İndirim Kampanyalarının Mağazalar İçin Dezavantajları Nelerdir?
İndirim kampanyaları alışverişseverlerin en büyük dostu olsa da mağazalar için aynı şey her zaman geçerli olmayabilir.Marka tanıtımı, yeni müşteri kazanımı, müşteri memnuniyeti oluşturma gibi pek çok konuda mağazalar için büyük avantajlar sunsa da indirim
İndirim kampanyaları alışverişseverlerin en büyük dostu olsa da mağazalar için aynı şey her zaman geçerli olmayabilir. Marka tanıtımı, yeni müşteri kazanımı, müşteri memnuniyeti oluşturma gibi pek çok konuda mağazalar için büyük avantajlar sunsa da indirim kampanyalarını etkili bir şekilde planlayamamak pek çok dezavantajı da beraberinde getirebilir. İndirim kampanyalarına ve bu kampanyaların olası dezavantajlarına bir de mağazaların gözünden bakmaya ne dersiniz?
İndirim Kampanyalarının Online Mağazalar için Önemi
Türkiye’de de hizmet veren, indirim kuponu sitesi
Once Coupon A Time
’ın paylaştığı verilere göre İndirim kampanyaları müşteriler için bulunmaz nimet olmalarının yanı sıra doğru planlandığında mağazalar için de çok önemli bir pazarlama aracı olabilir. Yeni ürün tanıtımı yapmak, stokları eriterek yeni sezona hazırlanmak, yeni müşteri kazanmak ve mevcut müşterilerinin sadakat oranını arttırmak isteyen online mağazalar, çeşitli indirim kuponu kampanyalarından yararlanarak satışlarını arttırabilir, müşteri memnuniyetini pekiştirebilir ve büyüme hedeflerine ulaşabilirler. Örneğin Trendyol gibi büyük mağazalar için
indirim kodu
, ücretsiz kargo gibi çeşitli kampanyalar, o mağazaların dinamik kalmaları ve büyüme hedeflerini gerçekleştirmeleri açısından çok önemli bir rol oynamakta. Ancak indirim kampanyalarının avantajlarından yararlanabilmek için iyi planlanmış, gerçekçi ve istikrarlı indirim kampanyalarının kullanılması ve sağlam bir mağaza politikasının geliştirilmesi şart. Zaten ülkemizdeki Hepsiburada, Gittigidiyor, N11 ve Trendyol gibi büyük online mağazaların başarısının sırrı da zaten bu tür hesaplamaları doğru şekilde yapabilmelerine bağlı.
İndirim Kampanyalarının Mağazalar için Olası Dezavantajları
İndirim kampanyalarının mağazalar için yarattığı olası fırsatlar üzerine sık sık konuşulsa da bu tür kampanyaların doğurabileceği dezavantajlara da odaklanmakta fayda var. Mağazanın büyüme hedeflerine uygun tasarlanmamış, kâr-zarar dengesinin gözetilmediği ve iyi planlanmamış indirim kampanyaları, mağazanın zarar etmesinden müşteri kaybetmesine kadar pek çok olumsuz sonuca yol açabilir. İndirim kampanyalarının online mağazalar için doğurabileceği olası dezavantajlardan bazılarını inceleyelim:
Algılanan ürün/hizmet değerinin düşmesi
Bir markanın sunduğu ürün ve hizmetlerin fiyatı, algılanan ürün/hizmet değeri üzerinden şekillenir. Dolayısıyla, sürekli indirim uygulayan veya bireysel olarak ısrar edildiğinde indirim yapmaktan geri durmayan mağazalar, satışlarını arttırsalar da algılanan ürün ve hizmet değerini azaltmış olurlar. Bu da uzun vadede marka değerinin düşmesine ve müşterilerin sunulan ürün/hizmet için ödemeye hazır oldukları miktarın git gide düşmesine sebep olabilir.
Algılanan ürün ve hizmet değerini düşürmeden indirim kampanyası düzenlemek elbette mümkün. İndirim kampanyalarının sıklığını ve miktarını dengeleyerek ve kişiye özel politikalar uygulamak yerine genel geçer bir mağaza politikası belirlemek, marka değerinden ödün vermeden indirim kampanyalarını kullanmak için iyi bir başlangıç olabilir.
Müşterinin markaya duyduğu güvenin azalması
İstikrarsız indirim kampanyalarının olumsuz etkilerinden biri de müşterinin markaya duyduğu güvenin sarsılmasıdır. Mağazada sürekli indirim olduğunu gören bir müşterinin markanın sunduğu hizmet kalitesinden şüphe etmesinden doğal ne olabilir? Üstelik, düzensiz ve plansız indirim kampanyaları, müşterilerin aldıkları hizmet ve karşılığında ödedikleri miktar arasında da dengesizlik yaratacağı için güven kaybına sebep olabilir. Dün 100 TL’ye aldığı ürünün bugün indirime girdiğini ve 80 TL olduğunu, ertesi gün bir başka indirim kampanyası dahilinde 90 TL’ye satıldığını gören bir müşteri, mağazanın fiyat politikasının dengesiz olduğunu fark edecek ve markaya duyduğu güven sarsılacaktır.
Kâr marjının düşmesi
İndirim kampanyalarının uzun vadede en tehlikeli etkilerinden biri de mağazanın kâr marjının düşmesidir. Mağazanın kâr marjı düştüğünde sunduğu ürün ve hizmet kalitesi de bundan olumsuz etkileneceği için mağazaların indirim kampanyalarını planlarken yalnızca satış rakamlarını arttırmaya değil, kâr marjlarını korumaya da odaklanmaları gerekir.
Sürekli indirim kampanyası düzenlediği için kâr marjı düşen hatta zarar etmeye başlayan mağazalar, bir noktadan sonra masraf kalemlerini azaltmak için ürün kalitesinden ödün vermeye başlayabilirler. Bu da marka değerinin düşmesine ve uzun vadede maddi zarara uğramalarına sebep olabilir.
Mağazalar Nelere Dikkat Etmeli?
İndirim kampanyalarının bu tür olumsuz etkilerine maruz kalmadan olumlu yönlerinden faydalanmak isteyen mağazaların iyi bir planlama yapmaları şart. Kâr-zarar dengesini gözeten, marka değerini düşürmeden ve müşterinin güvenini sarsmadan indirim kampanyası düzenleyen mağazalar, indirim kampanyalarının avantajlarından yararlanabilirler. Önemli olan tutarlı olmak ve sağlam bir mağaza politikası geliştirmektir. Gerektiğinde ürün ve hizmetlerini çeşitlendirerek farklı segmentlere hitap etmek de indirim kampanyalarına bir alternatif olabilir. Ancak sunulan ürün ve hizmetin değerine vurgu yapılmalı ve algılanan ürün/hizmet değeri muhafaza edilmeli. Böylece hem müşteriler indirimli alışveriş fırsatlarından yararlanabilirler hem de mağazalar indirim kampanyalarının olumlu yönlerini kullanabilirler.
Bakmadan Geçme





