvenli mi?
İkinci el araç alım satımları hem oto pazarlarında hem de geleneksel yöntemlerle yapılan alışverişlerde çok sayıda risk içerir. Bu risklerin büyük bir kısmı internet ortamındaki ilanlar için de geçerlidir. Aslında söz konusu risklerle ilgili olarak aracın bulunma şekli yani oto pazarı, internetteki ikinci el araba ilanları ya da çevrenize sorarak ikinci el satılık araç bulma biçimi durumu değiştirmiyor. Burada belki de dijital izlerin takip edilebilir olması bir online ilanları daha güvenli kılabiliyor. Ancak esas güvenli sonuçlar, alıcı ya da satıcının dikkatli ve uyanık davranmasını gerektiriyor.
"Kapora vermeyin"
Kapora vermeyin. Aracı yanında sizin tarafınızdan biri olmadan denemeye müsade etmeyin. Noterde parayı görmeden satışı yapmayın. Plaka sorgulama ile yetinmeyin. Değerinden ucuz ikinci el araç ilanlarına karşı dikkatli olun.
Bakmadan Geçme





