• Haberler
  • Gündem
  • İkinci yargı paketi ve ceza indiriminde son durum! Af yasası ve infaz düzenlemesi ne zaman meclise geliyor?

İkinci yargı paketi ve ceza indiriminde son durum! Af yasası ve infaz düzenlemesi ne zaman meclise geliyor?

Onbinlerce hükümlü ve tutuklu, AKP tarafından meclise sunulması beklenen ceza indirimi ve af konularını içeren ikinci yargı paketinin ne zaman meclise geleceğini merak ediyor.Aylardır af çıkacağı konusunda bir takım iddialar ve söylemlerler ortaya atıldı.

Onbinlerce hükümlü ve tutuklu, AKP tarafından meclise sunulması beklenen ceza indirimi ve af konularını içeren ikinci yargı paketinin ne zaman meclise geleceğini merak ediyor. Aylardır af çıkacağı konusunda bir takım iddialar ve söylemlerler ortaya atıldı. Resmi ağızlardan yapılan açıklamalarda, 5 yıl ceza indirimi ve kısmi af beklentisinin olduğu ve bu konularda çalışma yapıldığı belirtildi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından, ceza indirimi, kısmi af, af yasası, denetimli serbestlik süresi ve yeni infaz düzenlemesi hakkında yapılan tüm çalışmaların devam ettiği ve önümüzdeki günlerde komisyondan geçtikten sonra TBMM'ne geleceği burada tartışmaya açılacağı belirtildi. Adalet Bakanı Gül ayrıca, infaz düzenlemesinde mağdur olan tarafıda düşünerek  kalıcı bir değişikliğe gidileceği belirtti. Peki, Af yasası ne zaman Meclis'e gelecek? İkinci yargı paketi ve af yasasındaki son dakika gelişmeleri yüz binlerce kişiyi yakından takip ediliyor. Bu kapsamda ceza infaz düzenlemesi ve af yasası hakkında yapılan son açıklamalar yakından takip ediliyor. Uzun bir süredir üzerinde çalışan yasa ve düzenleme hakkındaki detaylar yavaş yavaş netleşiyor. Peki, hangi suçlara af gelecek? İşte detaylar

AF YASASI VE CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİNDE SON GELİŞMELER

AK Parti'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı infaz sistemine ilişkin yasa teklifi, alternatif infaz yöntemlerinin de aktif olarak sistemde kullanılmasını öngörüyor. Bu yöntemler şöyle sıralanıyor:

EVDE İNFAZ

Belli yaşın üstündekilerin, belli suçlardan cezalarını evde geçirmeleri öngörülüyor. 65 yaş için 1 yıl, 70 yaş için 2 yıl, 75 yaş ve üstü için ise 4 yıla kadar kalan cezanın evde çekilmesi planlanıyor. Hamile kadınların cezalarını da evde geçirmeleri yönünde öneri teklifte yer alıyor. Uygulama elektronik kelepçe takılarak evlerinin dışına çıkılmaması şeklinde olacak.

HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU İNFAZ

Hükümlüler sabah işte olacak, akşam cezasını çekmek için cezaevinde kalacak. Ya da hafta içi normal hayatını sürdürüp hafta sonunun cezaevinde geçirecek. Mevcut sistemde çok fazla uygulanmada da 6 aya kadar olan suçlarda bu yöntem bulunuyor. Yeni düzenleme ile 2 yıla kadar hapis cezasını öngören suçlar için bu infaz yönteminin uygulanması planlanıyor.

DENETİMLİ SERBESTLİK

Denetimli serbestliğin kapsamı genişletilerek belli suçlarda denetimli serbestlik kapsamına alınması düşünülüyor.

İKİNCİ YARGI PAKETİ

"İkinci yargı paketi Meclise ne zaman gelecek?" sorusu üzerine Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Meclisin gündeminde olacak bir konu. 'Şu tarihte olur ya da şu şekilde olur.' dememiz, Meclisin saygınlığına, yasamanın asliliğine aykırı olur. Cumhurbaşkanımız da 'Birkaç hafta içinde neticeye kavuşur.' dedi. Umut ediyorum Meclisimiz, AK Parti Grubu öncülüğünde uzlaşıyla bu konudaki talepleri de yerine getirecektir." dedi.

İnfaz düzenlemesine ilişkin soru üzerine Gül, "İnfaz düzenlemesi yakın zamanda Meclise gelecek. Uzun zamandır zaten çalışılıyor. Bu konuda son kararı elbette Meclis verecek. Grubumuzun sorduğu sorular ya da teknik hususlar var ama bu, siyaseten verilmesi gereken bir konu. Çünkü toplumu rahatsız etmemeniz lazım. Bu konuda beklentiyi de yine infaz hukuku, hakkaniyet, adalet çerçevesinde hazırlamak lazım. AK Parti Grubu da bunun üzerine çalışıyor." açıklamasını yaptı.

KAPSAM DIŞI TUTULAN SUÇLAR

Diğer yandan düzenleme, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlara verilen cezaların da temyize götürülmesi imkanını sağlıyor.17 maddelik taslak metinde infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak suçlar şu şekilde;"Terör suçları, örgütlü terör suçları, kasten adam öldürme, cinsel istismar, kadına ve çocuğa şiddet, soykırım suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, insan üzerinde deney suçu, organ ve doku ticareti, reşit olmayana cinsel istismar, çocukların cinsel istismarı suçu, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs, TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme) suçların tamamı her türlü eziyet, işkence, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve Orman Kanunu'na aykırı suçlar."

Taslak metinde sayılan bu suçlar dışındaki suçlar infaz düzenlemesi kapsamına alınacak. İnfaz düzenlemesi, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki dosyaları kapsamayacak. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tutuklu yargılananların tutukluluk hali devam edecek.

AF KAPSAMINDA YER ALMASI ÖNGÖRÜLEN SUÇLAR

Birinci yargı paketinde 5. Madde İstinaf mahkemelerinde kesinleşen 5 sene altındaki cezalarda, Yargıtay’da temyiz yolunun açılacağı maddesiydi. Bu madde, Türk Ceza Yasasının 'halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit', 'kanunlara uymamaya tahrik', 'suç işlemeye tahrik', 'suçu ve suçluyu övme', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama', 'devletin egemenlik alametlerini aşağılama', 'silahlı örgüt', 'halkı askerlikten soğutma' suçları ile Terörle Mücadele Yasası’nın 7. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlarda verilen cezalar temyize götürülebilecek. Af yasası son dakika gelişmelerine göre, af yasası teklifinde, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, cezaların toplamında bir defaya mahsus olmak üzere bir defalık 5 yıl indirim yapılması planlanıyor. Böylece cezasının yüzde 66’sını yatan adli suçlulara ilişkin cezalarda oran 50’liye düşecek. 10 yıl hapis cezası alan kişi, af teklifinin yasallaşmasıyla birlikte 6 yıl 6 ay yerine 5 yıl cezaevinde kalacak. Yani cezasının yüzde 50’sini çeken hükümlüler şartlı salıverme maddelerinden yararlanarak dışarı çıkabilecek.

UYUŞTURUCUYA AF GELECEK Mİ?

İnfaz düzenlemesi ile ilgili hazırlanan taslak metninin ortaya çıkması ile birlikte, daha önceden af kapsamı dışına alındığı söylenen bazı suçların, düzenlenen af yasası kapsamına alındığı görüldü. Düzenlemenin uyuşturucu suçuna af yolunu açtığı görülürken, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlara verilen cezaların da temyize götürülmesi imkanını sağlıyor.

Henüz teklif halini almayan düzenlemenin af kapsamı dışında tuttuğu suçlar arasında Uyuşturucu Kullanma ve Bulundurma ile Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti Suçu'nun yer almadığı görüldü.

.

.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme