- Haberler
- Bilim ve Teknoloji
- iPhone 12 Pro ile iPhone 11 Pro Max ve iPhone 12 arasındaki en belirgin farklar nelerdir?
iPhone 12 Pro ile iPhone 11 Pro Max ve iPhone 12 arasındaki en belirgin farklar nelerdir?
iPhone 12'yi 'Pro' yapan nedir? Tek cümle ile cevaplanması kolay bir soru değil.Ancak büyük testimizde buna ve diğer tüm haberlere bakıyoruz.
iPhone 12'yi "Pro" yapan nedir? Tek cümle ile cevaplanması kolay bir soru değil. Ancak büyük testimizde buna ve diğer tüm haberlere bakıyoruz. Bir gadget'ı normal modele kıyasla "Pro" yapan nedir? Daha iyi donanım genellikle cevaptır. Apple için, geçmişte oldukça açıktı. Macbook Pro, Macbook'tan (bu modelin var olduğu zamanlar) daha iyi ekranlara ve birçok yönden daha iyi donanıma ve Macbook Air'den biraz daha sağlam bir tasarıma sahipti.
Peki ya iPhone? Geçen yıl iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max'te ilk Pro modelleri aldık. Ekstra bir kamera lensi, alüminyum yerine çelik elemanlara sahip kabuk ve çok daha iyi bir ekran. Profesyonel özelliklere gelince, aslında iPhone 11'e kıyasla öne çıkan kamera oldu, diğer özellikler ise daha çok lüks özellikler olarak kabul edildi.
Işıltılı tasarım
Bu yıl kağıt üzerinde iPhone 12 ve iPhone 12 Pro arasındaki daha belirsiz bir ayrımla ilgili. Ekranlar da bir o kadar büyük ve bir o kadar iyi ve tasarım çok benzer. Dışarıda onları ayıran kamera paketidir.
Daha ucuz kuzeni gibi, iPhone 12 de önemli ölçüde güncellenmiş bir tasarıma sahip. Yuvarlatılmış kenarlar yol vermek zorunda kaldı. Ekran ve arkadaki cam çelik bir çerçeve ile birlikte oturuyor. Her şey büyük ölçüde, esas olarak iPhone 4 ve 4S'de ve aynı zamanda iPhone 5'te incelediğimiz tasarımın rafine edilmiş bir çeşidine dayanıyor.
Çelik çerçeve çeşitli işlevleri yerine getirir. Gümüş rengindeki test örneğimiz neredeyse parlaklığıyla parlıyor, alüminyum modellerin yanına bile yaklaşamadığı bir şey. Malzeme olarak çelik, aynı zamanda alüminyumdan çok daha dayanıklı ve çizilmeye karşı dayanıklıdır. Aynı zamanda daha ağır olması, iPhone 12'ye göre 20 gram ekstra ağırlık katıyor. Bu da normal modelin yanına bile yaklaşamayacağı düzeyde ekstra bir kalite hissi veriyor.
Ana dileğimiz, yani kalınlık yerine getirilmiş olsaydı, ağırlık muhtemelen çok fazla artacaktı. Çıkıntılı bir kamera paketi, bugün herkes yapsa da, her zaman yıkıcı bir an olmuştur. Aynı zamanda, biraz daha kalın bir telefon bize her zaman arzu edilen daha büyük bir pil vermişti. Bu durumda çelik çerçeve de daha kalın olacak ve bu da telefonu çok daha ağır, belki de biraz fazla ağırlaştıracaktı.
Geçen yıldan dışsal fark, tam olarak hedeflerdedir. Ekranın etrafındaki kenarlar daha ince hale geldi ve bu da cihazın kendisi daha fazla büyümeden ekranın 5,8 inçten 6,1 inç'e çıkmasına izin verdi. Yaklaşan iPhone 12 Mini ile birlikte, iPhone 12 Pro aslında taşıması çok esnek bir telefon. Aynı zamanda keskin kenarlar, tutuşu çok daha rahat hissettiriyor.
Magsafe gelecek
Arkada görünmeyen bir haber var, Magsafe - tıpkı bir zamanlar Macbook'larda olduğu gibi mıknatıslar kullanarak eklentilerle şarj oluyor. Ancak bu fiziksel bir temasla ilgili değil, kablosuz şarjla ilgili.
Kablosuz şarj, bugün herkesin kullandığı standart QI standardına dayanmaktadır. Bu, iPhone 12 Pro'nuzun halihazırda piyasada bulunan tüm kablosuz şarj cihazlarıyla çalıştığı anlamına gelir. Magsafe ile farkı, şarj plakasının mıknatıslarla çevrili olmasıdır; bu, şarj doğru yerde olduğunda her zaman fiziksel hissetmeniz anlamına gelir. Telefonu şarj etmeye başlamak için tam olarak doğru yere koymak, kablosuz şarj ile ilgili bir sorun olmuştur.
Öte yandan Magsafe, şarj etmenin uygun bir yolundan daha fazlasıdır. Apple ve üçüncü taraf geliştiriciler, teknoloji için bir dizi kapak ve aksesuara sahiptir. Telefon, küçük bir NFC yongası aracılığıyla, kapak gibi bir aksesuarın takıldığını algılar. Mıknatıslar ayrıca, kablosuz şarj içersin içermesin, araç montaj aparatları gibi şeyleri önemli ölçüde daha esnek hale getirir.
Aynı zamanda, bu Apple'ın geleceğidir. Magsafe, veri aktarımını destekler, bu da bağlantı noktalarını iPhone'dan tamamen çıkarmanın mümkün olabileceği anlamına gelir. Ayrıca, verileri bir bellekten telefona kolayca aktarmanın veya tam tersi şekilde veya bir klavye bağlamanın bir yolu olabilir.
Geçen yılki iPhone 11'de olduğu gibi, kablosuz şarjda da bir sır var. Ters kablosuz şarj teknolojisi yerinde ancak etkinleştirilmedi. Söylentiye göre yeni nesil Airpod'lar Magsafe'i destekleyecek ve böylece telefonlarda ters kablosuz şarj özelliği de devreye girecek, bu sayede gerekirse kulaklığınızı telefonun pilini kullanarak şarj edebileceksiniz.
Magsafe'in kendisi akıllı bir teknoloji olsa da, Apple'ın Lightning konnektörünü şarj için bırakmaya hazır olduğunu da gösteriyor. Geldiğinde, fişi herhangi bir yöne takabilmeniz devrim niteliğindeydi ve yine de çalıştı. Bugün, USB-C aynı şeyi yapıyor ve Apple'ın kendisi bu konektörü tüm Macbook'larında ve iPad'lerinin çoğunda kullanıyor. Bu, Apple'ın Pro modellerine bu konektörü vererek USB-C'ye geçişe başlaması için altın bir fırsat olabilirdi, ancak bunun yerine bu yıl yine Lightning'de kalacağız (ancak pakette gelen Lightning kablosunun diğer ucu , USB C'dir).
Magsafe ile Apple, şarj için evrensel standart USB-C'ye geçebilirken, kazançlı bir aksesuar lisansı almaya devam edebilir. Ne yazık ki, bu bu yıl olmadı.
Ekran da profesyonel olabilir miydi?
Bununla birlikte, ekran bu sefer daha da büyüdü - 5,8 inç yerine 6,1 inç. Normal iPhone 12 de aynı ekran boyutuna sahip olduğu için sonunda ucuz modelin orta boy, profesyonel modellerin ise serideki en küçük ve en büyük model olduğu mantıksız çözümden kurtulmuş oluyoruz.
Apple, ekrana Super Retina XDR OLED diyor. Bu, Oled'in harika renklere, iyi çözünürlüğe ve True Tone gibi biraz ekstra atıştırmalıklara sahip olduğu anlamına gelir, böylece renkler, ortamdan bağımsız olarak her zaman en üstte olur. Bu sefer parlaklık da maksimum 800 nit ve 1200 nit'e yükseltildi. Ancak, ikincisi yalnızca HDR durumlarında kullanılır.
Ekran söz konusu olduğunda iPhone 12 Pro'yu iPhone 12'den ayıran tek şey aslında parlaklık. Daha ucuz modelin parlaklığı 600 nit ile yetinmek zorunda ve bu nedenle parlak güneş ışığında Pro varyantından biraz daha kötü çalışıyor.
Aynı zamanda dediğim gibi iPhone 12'deki ile aynı ekran. Bunun kesinlikle kötü bir ekran olmadığı söylenmeli ama biraz daha fazla parlaklık Pro'yu ayırt etmek için harika bir yol olabilirdi. normal model.
Örneğin iPad Pro, birçok rakibin de sahip olduğu 120 Hz yenileme hızına sahip. iPhone 12 Pro'daki ekran 60 H ve elbette değişken hızda olsa bile pilin daha yüksek hızlara çıkması daha stresli. Bununla birlikte, daha yüksek yenileme hızı deneyimi de çok hoş, bu da iPhone 12 Pro'da en az 90 Hz görmek istediğimiz anlamına geliyor.
Pro özelliklerinden bahsetmişken telefon 8 bit renk derinliğine sahipken, kamera 10'da çekim yapıyor. Bu biraz garip geliyor.
Lidar, AR'den daha fazlasıdır
iPhone 12 ve iPhone 12 Pro arasındaki bariz fark, kamera paketi şeklinde arka tarafta.
Geçen yıl olduğu gibi üç lensimiz var: geniş açı, ultra geniş açı ve telefoto. İkincisi farktır ve çift yakınlaştırma için kamera uygulamasında çağrılır. Geniş açı teknolojisi veya kamera uygulamasındaki adıyla "0.5", daha önce meydana gelebilecek bozulmayı neredeyse tamamen ortadan kaldırmak için iyileştirildi.
Lenslerin kendileri geçen yıldan beri güncellendi. Daha fazla ışığa izin verirler, bu da kendi içinde karanlıktaki görüntüleri geliştirir. Tam olarak karanlık mod da geliştirildi, artık ön ve arka tüm kameralarda aktif hale getirildi.
Ayrıca çekimler sırasında iPhone 12 Pro'nun Pro yönleri parlıyor. Varsayılan olarak, telefon, çekim kalitesine gerçek bir destek veren Dolby Vision HDR'de film çeker. Aynı zamanda filmleri oynayan cihaza da talepler yükler. HDR destekli iPhone'lar, Dolby Vision destekli TV'ler ve monitörler gibi filmleri HDR'de gösterir. Aynı zamanda, Dolby Vision'ı desteklemeyen cihazlar için SDR'de filme alınan malzemenin bir versiyonu kaydedilir.
Ama fotoğrafa geri dönelim. iPhone 12 Pro, en başından itibaren harika ve tutarlı sonuçlarla çarpıcı görüntüler sunar. Yeni A14 yongası, öncelikle makine öğrenimi ve yapay zeka işlevlerindeki iyileştirmelerle geliştirildi. Bu bit, görüntülerde ve Apple'ın Deep Fusion olarak adlandırdığı görüntü geliştirme teknolojisinde açıkça ifade ediliyor. iPhone 12 Pro'yu kamera tahtının üstüne yerleştiremeyebiliriz ama çok da uzak sayılmaz.
Dette forbedres ytterligere av den store nyheten på kameraområdet, Lidar – en avansert sensor for måling av dybde med både laser og lys. Vi så den sist på iPad Pro, og nå har den også kommet til iPhone 12 Pro.
İlk olarak sensör, son yıllarda neredeyse Apple'ın favori teması haline gelen artırılmış gerçeklik (AR) veya artırılmış gerçeklik konusunda yardımcı oluyor. Bu sadece kameranın ekranda gördüklerini göstermek ve üzerine bir efekt katmanı koymakla ilgili. Lidar ile bu teknoloji daha doğru hale gelir, böylece yazılım örneğin bir odayı görebilir ve ölçebilir, böylece bir uygulama yeni kitap rafını hareket ettirirseniz nasıl görüneceğini gösterebilir. Ya da ekrana bilgisayar animasyonlu bir hayvan girersiniz, böylece gerçek boyutta görünür ve masa ayakları ve benzerlerinden kaçınır. Çok ilginç ve eğlenceli bir teknoloji, ancak şimdiye kadar pratik bir kullanımdan yoksun.
AR gözlükleri veya benzerlerini aldığımız ve aynı etkileri kendi gözlerimizle gördüklerimize uygulayabildiğimiz gün, bu teknoloji çok önemli olacak ve muhtemelen Apple'ın bununla ilgili temellerini attığı bir şey var.
Ancak Lidar'ın fotoğrafçılık ve filme alanında da uygulamaları var. Bu, saç ve benzeri ayrıntılar açısından önemli ölçüde geliştirilmiş olan kameranın portre modunda en belirgin hale geliyor. Mesafe de azaldı; daha önce nesneye birkaç metre mesafeye ihtiyaç duyduğumuz yerde, şimdi yaklaşık yarısı yeterli.
Aynı şey film çekmek için de geçerlidir. Kullandığınız uygulamaya bağlı olarak, hareket halindeki bir kişiyi arka plandan kurtarmak için mesafe verileri kullanılabilir, böylece örneğin o kişinin arkasında efektlerin görünmesini sağlayabilirsiniz.
Acı çekenler, kameranın standart ışık sensörüyle aynı derecede gün ışığına bağımlı değildir. Bu, portrelerin eskisinden daha karanlık ortamlarda çekilebileceği ve ayrıca otomatik netlemenin karanlık ortamlarda bile daha kolay ve hızlı bir şekilde yolunu bulabileceği anlamına geliyor. A14 çipindeki yükseltilmiş lensler ve teknolojiler, bu nedenle, geliştirilmiş karanlık görüntülerin ardındaki hikayenin sadece üçte ikisini oluştururken, Lidar sensörü üçüncü sırada yer alıyor.
5G ve pil
A14 yongası, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, hala piyasadaki en hızlı yongadır. Henüz geçen yılki A13 çipine yaklaşan Snapdragon çipli bir Android telefon yok. A14, günlük kullanım için biraz daha hızlıdır, ancak dramatik değildir. 5 nanometrelik bir üretim teknolojisine gelinerek daha fazla transistör için yer açıldı ve böylece çipe daha fazla güç eklemek mümkün oldu.
Bu ekstra gücün çoğu, makine öğrenimi ve AI işlevlerini, NPU'yu (veya genellikle nöral işlem birimi olarak adlandırıldığı gibi) işleyen işlemcilere aktarılır. Bunun en çok kamera performansında belirgin olduğunu daha önce belirtmiştik. Aynı durum, hem telefonun kilidini açma teknolojisi hem de yüz içeren uygulamalarda güvenlik işlevlerinin kilidini açma teknolojisi olan ve geçen yılki modele göre gözle görülür şekilde daha hızlı çalışan Face ID için de geçerlidir.
A14 ile Apple, bu yıl için tüm modellerde 5G'yi de tanıtıyor. Kendimize inanacak olursak, herkesten daha fazla frekans desteği ile. Operatörlerin bugün sahip olduğu 5G ağlarının birçok yönden çoğunlukla test faaliyetleri olarak görüldüğü ve asıl geliştirmenin daha sonra gerçekleşeceğini hatırlamakta fayda var. Bu açıdan bakıldığında, 5G kısmı şu anda tamamen ilgi çekici değil, ancak yakında daha da ilginç olacak.
Aynı zamanda 5G, her zaman olduğu gibi yeni bir mobil sistemle birlikte güç tüketiminin artması anlamına geliyor. Tüm iPhone 12 modelleri, gereken veri hızı miktarına bağlı olarak otomatik olarak 4G ve 5G arasında geçiş yapacaktır. Aynı zamanda testler, 5G ağlarında iPhone 12 için güç tüketiminin endişe verici derecede yüksek olduğunu göstermiştir. Burada daha büyük bir pil faydalı olabilirdi, daha büyük bir pil ise bahsettiğimiz ekrandaki iyileştirmeleri mümkün kılabilirdi.
Ancak pil büyümüyor, bu da yalnızca 4G çalışırken bile geçen yılki iPhone 11 serisinde elde ettiğimizden biraz daha kötü bir pil deneyimi sunuyor. Öte yandan 5G olmadan dramatik bir bozulma yok, ancak günün sonunda iPhone 11 Pro ile yüzde 40 pil olsaydı, aynı miktarda kullanımla iPhone 12 Pro ile yüzde 25-30'du. .
Modeller arasında
Sıkıştırılmış Lidar sensörünün sağladığı yakınlaştırma lensi ve kamera geliştirmelerine ek olarak, iPhone 12 ve iPhone 12 Pro arasında geçen yılki modellere göre daha az fark bulunuyor.
Birçok kişi iPhone 12'nin hem performansından hem de kamera deneyiminden tam anlamıyla memnun kalacak. iPhone 12 Pro'nun bu cephede sunduğu ekstra özellikleri anlamanız ve kullanmanız da önemli.
Bu sayede iPhone 12 ile iPhone 12 Pro Max arasında bir nevi ara konumda son buluyor. Küçük Pro modeliyle aynı işlevlere ek olarak, iPhone 12 Pro Max'te diğer şeylerin yanı sıra yeni bir görüntü sabitleme türü ile daha da geliştirilmiş bir kamera alıyoruz. Kamera özelliklerinden yararlanma bilgisine ve isteğine sahipseniz, iPhone 12 Pro'nun "yeterli" olup olmadığı veya daha büyük bir modele mi yönelmeniz gerektiği sorusu ortaya çıkıyor.
İPhone 12 Pro'nun ağabeyi ile karşılaştırıldığında avantajı, özelliklerin çoğuna daha küçük ve çok daha esnek bir biçimde sahip olmanızdır. İPhone 12 Pro neredeyse sürekli olarak harika bir telefon, ancak normal iPhone'lar ve Pro modelleri arasında daha net bir sınır görmek istiyoruz.
+ Fotoğraf ve film için gerçekten iyi bir kamera, magsafe birçok yönden gelecek, a14 çipi uzun yıllar güç veriyor
- Ekran Pro işlevlerinin çoğuna sahip olabilirdi, pil daha büyük olmalıydı, dünya USB-C ile iPhone için hazır
Bakmadan Geçme





